,

Fotografia turistica, fotografie adevarata?

Last Updated on August 1, 2016 by Patrick

Recent am intampinat aceasta mica problema pe unde ma duc si fotografiez. Ma intreb oare daca fotografia turistica este fotografie adevarata sau nu poate fi incadrata in categoria fotografiilor pentru ca este banala, a mai fost facuta si de altii si nu prea are ce cauta in portfoliul de fotografie al unui pasionat ci doar daca doreste sa isi creeze un portfoliu numai cu aceste tipuri de imagini.

O alta intrebare ar mai fi: dar oare cei care fac fotografii fine-art de peisaj si, la un moment dat sunt fortati de imprejurare sa fotografieze un peisaj, sa zicem banal, o compozitie simpla, o imagine care imortalizeaza un moment obisnuit de pe teren, nu ar putea sa foloseasca macar cateva metode creative pe care le au in arsenalul lor? Ma refer la acele metode de creativitate fine-art care definesc, practic, acest stil de fotografie, inclusiv cel de peisaj fine-art.

Am sa incerc sa raspund la aceste doua intrebari, nedumeriri pe care le-am intalnit si pe care le am inca, cu ajutorul experientelor prin care am trecut.

De cateva zile incoace ma uit la cateva portfolii ale unor fotografi foarte cunoscuti atat din afara cat si din tara, de la noi, fotografii fine-art dar nu numai, si fotografii de calatorie. Am observat ca aceste doua categorii se pot imbina impreuna si anume in categoria fotografiilor fine-art de calatorie. :) Aici putem gasi atat peisaje, cat si fotografii abstracte, portrete cu oameni, fotografii macro etc. Posibilitatile sunt larg deschise.

Insa exista totusi pasionati de fotografie care prefera fotografia mai mult reprezentativa atat in ceea ce priveste felul in care sunt facute din aparat cat si felul in care sunt procesate mai apoi. Se feresc foarte mult de a edita imaginile si a pastra cat mai fidel rezultatul din aparat. De acord aici, dar ce se intampla cu fotografia monocroma, asa-zisa fotografie in alb si negru? Aceasta este o modalitate foarte buna de a schimba aproape total aspectul imaginilor create. Evident ca in acest caz nu putem sa spunem ca acestea nu sunt post-procesate.

Deci, alte feluri de fotografii fine-art sunt cele in alb si negru. In cazul acesta, si asa fiind procesate, ele pot fi editate oricat doreste fotograful care le-a creat. Unde este, in cazul asta, doza de realism care se cauta a fi pastrata? :) Interesanta intrebare, nu-i asa?

Ei bine, Ansel Adams este exemplul cel mai elocvent. Fotograf de natura si peisaj, a realizat imagini in alb si negru care sunt creatii atat de fotografie artistica cat si de fotografie de calatorie si totusi, iata ce succes a avut si inca mai are. Ce fel de fotografii sunt acelea pe care le-a realizat? Unde le incadram?

Mi se pare mie sau etichetam mult prea mult minunatul tarâm al fotografiei? Vrem, oare, sa il cartografiem in totalitate? Am ajuns, din pacate, sa ii stabilim si legi pentru fiecare regiune in parte. Pe acolo calci, pe acolo nu calci, si nu le combini, de parca o unire intre tinuturi nu poate fi posibila. :D

Nimeni nu poate sa ma opreasca sa fotografiez ce vreau, iar un moment parut banal si obisnuit cuiva, care nu ii trezeste nici un fel de sentiment special poate sa valoreze pentru mine destul de mult.

Ma aflam in ascensiune pe o culme din Muntii Baiului de la noi si am privit in stanga si am zarit Muntii Neamtului, continuarea acestora din urma, cu ale lor culmi pline de zapada cum straluceau superb in lumina soarelui. Au fost momente in care mi-am zis “uau!!!” si am simtit nevoia sa realizez cateva cadre. Ajuns pe culme am reusit sa trag cateva si am realizat aceasta imagine finala. Am avut in minte tot timpul fotografia monocroma si am zis ca se potriveste mai bine. Nu este un moment din acela “decisiv”, special sau cine-stie-cum de nu trebuie sa lipseasca din portfoliul unui fotograf de natura si peisaj, adica unul care sa ma consacreze ca super-fotograf profesionist in cluburile dedicate din tara si din afara, ci este un moment din acela oarecum obisnuit si un peisaj memorabil pentru frumusetea sa naturala caruia i-am fost martor. :)

Muntii Neamtului, Februarie 2015 - Studiu I

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *