, , , ,

Viata fara scop – o abordare periculoasa

Last Updated on June 7, 2017 by Patrick

scopul vietii, viata, constiinta

Nimic nu ne confera integritate si pace interioara precum intelegerea clara a ceea ce trebuie sa facem si unde trebuie sa ajungem.

Robert Byrne a observat la un moment dat ca “scopul vietii este o viata cu scop”.

Ca sa ajungem undeva, e necesar sa ne definim destinatia. Acest lucru este esential. Iar cu cat ne-o definim mai devreme, cu atat celelalte lucruri devin mai clare. O viata fara scop este o viata fara destinatie, iar destinatia nu este un scop gol pe dinauntru, fara substanta. Destinatia este definita de insasi calatoria catre ea.

Gasirea directiei corecte in viata este o problema existentiala pentru noi toti.

Ce asteptari ai de la viata? Fara acestea, viata este periculoasa. Te poti pierde…

Feodor Dostoievski spunea ca “misterul existentei umane nu se afla doar in a fi in viata, ci in a avea pentru ce sa traim.

Tu iti construiesti calea catre directia corecta in viata. Tu decizi sa incerci, sa actionezi, sa faci ceva, indiferent cat de putin. Iar la un moment dat e necesar sa nu te mai gandesti ca vei actiona si sa actionezi.

Scopul tau in viata este sa gasesti sa faci ceva care te face sa zambesti, sa razi si sa nu tii cont de timp. Chiar daca nu esti sigur inca, intra in faza de explorare si experimentare in viata ta si bucura-te de calatorie.

Nu poti sa grabesti lucrurile. Nu te poti forta sa-ti gasesti “de ce-ul” maine, luna viitoare, nici macar anul viitor. Dar totusi, cauta-ti claritatea!

In anii ’40, Viktor Frankl a fost detinut in lagarele de concentrare naziste. Cu toata agonia si brutalitatea, ceea ce l-a impiedicat pe Frankl sa renunte la neincetata sa lupta pentru viata a fost scopul. A gasit un sens in lupta sa, iar acest lucru i-a dat puterea sa mearga mai departe si sa suporte dureri de neimaginat.

Un citat de-al lui Viktor rezuma frumos filozofia sa despre cum pot oamenii sa supravietuiasca in lagare fara sa-si piarda vointa de a trai.

In cartea sa, In cautarea omului pentru sensul vietii, Viktor spune: “Cei care au ‘de ce’ trai, pot rezista oricarui ‘cum’.”

De indata ce iti definesti destinatia, iti este mai usor cand ai indoieli. Iti este mai usor si sa nu te lasi distras de la ceea ce este important, sa-ti pastrezi concentrarea si sa-ti continui calatoria.

Numai mergand sustinut intr-o directie poti sa ai rezultate tangibile, insa oricand iti poti schimba telurile, iti poti alege altele, le poti regandi.

Este greu sa-ti menti ritmul atunci cand directia ta nu este clar definita.

Pentru a atinge obiective mari, ai nevoie de timp, in care sa continui sa te deplasam in directia aleasa, fara sa o parasesti.

A-ti defini directia cat mai curand posibil este cea mai importanta decizie in sport, insa, de fapt, este cea mai importanta decizie din viata in general, chiar daca foarte putin oameni isi dau seama de aceasta.

A trai “cu scop” inseamna a trai in mod intentionat, voit.

Napoleon Hill spunea ca “exista o singura calitate care trebuie sa o posede cei care vor sa castige, iar aceasta este definirea scopului, cunoasterea a ceea ce se vrea si o nazuinta arzatoare de a o obtine.

Ca sa obtinem ceea ce vrem este necesar sa ne alegem directia in care trebuie sa mergem si sa mergem, imbunatatind-o in mod constant pe o perioada prelungita de timp.

Viteza maxima si rezultatul necesita un cadru de lucru precis.

Oamenii care au facut schimbari reale in vietile lor si au reusit sa atinga obiective dificile, nu sunt mai puternici mai inteligenti sau neinfricati spre deosebire de tine. Singura diferenta este faptul ca ei au decis sa actioneze in directia idealurilor lor.

Simtul puternic al scopului ne alimenteaza motivatia.

Oamenii de succes au un sens bine definit al directiei. Au intelegerea clara a ceea ce inseamna succesul pentru ei. Tot ceea ce fac ei este in concordanta cu obiectivele lor. Privesc inainte si hotarasc unde vor sa ajunga. Actiunile lor zilnice ii ajuta sa isi atinga mai repede idealurile.

Odata ce iti definesti “de ce-ul”, vei fi mai atent si selectiv cu actiunile tale zilnice.

In cartea sa, Curajosul: 50 de actiuni curajoase de fiecare zi pentru a prospera in munca, dragoste si viata, Margie Warrell scrie: “Cunoscandu-ti ‘de ce-ul‘ este primul pas important in a-ti da seama cum sa-ti atingi obiectivele care te entuziasmeaza si pentru a-ti crea o viata de care sa te bucuri (versus o viata in care doar sa supravietuiesti!)”.

Si continua, “intr-adevar, numai atunci cand cunosti ceea ce te motiveaza vei avea curajul sa risti intr-atat cat sa inaintezi, sa ramai motivat in fata adversitatilor si sa iti directionezi viata catre o traiectorie cu totul noua, cu mai multe provocari dar si recompense.”

William Cowper spunea ca “Existenta este o afacere ciudata. Viata ne datoreaza putin, insa noi ii datoram totul. Singura fericire autentica provine din eforturile noastre pentru un scop.”

Nu exista sentiment mai frumos decat acela pe care-l simtim atunci cand depasim dintr-odata obstacolele vietii.

Acele momente “aha!” sunt o adevarata binecuvantare atunci cand apar. “Singura calatorie este cea catre interior,” spunea Rainer Maria Rilke.

Claritatea scopului te provoaca sa faci mai bine, sa actionezi ca sa te apropii de acel lucru pe care-l vrei cu adevarat in viata.

Datorita acestei claritati, poti aduna resurse, idei si persoane pentru o cauza comuna. Fara ea, efortul este in van, este haos.

Bud Bilanich, antrenor al liderilor, spunea ca pentru a-ti dezvolta claritatea scopului este necesar sa faci trei lucruri: in primul rand, defineste ce inseamna pentru tine personal succesul, in al doilea rand, creaza-ti o imagine mentala vie cu tine ca om de succes (sa fie cat mai vie posibil), iar in al treilea rand, clarifica-ti valorile interioare.

Obtinerea claritatii cu privire la ceea ce iti doresti este un proces de incercare si eroare! Incearca, iar daca esti multumit de rezultat, daca este ceea ce vroiai, atunci e bine, iar daca nu, mai incearca. Util este sa-ti faci si un jurnal in care sa notezi ceea ce simti, ceea ce gandesti, cum ai actionat in anumite situatii etc. Apoi foloseste ceea ce notezi ca sa iti identifici zonele pe care le explorezi in mod constant. Si evalueaza-ti mereu rezultatele.

Identifica, de asemenea, ce simti, la ce te gandesti cel mai mult, ce este ceea ce te atrage cel mai mult.

Cheia este sa faci mai mult ceea ce te bucura si scoate ce-i mai bun din tine si vei vedea din ce in ce mai clar ce este ceea ce vrei sa faci, sa ai si sa fii in viata.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *