,

Calitatile Luminii in fotografie

Last Updated on August 1, 2016 by Patrick

Multe articole s-au scris despre lumina in fotografie si multe studii, chiar stiintifice, s-au facut. Dar din punct de vedere artistic lumina joaca rolul cel mai important cand cineva vrea sa faca o lucrare de arta fotografica. Aceasta este componenta de baza cu care isi construieste viziunea pe care inainte de a apasa pe butonul obturatorului a avut-o.

Imi dau seama ca pentru a face o fotografie interesanta, pentru a o cristaliza fizic, sa spunem, viziunea fotografica pe care cineva o are, trebuie mai intai sa fie intr-o stare de spirit adecvata. Mintea trebuie sa fie receptiva, nu emisiva, altfel se bruiaza informatia care in mod normal curge nestingherita in Univers. Mintea daca este emisiva nu exista claritate a gandurilor, a ideilor, conceptelor si astfel degeaba se incearca a se creea ceva. Totul e un haos in cap.

Pentru asta trebuie o claritate a gandurilor si o ordine in ele. Apoi observ ca artistul se concentreaza, asa cum am mai scris si in alte articole, asupra lucrarii ca si cand ar fi un singur lucru. A ne concentra asupra unui singur gand e foarte greu atunci cand totul in minte e un haos general, fara noima, fara un sens anume, pure aberatii mentale care nu au o insemnatate a lor. E simplul fapt de a gandi doar de dragul de a gandi. Din lipsa de rabdare si claritate mentala, multi artisti au cazut in patima de a face arta doar de dragul artei, asa cum a scris intr-un articol Guy Tal pe blogul lui.

Artistul, adica cel care a inceput sa creeze o lucrare de arta, concentrandu-se asupra unui singur lucru – lucrarea sa – face ca aceasta sa aiba o semnificatie. Este si normal atunci cand esti clar in ceea ce exprimi ceilalti sa te inteleaga. Asa stau lucrurile in orice domeniu, mai ales in arta si de asemenea si in fotografie.

Dar pana la claritatea gandurilor este necesar sa se cunoasca Lumina in fotografie. E necesar a se stii sa se citeasca ceea ce lumina scrie. Apoi daca s-a inteles este ca si cand “s-a vorbit pe limba” artistului.

De multe ori fotografii lucreaza o imagine pe teren. Se incearca capturarea din mai multe unghiuri, perspective, cu diferite expuneri (bracketing), schimbarea balansului de alb, cu diferite diafragme etc. Atunci cand Ansel Adams a fost intrebat daca bracketeaza imaginile sale a raspuns ca niciodata nu bracketeaza, iar cei care fac asta inseamna ca nu stiu ce fac. Este ceva acolo care ne face sa ridicam aparatul la ochi si sa imortalizam, asa cum am mai spus si in alte articole. Dar oare ce? Sunt mesajele Luminii.

Studiind un pic proiectiile Luminii asupra lucrurilor mi-am dat seama ca are diferite calitati. Este lumina aspra din timpul zilei, cea care face ca lucrurile sa proiecteze umbre clar conturate, dar este de asemenea si lumina soft, lumina difuza cea care face ca lucrurile sa proiecteze umbre, de asemenea, difuze. Despre acestea s-a vorbit foarte mult in nenumarate articole. Nu am sa detaliez pentru ca exista foarte multe informatii documentate despre acestea. Vreau doar sa spun altceva, si anume faptul ca interpretarea a ceea ce lumina descrie este de asemenea o alta calitate a ei. Si aceasta vine pe urma, dupa ce a atins un punct sensibil in imaginatia fiecaruia dintre noi.

Daca studiem fizica optica vom gasi acolo un vast si bogat univers de informatie despre felul cum Lumina influenteaza lucrurile cu razele ei, proiectiile lor, fenomenele de refractie, reflexie, difractie, dispersie si altele. Dar ma duce la intrebarea: oare ce anume face ca suprafetele sa proiecteze Lumina in acele moduri? Oare este vorba de legea afinitatilor vibratorii? Astfel, lucrurile ar trebui si ele sa contina Lumina incarcerata in materie. Si atunci reflecta ceea ce sunt. Unde nu exista Lumina, nu exista umbra si apoi nu exista nici valoare. Deja iesim din lumea banala a vietii de zi cu zi discutand astfel.

Intorcandu-ma la arta fotografica, rolul artistului este sa faca in asa fel incat lucrarea sa sã reprezinte Lumina in cele mai interesante moduri. Poate chiar modifica, in urma post-procesarii, o imagine in totalitate. Negativul, sau materia prima, exista deja si de acolo se pleaca. Informatia este acolo si se poate manipula pana in punctul in care exprima clar ceea ce a vrut sa transmita. Dar mai sunt unii fotografi care spun ca ar fi bine sa se obtina totul in aparat, fara a fi nevoie de post-procesare sau cu cat mai putina post-procesare a imaginii. Fiecare isi are preferintele lui.

Observ, uneori, ca am nevoie sa modific imaginea foarte mult, alteori foarte putin. Compozitia este cea care de regula ramane nemodificata. Dar fac aceste lucruri pentru ca inca nu am gasit claritatea mentala de care am nevoie pentru a recunoaste si pentru a face o imagine fotografica. Sunt pe cale de a ajunge la unison cu starea de prezenta si constiinta care ma inconjoara. De asemenea, alt motiv este ca incerc sa ajung acolo unde imi citesc intentiile artistice pentru a le pune pe hartie. Este un fel de “ahaaaa, asta am vrut sa fac, sa exprim!”. Bucuria este rezultatul.

Am mers, de curand, la tara la niste prieteni de familie. Dupa ce am luat masa impreuna am decis, cativa dintre noi, sa mergem la plimbare. Era si o padure prin apropiere.

Dupa ce am trecut podul impreuna.. era un pod peste un rau care trece pe langa localitatea lor; nu ii mai stiu denumirea.. am mers un pic pe drumul principal care intra in padure. Acolo am fost cu “ochii in patru” ca sa vad ce pot fotografia. Cautarea subiectului a fost un pic cam grea dar nu am asteptat foarte mult. Si pentru ca studiez acum aceste influente pe care le are Lumina in fotografie, am incercat sa transpun in imagini felul in care se comporta aceasta in relatie cu toate lucrurile sau fiintele. Suprafete si fenomene.. este ceea ce se reveleaza la inceput. Mai apoi, patrunzand in profunzime, se reveleaza esentialul Luminii.

Micul studiu pe care l-am inceput se numeste “Proiectie”. Iata imaginile:

Proiectie - Studiu I

Proiectie - Studiu II

Proiectie - Studiu III

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *