Last Updated on May 5, 2024 by Patrick

natura, relatie, interrelationare, totul, totul este conectat, conexiune naturala

Interrelaționare și unitate: Totul este conectat

Interrelaționarea este rădăcina unității. Inspirația pentru această reflecție provine din codul de viață al popoarelor Lakota, numit Wo Lakota, pe care eu îl traduc liber prin Calea Păcii.

Uneori ne putem trezi blocați în perspectiva noastră egoistă. Gânduri de genul „săracul de mine”, „sunt singur”, „nu sunt nimic”.

Cu toate acestea, suntem de fapt într-o relație profundă cu o conexiune aparent nesfârșită cu tot ceea ce este. Fără relații, universul se oprește!

Relația este mișcare; creștere și decădere; creație și distrugere; contracție și expansiune.

Adesea, oamenii se gândesc la relație ca la o conexiune între oameni. Este acest lucru și mult mai mult decât atât. Avem relații cu apa, aerul, plantele, animalele – precum și cu oamenii. Suntem în relație cu Viața!

Acum, luați în considerare nu numai cu ce relaționăm, ci și cum relaționăm cu aceste lucruri.

Să luăm de exemplu apa. Cum ne raportăm la apă? Apa este viață. Fără apă, nu există viață! Nu a noastră, niciuna.

Și totuși, simțim proprietățile dătătoare de viață ale vieții atunci când bem? Cum ne raportăm la apă atunci când o folosim pentru a ne clăti legumele? Când ne facem o ceașcă de ceai sau o cafea?

Dar atunci când facem duș și o folosim pentru a ne curăța și purifica corpul? Cum rămâne cu ploaia și zăpada? De nori? Ce ziceți de băltoaca în care călcăm din greșeală și ne udăm picioarele?

Să știm că relațiile noastre ne pot păta sau îmbogăți viața. Relațiile noastre ne susțin, de fapt, viețile; le fac posibile.

Relațiile sunt Calea Universului. Universul este sursa umanității. Umanitatea este din Univers. Suntem într-o unitate cu acesta prin originile și relațiile noastre.

Căutători ai Armoniei, a ne privi pe noi înșine ca indivizi este incomplet. Într-adevăr, chiar și corpul uman este o relație de organe, țesuturi și procese. Nu suntem cu adevărat independenți, ci, mai degrabă, interdependenți prin relația noastră cu ființa.

Cu toate acestea, perspectiva unui individ există. Folosind această perspectivă într-un mod constructiv, putem examina, de exemplu, modul în care ne raportăm la respirație; postura noastră; ceea ce mâncăm și bem; cum ne menținem în formă prin mișcări și exerciții fizice.

Poporul Lakota are un proverb, pe care mulți îl rostesc sau îl gândesc atunci când se întâlnesc în fiecare zi: Mitákuye Oyás’in – ceea ce înseamnă toate relațiile mele. Totul este interconectat. Noi suntem Unul!