Viziunea Taoista a Universului

Alan Watts descrie principiile taoiste care mentin viata in echilibru

La insesi originile gandirii si simtirii chinezesti se afla principiul

La insesi originile gandirii si simtirii chinezesti se afla principiul polaritatii, care nu trebuie confundat cu conceptele de opozitie sau conflict. In metaforele altor culturi, lumina este in razboi cu intunericul, viata cu moartea, binele cu raul si pozitivul cu negativul si, astfel, infloreste in mare parte a lumii un idealism care-l cultiva pe primul si ne va fi scapat de al doilea.

In modul traditional de gandire chinezeasca, acest lucru este la fel de neinteles precum curentul electric fara poli pozitivi si negativi, caci polaritatea este principiul ca plusul si minusul, nordul si sudul, sunt aspecte diferite ale aceluiasi sistem si ca disparitia oricaruia dintre ele duce la disparitia sistemului.

Miturile care stau la baza culturii noastre si care stau la baza bunului simt nu ne-au invatat sa ne simtim una cu universul, ci doar parti din el, numai in el, numai infruntandu-l – intr-un cuvant, straini.
alan watts
Alan Watts
Filozof orientalist

Modul de gandire liniar

Oamenii care au crescut in aura aspiratiilor crestinatatii de origine ebraica vor gasi frustranta aceasta chestiune, pentru ca se opune, pesemne, oricarei posibilitati de avans interior, spiritual, un ideal care izvoraste din viziunea lor liniara (diferita de cea ciclica) a timpului si istoriei. Intr-adevar, intreaga intreprindere a tehnologiei occidentale are motto-ul: „sa facem o lume mai buna – sa simtim placere, fara durere, prosperitate fara pauperitate, sanatate fara boala.” Ce ideal!

Am intervenit in bunul mers al lucrurilor, in sistemul complex al relatiilor pe care nu le intelegem, si cu cat ii studiem mai mult detaliile, cu atat ne scapa printre degete dezvaluirile celorlalte detalii pe care le avem de studiat. Pe masura ce incercam a intelege si controla lumea, fuge – de noi. In loc sa se impotriveasca situatiilor, un taoist s-ar intreba ce inseamna. Ce este acela care mereu se retrage atunci cand il urmarim? Raspunsul: sinele.

tao, univers, alan watts

Taoistii vad Universul ca fiind inseparabili de ei.

Idealistii (in sensul moral al cuvantului) considera ca universul este diferit si separat de ei insisi – cu alte cuvinte, ca un sistem de obiecte si lucruri exterioare care trebuiesc controlate.

Taoistii considera universul ca inseparabil de ei insisi, astfel ca Lao-Tse ar putea sa spuna: „Fara sa plec de acasa, cunosc intreg Universul.”

Asta inseamna ca arta vietii este ca si cand ai naviga, mai degraba decat ai lupta, caci ceea ce e important este sa intelegi rostul vantului, valurilor, curentului, anotimpurilor, principiilor cresterii si descresterii, astfel incat sa le folosim mai degraba decat sa luptam impotriva lor.

In acest sens, atitudinea Taoista nu se opune tehnologiei in sine. Intr-adevar, scrierile Chuang-tsu abunda in referinte la mestesuguri si indeletniciri perfectionate de chiar acest principiu, al „cresterii graului”. Adica, tehnologia este distructiva doar in mainile acelora care nu isi dau seama ca ei sunt unul si acelasi proces al desfasurarii universului.

Din proces in proces, in continua miscare

Supradotarea noastra se datoreaza constiintei care pune atentie in miscarea perpetua, mai degraba decat in linia vietii, din punctul a, in punctul b, inceputul si sfarsitul, si nu ignoram, precum cei care gandesc dihotomic, liniar, principiile de baza, ritmurile proceselor, ale caror caracteristica este polaritatea.

Totul are doi poli, unul pozitiv, altul negativ. Acestia se intrepatrund, fara sa se confunde, se amesteca, se asociaza si creeaza ceea ce este Universul ca intreg, cu un al treilea aspect, care nu este nici pozitiv, nici negativ, dar le contine pe ambele in acelasi timp, in capsula energetica, materiala a tuturor lucrurilor.

Si ei se imbratiseaza, se adora – principiul masculin cu principiul feminin.

La chinezi, cei doi poli ai energiei cosmice se numesc yang (polul pozitiv) si yin (polul negativ), aidoma semnului masculin si feminin, cel ferm si cel mladios, unduitor, cecl puternic si cel moale, lumina si intunericul, cel care se ridica si cel care se coboara, cerul cu pamantul, iar ei se vad peste tot, chiar si in acele treburi culinare precum gustul picant si cel dulce.

Asa ca, arta vietii pare ca nu tine strans de yang si renunta la yin, ci pastreaza pe amandoi in echilibru, caci nu poate exista unul fara celalalt.

Atunci cand ii luam in considerare ca fiind masculin si feminin, ne referim nu atat la indizi masculi si femele, cat la caracteristicile care sunt dominante in fiecare, insa nu sunt delimitati de cele doua sexe. Individul masculin nu trebuie sa neglijeze componenta sa feminina, si vice versa. Dupa cum spunea Lao-Tse:

Stiindu-se barbat, dar pastrandu-se femeie, devine curentul universal prin care nu traieste separat de virtutea vesnica.
lao tse, intelept antic
Lao Tse
Intelept antic

curentul universal, univers, tao, polaritate

Curentul universal in devenire.

Yang si yin sunt principii, nu barbati sau femei, anume, fara ca sa existe o relatie reala intre barbatul dur si plapanda femeie. Cheia relatiei dintre yang si yin se numeste hsiang sheng, adica aparitia reciproca sau inseparabilitatea. Dar sa vedem ce spune maestrul:

Cand toti cunoastem ca frumusetea-i frumusete, apare mereu uratenia; Cand toti cunoastem ca bunatatea-i bunatate, apare mereu rautatea. „A fi” sau „a nu fi” se ivesc impreuna; Dificil si usor se realizeaza impreuna; Lung si scurt se contrasteaza impreuna; Inalt si scund se aseaza impreuna; Inainte si inapoi apar impreuna.
lao tse, intelept antic
Lao Tse
Intelept antic

Sunt precum cele doua parti ale monedei, dar inseparabile, precum cei doi poli ai magnetului, precum pulsul si intervalul din orice vibratie. Niciodata nu este posibil ca vreunul dintre ei sa castige si celalalt sa piarda, deoarece ei sunt precum iubitii care se infrunta, decat dusmanii care se lupta.

yang, yin, yin yang, armonie, polaritate, univers, tao

A fi sau a nu fi se genereaza si se sprijina reciproc.

Fiinta si Nefiinta

E greu sa ne imaginam ca fiinta si nefiinta se genereaza si se sprijina reciproc, deoarece este teribil de neconceput pentru omul occidental ca nimicnicia ar fi universul permanent.

Treizeci de raze se unesc la butucul rotii; Gaura centrala este cea care o face utila. Formati argila intr-un vas; Spatiul din interior o face utila. Taiati usile si ferestrele pentru o camera; Gaurile sunt cele care o face utila. Prin urmare, profitul provine din ceea ce exista; Utilitatea din ceea ce nu exista.
lao tse, intelept antic
Lao Tse
Intelept antic

Acest spatiu nu este „doar nimic”, asa cum suntem obisnuiti sa spunem, caci nu pot sa renunt la sensul ca spatiul si constientizarea mea fata de univers sunt una si aceeasi. As cita acum cuvintele patriarhului Chan (Zen), Hui-neng, care scria cu unsprezece secole dupa Lao-Tse:

Capacitatea mintii este larga si uriasa, ca cerul vast. Nu ramaneti cu mintea fixata pe ceea ce este gol. Daca faceti aceasta, veti cadea intr-un gol oarecum neutru. Golul include soarele, luna, stelele, planetele, pamantul cel mare, muntii si raurile, toti copacii si iarba, oamenii rai si oamenii buni, lucrurile rele si cele bune, paradisul si infernul; toate se afla in mijlocul golului. Golul naturii umane este, de asemenea, asa.
hui-neng, zen, chan
Hui-neng
Maestru Chan (Zen)

tao, viziunea taoista a universului, univers, bonsai, zen, chan

Ceva-urile si nimicurile.

Asadar, principiul yin-yang ne spune ca ceva si nimic, pornitul si opritul, solidele si spatiul, la fel ca si trezirile si adormirile, alternarile existentei cu non-existenta, sunt mutual necesare.

Yang si Yin sunt oarecum aceleasi cu viziunea Buddhista (de mai tarziu) a formei si goliciunii, despre care se vorbeste in Sutra Inimii:

Ceea ce este forma, este precum ceea ce este goliciune, iar ceea ce este goliciune este precum ceea ce este forma.

Principiul yin-yang nu este, asadar, ceea ce am putea in mod obisnuit numi dualism, ci mai degraba o dualitate explicita exprimand o unitate implicita.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *