Proiectul fotografic versus fotografia singulara
Last Updated on August 1, 2016 by Patrick
Recent am inceput sa citesc cartea lui Brooks Jensen, “Despre fotografie, cu dragoste”. Este o carte, evident, despre fotografie :) dar si despre arta in general, despre imaginatie, reflectii personale, experiente prin care autorul a trecut si nu numai. Dar ceea ce m-a impactat cel mai mult din aceasta carte, si despre care am ales sa vorbesc acum, a fost ceea ce am citit de curand despre proiectul fotografic in comparatie cu imaginile singulare.
Acolo explica aceasta comparatie, explica avantajele si dezavantajele ambelor chestiuni si dadea cateva exemple elocvente de experiente prin care a trecut in acest sens. Dupa aceea, am luat portfoliile sale pentru a le studia un pic si am observat asemanarile cu ceea ce fac eu momentan in fotografie. Cu alte cuvinte, proiectele mele fotografice se aseamana foarte mult cu proiectele sale insa diferenta este ca eu am inceput sa realizez astfel de proiecte/albume foto prin circumstante diferite fata de cum a inceput Brooks Jensen si in plus le aveam in minte, mi le planuisem cu mult dinainte sa ii citesc cartea. Dar citind-o mi-a intregit intelegerea si mi-am dat seama ca sunt pe drumul cel bun.
Curios este ca aceste planuri pe care le-am avut si le am, de a crea albume sau proiecte fotografice despre diverse subiecte/locuri pe care le vizitez etc., ideea de a face aceste lucruri mi-a venit pur si simplu intr-un mod natural, nu oarecum dictata la nivel exterior, in mare parte cum a fost ghidat Brooks ca mai apoi sa-si dea seama ca i-ar fi mai bine astfel si ca l-ar reprezenta mai mult in ceea ce face. Nu am fost inspirat de undeva sau de cineva anume pentru a lucra astfel in fotografie, ci asa am simtit nevoia. As putea sa spun ca vocea interioara mi-a dictat aceasta prin diversele intuitii pe care le-am avut in acest sens.
Dar ca sa explic diferenta dintre proiectul fotografic si fotografia singulara trebuie sa spun ca in primul rand o singura imagine pe care un fotograf sau altul o creaza este una, iar proiectul fotografic este altceva. Proiectul fotografic reprezinta aproape intotdeauna o serie de fotografii, acestea ori avand acelasi scop, subiect sau transmitand acelasi mesaj, ori facand parte integranta dintr-o serie fotografica mai mare si care contribuie la compozitia generala a proiectului cat si la transmiterea mesajului, povestirii sau la reprezentarea subiectului ales, in modurile alese de autor, de artist etc.
Cu alte cuvinte un ansamblu de imagini pot fi mai puternice decat o singura imagine. Dar sunt si exceptii.
Si care mai sunt avantajele in aceste cazuri? Chiar daca mai multe imagini pot transmite mesajul lucrarii mai bine sau mai puternic, mai complex sau complet, totusi, fotograful nu alege intotdeauna sa creeze o serie de imagini, ci numai una pentru un anumit subiect, de ex. Dar altele merita sa fie introduse intr-o serie fotografica. De aceea, unele dintre aceste fotografii sunt parte dintr-o compozitie, sa spun asa, cinematica, adica imagini care conduc catre mesajul sau povestea care sunt transmise sau care fac parte din acestea. Sunt precum imaginile dintr-un timelapse sau dintr-un film anume, in care fiecare cadru este o componenta a ansamblului vizual in sine. Poate sau nu poate sa spuna totul despre subiectul proiectului, ci doar o parte din el.
Un alt avantaj il vad a fi varietatea sa fotografica. Evident ca exista o diversitate de imagini intr-un proiect fotografic dar ceea ce vreau sa spun este ca aceasta varietate este ceea ce diferentiaza proiectul fotografic de fotografia singulara. Acolo vedem mai multe fotografii realizate in multe feluri. Vedem, de asemenea, o varietate si de expuneri dar si de compozitii fotografice. Este, intr-adevar, o sarbatoare fotografica pentru Suflet, as putea spune.
Proiectul fotografic este de asemenea alegerea fotografului dupa cum simte nevoia sau dupa cum vrea sa creeze. Nu exista o regula “batuta in cuie”, o regula de aur de la care sa nu se abata. Are acest liber arbitru.
Un alt avantaj ar mai fi faptul ca lucrand la proiecte fotografice, artistul fotograf exerseaza mai mult. Una este sa realizeze doar imagini singulare care pot sa nu aiba legatura una cu cealalta, si alta este sa lucreze la o tema anume pe care si-a propus-o. Provocarile sunt mai mari, as putea spune, exercitiile sunt mai complexe, iar rezultatele se inglobeaza intr-unul singur: excelenta in domeniul sau.
Imi aduc aminte acum de documentarele celor de la National Geographic. In revistele lor exista, de asemenea, proiecte fotografice, documentare insotite de fotografii atent create si alese pentru a imbogatii experientele.
Ceea ce eu realizez este o combinatie intre documentarele de la National Geographic si proiectele lui Brooks Jensen insa in stilurile mele proprii. Cu ele experimentez si le pot schimba de-a lungul timpului. Posibilitatile creative sunt infinite. Inspiratie si imaginatie sa existe si le voi realiza cu usurinta, cu succes.
Brooks Jensen mai insista asupra lucrarilor fotografice pe care unii dintre noi le consideram ca fiind bune, iar altele invers. Dupa o serie de reflectii si dupa experientele prin care a trecut a observat, dar si alti fotografi i-au confirmat ca nu exista fotografii bune sau fotografii de proasta calitate ci fotografii finalizate si nefinalizate. Spunand astfel mi se pare mai corect decat cele din urma. Cand o lucrare artistica este finalizata aceasta transmite tot ceea ce artistul creator a vrut sa spuna, intr-un mod clar. Atunci lucrarea de arta este reusita.
Asadar, in cazurile acestea, pot spune ca exista lucrari fotografice reusite si nereusite. Datorita faptului ca arta fotografica este un alt mod de exprimare, rezultatul final trebuie sa fie mesajul exprimat clar si corect (pentru a putea fi inteles, prin gramatica compozitiei) de catre artist. Mai sunt de asemenea si cazurile in care din punct de vedere tehnic fotografiile sunt prost realizate, cu greseli de expunere, focalizare etc., care se abat mult de la ceea ce fotograful a vrut sa transmita prin ele.
Dar ce legatura au acestea cu proiectul fotografic? Legatura este ca atunci cand cream o serie fotografica, pe langa faptul ca proiectul fotografic poate fi neterminat, inclusiv imaginile sale componente pot sa fie neterminate, astfel fiind nereusite. Tine de artistul fotograf sa isi indeplineasca cu succes proiectul, iar aceasta inseamna sa-l finalizeze.
Un proiect finalizat are un mai mare impact decat unul inca in desfasurare. Este aceeasi comparatie dintre un roman caruia ii citim toate volumele si unul caruia ii citim doar unul, doua sau cateva volume. Aici vedem lucrarea completa si continuitatea in scopuri, chiar daca este vorba de o lucrare finalizata. Astfel ii putem studia toate fotografiile care il alcatuiesc si care au legaturi unele cu altele. Aceste legaturi arata continuitatea in scopuri in cadrul zisului proiect.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!