Estetica si Design cu semnificatie

Last Updated on August 20, 2016 by Patrick

In acest weekend am descoperit un articol de acum cateva luni, care pare a fi dinnou de actualitate. Dincolo de Mecanica Web – A crea Web Design semnificativ, de Mike Kus, sustine ca designerii ar trebui sa ia decizii bine gandite in ceea ce priveste estetica pe care o aleg. Sustine ca ar trebui sa cream estetica semnificativa.

design, estetica, semnificativ

Articolul lui Mike a aparut dupa urma unei prezentari de-a lui Elliot Jay Stocks pe care a lansat-o acum cativa ani si care se numea “Distrugeti Look-ul Web 2.0”, ceea ce este un argument in plus cu privire la alegerea esteticii, deoarece sporeste continutul site-ului si nu pentru ca se intampla ca e la moda.

Majoritatea dintre voi puteti ghici, probabil, ca sunt de acord atat cu Mike cat si cu Elliot. Nici macar nu voi pretinda a fi din aceeasi clasa de designeri ca si cei doi, insa va pot spune ca inainte de fiecare decizie in design, pe care am luat-o vreodata, m-am gandit mult. Poate ca nu am gandit intotdeauna cel mai bine, caci am avut parte de greseli in design, dar m-am gandit inainte, orisicum.

design, estetica, semnificativ, web design

Intotdeauna am tinut sa am un motiv pentru a adauga estetica in orice design, in loc sa adaug ceva doar pentru ca arata bine.

As vrea sa vorbesc un pic despre ceea ce este estetica si de ce designerii ar trebui sa aleaga estetica semnificativa pentru mesajul pe care vor sa-l comunice prin design-ul lor. De asemenea, as vrea sa adaug cate ceva despre frumusetea estetica de propriul sau drag.

Ce este estetica?

 Pentru a intelege estetica in design intai trebuie sa definim estetica in general. Iata cateva definitii conform answers.com:

Estetica (substantiv):

  • Ramura filozofiei care se ocupa cu studiul naturii si exprimarii frumusetii, ca in artele frumoase.
  • In filozofia lui Kant, ramura metafizicii care studiaza legile perceptiei.
  • Studiul raspunsurilor psihologice la frumusete si experiente artistice.
  • O conceptie a ceea ce este adevarat si frumos din punct de vedere artistic: estetica minimala.
  • Un aspect artistic frumos sau placut.

Mai adaugam cateva cuvinte la ceea ce am scris mai sus.

  • Referitoare la, implicand sau preocupandu-se de emotiile si senzatiile pure, comparativ cu intelectualitatea pura.
  • Referitoare la un simt al frumosului.

Dinnou, se mentioneaza frumusetea, si vom continua cu ideea esteticii perceputa emotional si nu intelectual.

Ce este estetica design-ului?

Design-ul este despre rezolvarea problemelor. Ca web designeri avem nevoie sa determinam modul in care informatia de pe un site este organizata si care ar fi cele mai bune sisteme navigationale pe care le putem folosi, pentru a permite publicului nostru sa o gaseasca. Ne preocupa, de asemenea, tipografia site-ului, astfel continutul sa fie usor de citit si ne gandim cum sa dezvoltam o interfata care sa poata gazdui diversele lucruri care au nevoie sa fie incluse in pagina.

Desigur, sunt mult mai multe probleme de rezolvat, in general, atunci cand concepem un website, dar ganditi-va la cele cateva pe care le-am mentionat mai sus. Puteti rezolva toate problemele mentionate anterior fara a crea ceva frumos. Meniul de navigatie nu trebuie sa fie o opera de arta, iar oamenii, probabil, nu e nevoie sa ii raspunda din punct de vedere emotional pentru ca acesta sa functioneze bine.

Buna rezolvare a problemelor conduce, probabil, la ceva mai placut estetic decat atunci cand nu sunt bine rezolvate, dar inca nu am ajuns la estetica design-ului. Pe masura ce aranjam spatiile si formele, in acord cu principii solide ale design-ului, ne apropiem de estetica, dar iarasi, nu cred ca am ajuns inca la aceasta.

Estetica apare atunci cand facem ca intregul design si elementele sale sa fie mai mult decat utilitare si functionale. Sunt acele detalii suplimentare introduse care le fac atragatoare vizual. Estetica este maiestria. Intr-un fel, bomboana dupa tort este cea care genereaza un uau sau alt raspuns emotional. Un strat in plus de frumusete deasupra utilului si functionalului.

design, estetica, semnificativ, web design, frumusete

Sa cream estetica semnificativa in design

Intorcandu-ma la articolul lui Mike si la prezentarea lui Elliot, gasesc, deci, ideea de a face estetica sa fie semnificativa. Mai sus, am folosit sintagma “bomboana dupa tort” insa aceasta, de obicei, nu este semnificativa.

Imaginati-va, pentru un moment, ca design-ul acestui site ar prezenta o tema de iarna. Sa zicem ca ninge peste header si gasim ski-uri si snowboard-uri pe ici, pe colo, care va directioneaza privirea. Culorile ar fi reci, in mare parte alb si albastru de gheata. Copaci acoperiti cu zapada, o cabana de ski, un lac inghetat, toate ar fi prezente intr-un anumit fel. Am putea crea, cu siguranta, ceva estetic, frumos, cu tema iernatica mentionata, insa cat de semnificativa ar fi aceasta?

Tema iernatica nu spune nimic despre afacerea mea sau despre acest site. Nu spune prea multe nici despre mine. Ma bucur de sezonul iernii la momentul sau, dar nu are vreo legatura anume cu mine. De asemenea, nu fac ski si nici snowboarding si nici nu imi petrec vreun timp in cabanele de ski.

