Fotografia Muzicii: Sustenabilitatea Vietii
,

Fotografia Muzicii: Sustenabilitatea Vietii

Last Updated on December 13, 2016 by Patrick

Viata este mai mult decat cresterea vitezei sale.
Mahatma Gandhi.

Vorbeam, la un moment dat, despre sustenabilitatea Naturii si, in acest caz, desigur, despre capacitatea Mamei Pamant de a se sustine pe sine si pe noi, si ceea ce am subliniat, in special, a fost capacitatea de regenerare. Cred ca este valabil si in cazul nostru, fiintele umane care populam aceasta planeta.

Chiar acum ma gandesc si la tendinta noastra de a distruge pe care o avem plantata in minte, ca o boala (sa se citeasca astfel: dis – ease, ca si neliniste), care nu ne da pace. Constant si nelinistit ne gandim cum sa reglam conturile cu aceasta lume, fiind o gandire limitata si bolnava care nu face altceva decat sa dezechilibreze balanta Universului.. si apoi ce? Unde am merge? Ce am face?

Sustenabilitatea nu este supravietuire, caci aceasta din urma inseamna cooperarea cu legea entropiei. Emil Racovita, marele speolog român, spunea la un moment dat ca “speciile care se adapteaza in continuu, au toate sansele sa dispara din istorie”, si a ramas una dintre cele mai mari legi ale geneticii din zilele noastre. Nu se refera la supravietuirea celui mai adaptat, ceea ce este, desigur, relativ adevarata, neexistand asa ceva intr-un Univers creat din iubire si bucurie, si de-ndata ce ne acordam la acesta simtim cum marile sale valori ne hranesc Sufletul, ci se refera la excelenta, care nu este ceva exagerat si nici departe de natura umana. Fiecare dintre noi avem potentialitati de genialitate. Se pune problema doar daca ne-am valorifica-o sau nu, si este responsabilitatea noastra de a face acest lucru, in special in aceste timpuri in care traim.

In capitolul anterior am vorbit despre ideile pe care televiziunile de documentare din lumea noastra le raspandesc prin intermediul programelor lor si am subliniat faptul ca isi exprima parerile subiective si eronate ca adevaruri universale. Ei par, de asemenea, ca stiu mai multe decat animalele pe care le filmeaza. Ne fac sa credem ca ceea ce spun ei asta se intampla si subliniaza ideea de supravietuire, de cele mai multe ori, in medii si conditii dure si ostile. Poate ca aparent asa se intampla, insa mesajul ascuns este foarte evident celui care reflecta asupra lui: “supravietuirea intr-o lume care nu este sustenabila si este si impotriva vietii”. Apoi, ne vine in minte intrebarea evidenta: cand si cum am aparut noi, oamenii, pe aceasta planeta? Care este adevarata noastra origine? Ei nu stiu nimic despre acest lucru si asa o afirma chiar si in ziua de astazi, in secolul XXI. :) Ce ridicol!

Iar acest lucru ne duce la criza pe care o simtit cu totii astazi: ce facem de acum incolo, cand toate celelalte nu ne mai servesc? Institutiile nu ne mai ajuta. Economiile nu ne mai ajuta. Guvernele nu ne mai ajuta si atarna de un fir de ata. Idei unice si revolutionare rasar pe ici, pe colo si pe dincolo, in mintile noastre si le valorificam, le facem sa infloreasca, le punem la lucru si asa mai departe. Nici bisericile nu ne mai ajuta si se intampla aceasta de mai bine de o mie de ani. Toate ideile lor decrepite sunt pe moarte si apoi ce? Asa cum vedem cu totii in ziua de azi, ceea ce numim Noul a venit la noi si va domina lumea pentru mult timp de acum incolo. Aceasta este era revolutionara a ideilor atemporale, cosmice. ;)

Apoi, sustenabilitatea va fi un fapt. Regenerarea este si va fi un fapt. Devenind constienti de aceste doua stari de fapt putem sa traim cu adevarat.

Ceea ce noi numim distrugere, Mama Natura numeste recompunere. Ne indreptam catre un sfarsit cumplit imaginat cu o mie de kilometri la ora si imi place sa spun ca vrem sa ne omorîm pe noi insine pentru ca credem ca nu mai avem nimic de facut. Nu vedem toate capetele, toate telurile. Acesta este existentialismul in aspectul sau criminal si auto-distructiv. Acum stim!

Atunci cand merg in natura vad peste tot puterea creatiei care este atemporala, eterna si constanta. Nu se opreste dar nici nu incepe. Doar creeaza si creeaza iar si iar, ca un proces continuu al timpului si al spatiului, al cosmosului. Asta observ eu pe planeta noastra, o lume care se poate auto-sustine.

Sostenuto - music, photography, sustainability sustenabilitate, viata, muzica, fotografie, fotografia, natura

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *