Cat de important este sa fii autentic ?

Last Updated on January 12, 2017 by Patrick

Exista o cantitate enorma de studii care sugereaza ca inteligenta emotionala (EQ) este decisiva in ceea ce priveste performanta la serviciu. TalentSmart a testat EQ-ul mai multor milioane de oameni si au observat ca acesta explica 58% din succesul in toate tipurile de job-uri.

Oamenii cu un EQ inalt castiga cu 29.000 de dolari anual mai mult decat cei cu un EQ scazut. Noua zeci la suta din performerii de top au un EQ inalt si un singur punct crescut in EQ-ul tau adauga 1300 de dolari mai mult la salariul tau. Si lista poate continua.

Este de ajuns sa spunem ca inteligenta emotionala este o modalitate foarte puternica de a-ti concentra energiile intr-o singura directie dand rezultate formidabile.

original, EQ, inteligenta emotionala

Dar fii atent faza! Inteligenta emotionala nu te ajuta cu nimic daca nu esti original.

Un studiu recent de la Scoala de Business Foster de la Universitatea din Washington arata ca oamenii nu accepta demonstratii ale inteligentei emotionale la valoarea nominala. Sunt prea sceptici pentru asta. Nu numai ca vor sa vada dovezi ale inteligentei emotionale, ci vor sa stie ca este originala – ca emotiile tale sunt autentice.

Conform cercetatoarei Christina Fong, in ceea ce priveste colegii de la serviciu,

“Ei nu sunt niste automate lipsite de ratiune. Ei se gandesc la emotiile pe care le vad si le pasa daca sunt sau nu sincere ori manipulative.”

Acelasi studiu arata ca liderii sinceri sunt mult mai eficienti in a-si motiva oamenii pentru ca ei le inspira incredere si admiratie prin faptele lor, nu doar prin cuvintele lor. Multi lideri spun ca, pentru ei, autenticitatea este foarte importanta, dar liderii autentici practica ceea ce predica in fiecare zi.

Nu este de ajuns sa treci prin situatii, incercand sa demonstrezi calitatile care sunt asociate cu inteligenta emotionala. Trebuie sa fi autentic.

Poti sa-ti verifici instinctele si sa afli cat de autentic esti comparandu-ti comportamentul cu cel al celor care sunt foarte autentici. Considera oamenii autentici ca pe niste simboluri si vezi pe unde te situezi.

“Autenticitatea necesita o anumita cantitate de vulnerabilitate, transparenta si integritate.”

Janet Louise Stephenson

Oamenii autentici nu incearca sa ii faca pe altii sa ii placa.

Oamenii autentici sunt cine sunt. Ei stiu ca unii oameni ii vor placea, iar altii nu. Si nu au nici o problema cu aceasta. Nu este ca si cum nu le pasa daca alti oameni ii vor placea sau nu ci pur si simplu ca nu vor lasa acest lucru sa le stea in calea de a face ceea ce trebuie. Sunt dispusi sa ia decizii nepopulare sau sa ia functii nepopulare daca acestea sunt ceea ce trebuie facut.

De indata ce oamenii autentici nu cauta cu disperare atentia altora, nu vor incerca sa iasa in evidenta. Ei stiu ca daca vorbesc intr-un mod amabil, siguri pe sine si intr-o maniera concisa, oamenii sunt mai atenti la si interesati de ceea ce au de spus decat daca ar incerca sa arate ca ei sunt importanti. Oamenii sunt atrasi mai mult de atitudinea corecta pe care o ai decat de cine sa cati oameni cunosti.

Nu judeca pe nimeni.

Oamenii autentici sunt deschisi la minte, ceea ce ii face abordabili si interesanti pentru ceilalti. Nimeni nu vrea sa poarte o conversatie cu cineva care deja si-a format o opinie si nu este dispus sa asculte.

A avea o minte deschisa este crucial la serviciu, pentru ca abordabilitatea inseamna accesibilitate la idei noi si la moduri de a se ajuta impreuna. Pentru a elimina notiuni preconcepute si prejudecati este necesar sa vezi lumea prin ochii celorlalti. Aceasta nu iti cere sa crezi ceea ce cred ei sau sa fi permisiv, inseamna pur si simplu sa renunti la a-i judeca indeajuns de mult ca sa intelegi cu adevarat ce ii atrage, ce preferinte au. Numai atunci ii poti lasa sa fie cine sunt cu adevarat.

Isi croiesc propria cale.

Satisfactiile oamenilor autentici nu provin din parerile celorlalti. Acest lucru ii elibereaza pentru a-si urma propria busola interioara. Ei stiu cine sunt si nu pretind sa fie altcineva. Traseul lor vine din ei insisi, din principiile si valorile lor. Ei fac ceea ce considera ca este corect si nu sunt influentati de faptul ca acest lucru s-ar putea sa nu placa cuiva.

Sunt generosi.

Cu totii am lucrat cu persoane care mereu au ceva ce nu dau mai departe, fie ele cunostinte ori resurse. Se comporta ca si cum le este teama ca ii vei pune in umbra daca iti dau acces la orice te-ar ajuta sa-ti faci treaba. Dar oamenii autentici sunt negresit de generosi cu persoanele pe care le cunosc, cu ceea ce cunosc si cu resursele la care au acces. Vor ca tu sa prosperi mai mult ca oricine pentru ca ei sunt oameni de echipa si au indeajunsa incredere in sine ca sa nu isi faca griji ca succesul tau ii va face sa se simta prost. De fapt, ei considera ca succesul tau este succesul lor.

Ii trateaza pe TOTI cu respect.

Fie ca interactioneaza cu cei mai mari clienti ori cu servere in timp ce isi comanda ceva de baut intr-o cafenea, oamenii autentici sunt negresit de politicosi si respectuosi. Ei inteleg ca necontand cat de amabili sunt cu oamenii cu care isi iau pranzul, este in zadar cand acei oameni ii observa comportandu-se macar odata urat cu ceilalti. Oamenii autentici ii trateaza cu respect pe toti pentru ca ei stiu ca nu sunt mai presus decat ceilalti.

Nu sunt motivati de castigurile materiale.

Oamenii autentici nu au nevoie de lucruri sclipitoare ca sa se simta bine. Nu e ca si cum ar considera ca este gresit sa iasa si sa isi cumpere lucruri ultimul racnet cu care sa-si scoata in evidenta statutul, ci pur si simplu nu au nevoie de ele pentru a fi fericiti. Fericirea lor provine din interiorul lor, ca si din lucrurile mai simple, cum ar fi prietenii, familia si simtul unui scop in viata – acestea imbogatindu-le viata.

Sunt demni de incredere.

Oamenii graviteaza in jurul celor care sunt autentici pentru ca stiu ca in ei pot avea incredere. Este foarte dificil sa agreezi pe cineva daca nu stii cine sunt cu adevarat si ce simt cu adevarat. Oamenii autentici spun cu seriozitate ceea ce spun si se tin intotdeauna de cuvant. Nu vei auzi niciodata o persoana cu adevarat originala spunand “Ah, tocmai am spus acest lucru pentru ca intalnirea sa se termine mai repede”. Stii ca daca spun un lucru este pentru ca stiu ca este adevarat.

Sunt imuni la insulte si critici distructive.

Oamenii autentici au un simt ai sinelui indeajuns de puternic ca nu merg sa caute ofense acolo unde nu exista. Cand cineva le critica o idee, ei nu o iau ca pe un afront personal. Nu au nevoie sa traga repede concluzii, sa se simta insultati si nu incep sa-si comploteze razbunarea. Sunt capabili sa evalueze obiectiv feedback-urile constructive sau negative, sa accepte ceea ce ar functiona, sa le puna in practica, si sa lase restul in urma fara sa isi dezvolte resentimente.

 Isi inchid telefonul intr-o conversatie fata in fata cu cineva.

Nimic nu deranjeaza mai mult pe cineva decat un SMS primit in mijlocul conversatiei sau chiar si cand arunci scurt privirea la telefonul tau in timp ce vorbesti fata in fata cu ei. Cand oamenii autentici se angajeaza intr-o conversatie isi concentreaza toata atentia la acea conversatie. O sa iti dai seama ca discutiile sunt mai placute si mai eficiente atunci cand te cufunzi in ele. Cand ii abordezi pe ceilalti in mod robotic cu discutii marunte si cu atentia la telefonul tau, acest lucru ii pune biologic pe pilot automat si ii impiedica sa aiba orice afinitate reala fata de tine. Oamenii autentici isi creaza conexiuni si gasesc profunzimea chiar si in conversatiile scurte din viata de zi cu zi. Interesul autentic fata de ceilalti face sa le fie foarte usor sa puna intrebari bune si sa relationeze ceea ce li se spune cu alte fatete importante din viata interlocutorului lor.

Nu sunt condusi de ego.

Oamenii autentici nu iau decizii bazate pe ego-ul lor pentru ca nu au nevoie de admiratia celorlalti ca sa se simta bine cu ei insisi. De asemenea, nu cauta sa fie in centrul atentiei sau sa incerce sa beneficieze dupa urma realizarilor celorlalti. Ei, pur si simplu, fac ceea ce trebuie facut fara sa spuna “Hei, uitati-va la mine!”.

Nu sunt fatarnici.

Inca odata, oamenii autentici practica ceea ce predica. Ei nu iti spun sa faci un lucru, ca, mai tarziu, sa ii vezi facand alt lucru exact opus. Aceasta se datoreaza in mare parte constiintei de sine pe care o au. Multi fatarnici nici macar nu-si recunosc greselile. Sunt orbi la propriile lor slabiciuni. Oamenii autentici, pe de alta parte, isi rezolva problemele lor in primul rand.

Nu se lauda.

Cu totii am lucrat impreuna cu persoane care nu se pot opri din a vorbi despre ei insisi si despre realizarile lor. V-ati intrebat vreodata de ce? Se lauda pentru ca sunt nesiguri si ingrijorati ca daca nu subliniaza ce realizari au, nimenu nu va observa. Dar oamenii autentici nu au nevoie sa se laude. Au incredere in realizarile lor, dar ei realizeaza, de asemenea, ca atunci cand faci cu adevarat ceva ce conteaza, aceasta sta pe baza meritelor proprii, de la sine putere, indiferent de cate persoane observa si apreciaza aceasta.

Sa recapitulam.

Oamenii autentici stiu cine sunt. Sunt suficient de increzatori incat sa se simta comfortabil in propria lor piele. Sunt ferm ancorati in realitate si sunt cu adevarat prezenti clipa de clipa pentru ca nu incearca sa descopere ceea ce vor altii sa faca si nici nu se ingrijoreaza de agenda lor.

Ce alte calitati vedeti in oamenii autentici? Impartasiti cu noi gandurile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos, caci putem invata unul de la celalalt, reciproc, despre aceste lucruri. :)

Sursa: The Importance of Being Genuine .

Save

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *