Provine fizica cuantica din Vedele Hinduse?
Last Updated on August 11, 2016 by Patrick
Convergenta Spiritualitatii si Stiintei
Fizica cuantica explica natura si comportamentul materiei si energiei la niveluri atomice si subatomice, si a inceput cu cateva descoperiri stiintifice variate incepand cu descoperirea razelor catodice din 1838 pana spre ipoteza cuantica a efectului fotoelectric. Notiunea de mecanica cuantica a fost inventata la inceputul anilor 1920 de un grup de fizicieni de la Universitatea din Gottingen.
In anii ’20, mecanica cuantica a fost creata de catre cele trei mari minti: Werner Heisenberg, Niels Bohr și Erwin Schrödinger, care, toti trei, au citit din, si au respectat in mare masura, Vedele, textele antice sanscrite hinduse despre spiritualitate. Ei au elaborat teze pe baza acestor vechi carti de intelepciune cu propriul lor limbaj si cu formule matematice moderne, pentru a incerca sa inteleaga ideile care se gasesc in intreaga Vedanta, mentionate in sanscrita cu numele de “Brahma”, “Paramatma”, “Akasha” si “Atman”. Dupa cum spunea Schrödinger ca “este necesara o transfuzie de sange din Est in Vest pentru a salva stiinta occidentala de anemia spirituala”.
Intorcandu-ne la Vede pentru raspunsuri
Celebrul fizician danez si laureat al Premiului Nobel, Niels Bohr a fost un adept al Vedelor. El spunea: “Ma intorc la Upanisade ca sa pun intrebari”. Atat Bohr cat si Schrödinger au fost cititori avizi ai textelor Vedice si au observat ca experimentele lor din fizica cuantica erau in concordanta cu ceea ce citisera in Vede.
Niels Bohr a avut succes prin jurul lui 1900 explicand de ce atomii emit si absorb radiatia electromagnetica numai la anumite frecvente. Apoi in 1920, Erwin Schrödinger, un fizician austriac-irlandez care a castigat Premiul Nobel, a venit cu celebra sa ecuatie a undei care prezice felul in care functia undei cuantic-mecanica se schimba cu timpul. Functiile undelor sunt folosite in mecanica cuantica pentru a determina modul in care particulele se misca si interactioneaza cu timpul.
In anii ’20, Werner Heisenberg a formulat celebrul sau principiu al incertitudinii, care afirma ca atunci cand un fizician incearca sa observe o particula subatomica, aparatul experimental altereaza inevitabil traiectoria respectivei particule. Acest lucru se datoreaza faptului ca ei incearca sa observe ceva care este de aceeasi scara cu fotonii pe care ii folosesc ca sa il observe.
Dupa conversatia despre filozofia indiana, unele dintre ideile Fizicii Cuantice, care mi s-au parut asa de nebunesti, dintr-odata au avut mult mai mult sens.
Werner Heisenberg.
Pentru a fi mai specific, pentru a observa ceva care este subatomic in dimensiune, trebuie sa se utilizeze un dispozitiv care proiecteaza fotoni catre particula care este observata. Acest lucru se datoreaza faptului ca receptarea fotonilor pe retina noastra este ceea ce numim vedere. Practic, pentru a observa ceva, trebuie sa ricosam fotoni de pe acel lucru. Problema este ca fotonii deranjeaza particulele subatomice pentru ca sunt de aceeasi marime. Asadar, nu se pot observa particulele subatomice fara a le altera traiectoria.
Borh, Heisenberg si Schrödinger au citit cu regularitate textele Vedice. Heisenberg afirma ca “teoria cuantica nu va suna ridicol oamenilor care au citit Vedanta”. Vedanta este concluzia gandirii Vedice.
Mai mult decat atat, Fritjof Capra, cand a fost intervievat de Renee Weber in cartea Paradigma Holografica (paginile 217 si 218), a declarat ca Schrödinger, vorbind despre Heisenberg, a spus: “am avut cateva discutii cu Heisenberg. Locuiam in Anglia pe atunci [cca 1972] si l-am vizitat de cateva ori in Munchen si i-am aratat intregul manuscris capitol cu capitol.
A fost foarte interesat si foarte deschis, si mi-a spus ceva care cred ca nu este cunoscut public pentru ca nu l-a publicat niciodata. Mi-a spus ca este foarte constient de aceste paralele. In timp ce lucra la teoria cuantica a mers in India pentru a preda si a fost oaspetele lui Tagore. A vorbit foarte mult cu Tagore despre filozofia indiana. Heisenberg mi-a spus ca aceste discutii l-au ajutat mult in munca sa in fizica, pentru ca i-au aratat ca toate aceste idei noi din fizica cuantica nu erau, de fapt, asa de nebunesti. A realizat ca era, de fapt, o intreaga cultura care subscria la idei foarte similare. Heisenberg spunea ca acestea i-au fost de mare ajutor. Niels Bohr a avut o experienta asemanatoare cand a mers in China.”
Aceasta viata pe care o traiesti nu este doar o bucata din intreaga existenta, ci, intr-un anumit sens, intregul; numai ca acest intreg nu este astfel construit ca poate fi studiat dintr-o singura privire. Acest lucru, dupa cum stim, este ceea ce Brahmanii [intelepti sau sacerdoti ai traditiilor Vedice] exprima in acea formula sacra, mistica, care este atat de simpla si atat de clara; tat tvam asi, aceasta esti tu. Sau, inca odata, in astfel de cuvinte precum ‘sunt cel din est si cel din vest, sunt cel de sus si cel de jos, sunt aceasta lume intreaga’.”
Erwin Schrödinger.
“Singura solutie se gaseste in Upanisade”
Schrödinger, vorbind despre un Univers in care particulele sunt reprezentate de functiile de unda, a spus: “Unitatea si continuitatea Vedantei se reflecta in unitatea si continuitatea mecanicii undelor. Acest lucru este in deplina concordanta cu conceptul din Vedanta de Totul in Unu.”
Multiplicitatea este doar aparenta. Aceasta este doctrina Upanisadelor. Si nu numai a Upanisadelor. Experienta mistica a unirii cu Dumnezeu periodic conduce catre acest punct de vedere, daca nu ii stau in cale prejudecati puternice in Occident. Nu exista nici un fel de cadru in care putem gasi constiinta la plural; acest lucru este pur si simplu ceva ce construim datorita pluralitatii temporale a indivizilor, dar este o constructie falsa… Singura solutie la acest conflict, in masura in care orice ne este la indemana, se afla in intelepciunea straveche a Upanisadelor.
Erwin Schrödinger.
In 1925, viziunea lumii data de catre fizica era un model al Universului ca o mare masina compusa din particule materiale separabile ce interactioneaza. In urmatorii cativa ani, Schrödinger si Heisenberg, si urmasii lor, au creat un Univers bazat pe unde de amplitudini de probabilitate inseparabile si suprapuse. Aceasta noua viziune ar fi in deplina concordanta cu conceptul Vedantic de Totul in Unu.
(Schroedinger: Viața și gândirea (Meine Weltansicht), pagina 173).
Fara Multiplicitatea Sinelor
In celebrul eseu al lui Schrödinger despre determinism si liber arbitru, a subliniat foarte clar ca constiinta este o unitate, argumentand ca aceasta “pespectiva nu este noua.. Inca de la inceputul marilor Upanisade recunoasterea Atman = Brahman (Intimul egal cu omniprezentul, atoatecunoscatorul Tata Etern) a fost considerata in gandirea indiana, departe de a fi o blasfemie pentru a reprezenta chintesenta celor mai profunde intelegeri ale intamplarilor lumii. Stradania tuturor invataceilor Vedantei a fost, dupa ce au invatat sa pronunte cu buzele, intr-adevar sa asimileze in mintea lor aceasta cea mai grandioasa dintre toate gandirile.”
Potrivit lui Moore, la pagina 125 a lucrarii sale biografice, Viata lui Erwin Schrödinger, Schrödinger a descoperit ca “Vedanta ne invata ca constiinta este singulara, iar tot ceea ce se intampla se desfasoara intr-o constiinta universala si nu exista nici o multiplicitate ale sinelor… Etapele dezvoltarii umane sunt pentru a depune eforturi pentru Puteri (Artha), Cunoastere (Dharma), Abilitate (Kama), Fiinta (Moksha)… Nirvana este o stare de pura cunoastere beatifica. Nu are nimic de-a face cu individualul. Ego-ul sau separarea sa este o iluzie. Scopul omului este de a-si pastra Karma1 sa si de a o dezvolta in continuare – dupa ce omul moare, karma sa continua si isi creaza un alt purtator.”
Citatul de mai sus demonstreaza clar credinta ferma a lui Schrödinger in reincarnare.
Mecanica Cuantica
In 1935, Einstein, Prodolsky si Rosen au contestat mecanica cuantica pe motiv ca era o formulare incompleta. Ei au fost primii autori care au recunoscut ca mecanica cuantica este inerent non-locala, ceea ce inseamna ca permite actiuni instantanee pe distante mari in mod arbitrar. Astfel ca, o actiune intr-un anumit loc poate influenta instantaneu ceva de cealalta parte a Universului. Aceasta lucrare foarte puternica (Lucrarea EPR), ce explica Inlantuirea Cuantica, a schimbat lumea si ne-a avertizat cu privire la implicatiile magice ale implicatiilor metafizice ale mecanicii cuantice.
Albert Einstein citea cu regularitate Bhagavad Gita: “Cand am citit Bhagavad Gita si am reflectat la modul in care Dumnezeu a creat acest Univers toate celelalte lucruri pareau asa de superflue… Sustin faptul ca sentimentul religios cosmic este cel mai puternic si cel mai nobil motiv de cercetare stiintifica.”
Fizicienii inca nu au verificat daca Bohr si compania, sau Einstein si compania au dreptate.
Un lucru pe care toate aceste cercetari materialiste l-au facut este sa deschida portile pentru ca lumea sa priveasca adanc asupra validitatii Vedelor, caci, afirma Bhagavad Gita: “Un om din lume in primul rand, cu siguranta face greseli, in al doilea rand, invariabil se inseala, in al treilea rand, are tendinta de a insela si pe altii, iar in al patrulea rand, este limitat de simturile imperfecte. Cu aceste patru imperfectiuni nu se pot furniza informatii perfecte ale cunoasterii atotpatrunzatoare.”
Astfel ca, indiferent cat de multe experimente am efectua, nu putem ajunge la adevarul absolut folosind instrumente imperfecte de perceptie, chiar daca avem un super-creier precum Einstein sau Schrödinger, pentru ca insasi mintea noastra, gandirea si puterea inteligentei noastre functioneaza numai in baza timpului si a spatiului si sunt redate defectuos datorita faptului ca sunt supuse la cele patru erori pe care le mentioneaza Bhagavad Gita.
Pentru ca oameni de stiinta precum Schrödinger nu posedau o cunoastere directa a sanscritei pentru a discerne, la prima mana, ceea ce textele Vedice spuneau de fapt, ei au fost obligati sa citeasca diferite traduceri ale acestor carti de intelepciune, precum Upanisadele. Au existat personaje precum Robert Oppenheimer care a invatat sanscrita in 1933 si a citit Bhagavad Gita in original, citand-o mai tarziu ca una dintre cele mai influente carti care i-au modelat filozofia vietii: “Vedele sunt cel mai mare privilegiu al acestui secol.”
Atunci cand a fost martorul primului test nuclear din lume, in 1945, el a citat imediat din Bhagavad Gita, capitolul 11, versetul 32: “Acum am devenit Moarte. Distrugatorul lumiilor.” Textele Vedice, precum Bhagavad Gita si Upanisadele, au fost colectiv considerate, de catre oameni eminenti precum Thoreau, Kant, Schopenhauer, Schrödinger , Werner Heisenberg, Tesla, Einstein etc., cele mai influente carti scrise vreodata.
Indiferent de est sau vest, marile minti care intra in contact cu textele Vedice sunt de acord ca realitatea suprema ramane eterna si neschimbatoare. Cu 300 de ani inainte de mecanica cuantica, Isaac Newton elabora Mecanica Clasica, in care descria actiunea si reactia fundamentala. Intreaga opera a lui Newton in fizica si calcul a fost luata total din Vede si cartea de calcul Kerala. A fost pur si simplu luata din Vede, unde a fost folosita original pentru a calcula rata schimbarilor in Astronomie si Astrologie cu multe mii de ani inainte de Newton.
Nicolae Teaslã (Nikola Tesla)
Un al om de stiinta de geniu a fost Nicolae Teaslã (cunoscut mai mult sub numele americanizat, Nikola Tesla). Impreuna cu ceilalti mentionati mai sus, stia ca anticii Brahmani indieni, bine echipati cu cunostinte din Vede, aveau intelegeri asupra legilor complexe, formulelor matematice lucrarilor subtile ale Universului care depasesc cu mult orice ne-am imagina astazi.
Este incert modul in care Nikola Tesla a inceput sa studieze Vedele. O mare parte din viata si lucrarile lui Tesla au fost sterse din istorie datorita faptului ca acest geniu de om de stiinta si inventator a vrut sa faca ca fructele muncii sale sa fie disponibile pe gratis lumii intregi (cautati pe google “energie gratuita Tesla” si veti fi socati). Din pacate pentru noi, pentru ca nu a incercat sa-si foloseasca geniul pentru a exploata si a profita de altii, s-a intalnit cu obstacole peste obstacole. Finantarea si granturile lui au fost in mod constant revocate de catre cei care controleaza economia si comertul. Nikola Tesla a inventat initial multe lucruri pe care noi le folosim zilnic dar majoritatea oamenilor nici macar nu au auzit vreodata de el pentru ca numele lui a fost scos din istoria obisnuita (la fel ca mare parte din invataturile Vedelor) si a fost in cele din urma ucis.
Tesla a inteles marea putere a Campului Punctului Zero, sau Akasha, Eterul: puterea spatiului dintre electroni si nucleu. Influenta lui Vivekananda asupra lui Tesla a fost asa de mare incat Tesla a devenit vegetarian, celibatar2 si a inceput sa foloseasca cuvinte sanscrite. A murit cu stiinta lui despre energia scalara in minte, pentru ca NU a vrut ca armata S.U.A. sa o foloseasca pentru a distruge planeta. Nu e de mirare ca i s-a interzis Premiul Nobel si a fost ucis, in cele din urma. Cunoasterea este putere, si sunt multi oameni care isi doresc puterea pentru ei insisi.
Imputernicit de catre Krishna
Tesla a vrut sa alimenteze cu energie gratis intreaga planeta! El a fost, de fapt, prima persoana care si-a dat seama cum sa faca posibila comunicarea radio peste Oceanul Atlantic. Dar, pentru ca el a vrut sa dea aceasta capacitate gratuit celorlalti, finantarea lui a fost oprita, iar creditul i-a fost acordat ulterior altcuiva care a jucat jocul de putere mai bine decat el.
Toata ingineria lui Tesla a fost facuta in capul lui, el nu a pus niciodata lucrarile pe hartie si nu a folosit modele la scara, ca sa ajunga la un rezultat functional final. El a fost cu adevarat imputernicit de Krishna. Lucrurile ii apareau in minte si pur si simplu le inregistra asa cum ii veneau, similar lui Beethoven.
Darul puterii mentale vine de la Dumnezeu, Fiinta Divina, iar daca ne concentram mintile la acest adevar, ajungem sa ne acordam cu aceasta mare putere… Simturile noastre ne permit sa percepem doar o parte minuscula din lumea exterioara.
Nikola Tesla.
1. Conform Vedantei, si mai ales conform scrierii Bhagavad Gita, Karma (literal din sanscrita – fapta) este o lege cosmica ce reflecta faptele noastre care dezechilibreaza balanta armoniei cosmice. Oarecum in opozitie se afla Dharma, principiul sustinator al intregului Univers. A pastra si a dezvolta Karma, nu numai ca nu este necesar, insa este si daunator pentru intregul Univers. Karma nu este ceva indispensabil, iar in secolul XX, multi invatacei ai Vedantei deja trunchiate de diferitele scoli spiritualiste, de cateva secole, au crezut ca Karma este implacabila, inevitabila si trebuie pastrata asa cum este, nederanjata, nemodificata, neanulata etc., ba chiar dezvoltata. Karma poate fi transcensa in masura in care se lucreaza cu Dharma. Totusi, este interesanta afirmatia lui Schrödinger ce urmeaza dupa acest punct. Cititi in continuare.
2. Atentie! Nu spunem ca a fi vegetarian si celibatar este scopul suprem prin care omul poate sa ajunga la intelepciune, ci din contra, acestea fiind doua devieri grave de la invataturile spirituale initiale si pot fi verificate aceste lucruri foarte usor. Datorita faptului ca organismul fizic al omului, dar si cel interior, contine toate cele cinci elemente fundamentale ale naturii, acestea trebuiesc hranite, in cazul acesta si elementul foc. Carnea reprezinta acest element, sau in sanscrita tattwa tejas, si trebuie introdusa in alimentatia umana insa nu in cantitatile in care este consumata de catre persoanele carnivore; trebuie sa existe un echilibru.
De asemenea, nu promovam celibatul din acelasi motiv. Mai ales pentru ca barbatul este o jumatate incompleta, iar femeia cealalta jumatate incompleta. Ei se cauta de milenii pentru a se unii in iubire la toate nivelurile, nu numai la cel sexual. Este un lucru natural, nu un rod al pacatului, asa cum au adulterat invataturile initiale cei care au fost paladinii “sfintei inchizitii” care ii considerau pe altii eretici dar nu pe ei insisi, si de catre falsii esoteristi care propovaduiau, si propovaduiesc si in prezent, niste invataturi trunchiate, incomplete, cu adaugari de-ale lor subiective, falsificate, numai pentru a feri oamenii de Adevar in toate aspectele vietii si in toate disciplinele precum stiinta, religia, filozofia, arta, politica, medicina, fizica, sociologia etc.
Sursa: Did Quantum Physics come from the Vedas?
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!