Pe cat de frumoasa ar putea fi estetica, nu comunica vreunul dintre lucrurile pe care vreau sa le spun cu acest site. O tema hibernala ar putea fi irelevanta pentru acest site.

Fiecare element dintr-un design comunica ceva. Fiecare element in parte are un efect asupra intregului. Fiecare design vine cu o estetica. Cand elementele design-ului tau lucreaza impreuna intr-un stil care le uneste in ceva coerent, creezi o estetica mai semnificativa. Daca alegi o estetica ce este in armonie cu mesajul tau, devine si mai semnificativa.

Mult prea des, atunci cand te uiti pe web vezi site-uri create cu o estetica ce nu se bazeaza pe ceva semnificativ, ci mai degraba bazate pe tendintele actuale. De asemenea, vezi site-uri care incep, parca, sa se amestece impreuna in ceea ce priveste design-ul lor, fiecare site aratand cam la fel cu urmatorul.

Diverse site-uri, diversele produse si servicii, diversele mesaje care sunt comunicate, cer o estetica diversa.

design, estetica, semnificativ, web design, frumusete, simetrie

Asta nu inseamna ca toate site-urile nu au nevoie vreodata sa aiba ceva in comun. Nu au nevoie toate sa fie 100% unice. Parte din rezolvarea problemelor de design este de a aduce modele refolosibile. Exista un motiv pentru care majoritatea meniurilor de navigare sunt fie o bara orizontala, fie un meniu vertical cu o lista de link-uri. Pentru ca functioneaza. La fel si pentru case sau plicuri, ca si pictograme cel mai frecvent folosite.

Totusi, nu exista nici un motiv pentru care butonul primei pagini sa aiba nevoie sa arate precum oricare alt buton pentru pagina de pornire. Chiar si un pic de caracter poate sa ii dea o estetica mai semnificativa.

design, estetica, semnificativ, web design, frumusete, simetrie

Frumusetea Estetica de dragul Frumusetii

De fiecare data cand ma gandesc la estetica ma gandesc sa fac lucrurile frumoase pentru nici un alt motiv decat pentru a le face frumoase. Vreau sa creez lucruri atragatoare. Cred ca multi designeri vizuali ar spune acelasi lucru si imi dau seama ca noi toti ar trebui sa ne dorim acest lucru.

Si totusi, frumusetea de dragul frumusetii nu este semnificativa in contextul unui design unic si specific. Semnificatia provine de la mai mult decat numai de la frumusete. Ai putea argumenta ca frumusetea de dragul frumusetii ne impinge mai mult inspre domeniul artei si ca exista o mare semnificatie in arta. Cu toate acestea, arta si design-ul nu sunt chiar aceleasi. Cred ca se suprapun mai mult decat ar crede unii sau altii, dar nu sunt acelasi lucru.

E lesne de inteles ca a face estetica ta sa fie semnificativa este ceva ce ar trebui sa faci. Contribuie la ceea ce incerci sa comunici. E mai greu a argumenta ca faci lucrurile frumoase doar pentru a le face frumoase. Exista studii care indica faptul ca oamenii gasesc design-urile mai atractive ca fiind mai usor de utilizat, chiar si un obiect atat de simplu precum un ceainic.

Fiintele umane avem tot felul de partialitati catre lucrurile frumoase, ceea ce ne face sa le preferam si sa le gasim mai usor de utilizat. Totusi, este mai greu de justificat timpul in plus petrecut pentru a impinge design-ul catre arta atunci cand ne gandim la termene si la buget.

Si totusi, de fiecare data cand ma gandesc la estetica in design, este exact ceea ce cred ca ar trebui sa facem. Da, design-ul nostru are nevoie sa fie functional. Au nevoie sa functioneze, sa fie utilizabile si usor de gasit. Dar cred ca ar trebui sa fie si mai mult de atat.

Da, ar trebui sa ne straduim pentru o estetica ce intareste mesajul nostru si imbunatateste comunicarea, iar facand acest lucru nu avem nevoie sa trecem dincolo de acest punct. Si totusi, nu pot sa nu ma gandesc ca ar trebui sa facem chiar acest lucru chiar si numai pentru a crea o experienta mai buna pe web.

Resurse suplimentare

Mai jos gasiti o serie de articole interesante despre frumusetea in web design, scrise de catre Cennydd Bowles.

Rezumat

Sunt doua puncte oarecum contradictorii pe care le-am avut in acest articol. In primul rand, designerii ar trebuie sa fie capabili sa isi obladuiasca deciziile in estetica, pentru a crea un design mai semnificativ. Iar in al doilea rand, designerii ar trebui sa vor sa creeze ceva frumos chiar si atunci cand nu exista nici o semnificatie in plus in acest lucru.

Cred ca primul punct de mai sus este de departe mai important. Adaugarea a ceva frumos de dragul frumosului este ceva ce ar trebui sa fie pus peste o estetica semnificativa si nu sa o inlocuiasca. Estetica pe care o creezi nu numai ca ar trebui sa fie, ci necesita sa fie semnificativa, altfel nu-si are rostul.

Cu toate acestea, presupunand ca ai indeplinit acea prima cerinta de a crea o estetica semnificativa, cred ca toti designerii ar trebui sa se straduiasca sa faca estetica design-urilor lor pe cat de atragatoare pot pentru nici un alt motiv decat ca mai mult frumos, mai multa arta in lume sunt lucruri bune.

Voi ce credeti? Cat de important este ca estetica design-ului sa fie semnificativa, iar infrumusetarea web-ului ar trebui sa fie scopul designer-ilor?

Sursa: Designing Meaningful Aesthetics.

Save

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *