Top 10 cugetari esentiale ale lui Gandhi pentru schimbarea lumii
Last Updated on May 27, 2017 by Patrick
Sa nu-ti pierzi increderea in omenire. Omenirea e ca un ocean; daca cateva picaturi se murdaresc, oceanul nu se murdareste.
Diferenta dintre ceea ce facem si ceea ce suntem capabili sa facem ar fi suficienta pentru a rezolva majoritatea problemelor lumii.
Daca nu aveam simtul umorului, de mult m-as fi sinucis.
Mahatma Gandhi nu are nevoie de o introducere lunga. Cu totii il cunoastem pe cel care i-a condus pe indieni la independenta fata de Marea Britanie in 1947.
Asadar, sa cunoastem cateva din sfaturile cele mai puternice ale lui Mahatma Gandhi.
1. Schimba-te pe tine insuti!
Tu trebuie sa fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume.
Ca fiinte umane, maretia noastre nu consta asa de mult in capacitatea noastra de a reface lumea – care este mitul epocii atomice – cat in puterea noastra de a ne reface pe noi insine.
Daca te schimbi pe tine insuti, vei schimba lumea. Daca iti schimbi felul de a gandi, iti vei schimba felul de a simti si actiunile pe care le vei infaptui. Astfel, lumea din jurul tau se va schimba. Nu numai pentru ca acum vezi lumea prin lentile de gandire si simtire noi ci si pentru ca schimbarea launtrica ti-a permis sa actionezi in feluri in care nu ai fi facut-o – si poate chiar nu te-ai fi gandit s-o faci – in timp ce te aflai blocat in vechile tale modele de gandire.
Problema schimbarii lumii tale exterioare fara sa te schimbi pe tine insuti este ca tu vei fi tot tu atunci cand ajungi sa schimbi lumea in felul in care nazuiai. Vei avea tot defectele pe care le ai de obicei: manie, negativitate, tendinte auto-sabotante, intacte.
Astfel ca, in aceasta noua situatie, tot nu vei gasi ceea ce sperai dat fiind faptul ca mintea ta inca emana acele lucruri negative. Iar daca dobandesti mai mult fara sa ai o anumita intelegere si detasare de ego-ul tau, ar putea sa creasca mai puternice. De indata ce ego-ului tau ii place sa imparta lucrurile, sa-si gaseasca dusmani si sa creeze separari, ar putea incerca sa creeze si mai multe probleme si conflicte in viata ta si in lume.
2. Tu detii controlul.
Nimeni nu-mi poate face rau fara permisiunea mea.
Ceea ce simti si cum reactionezi fata de cineva sau ceva anume depinde intotdeauna de tine. E posibil sa existe un fel “normal” de a reactiona la diferite lucruri. Dar cam atat si nimic mai mult.
Iti poti alege gandurile, reactiile si emotiile fata de aproape orice. Nu e nevoie sa te panichezi, s-o iei razna, sa reactionezi exagerat sau chiar intr-un mod negativ. Poate nu mereu sau imediat. Cateodata, se mai intampla sa reactionezi din reflex. Sau un obicei vechi de gandire iti iese din minte.
Dar pe masura ce iti dai seama ca nimeni din afara ta nu-ti controleaza felul de a fi poti incepe sa-ti asumi aceasta gandire in viata ta de zi cu zi si s-o dezvolti ca pe un obicei. Unul pe care il poti face sa fie din ce in ce mai puternic de-a lungul timpului. Facand acest lucru, viata ta devine mult mai usoara si mai placuta.
3. Iarta si lasa sa treaca.
Cei slabi nu pot ierta niciodata. Iertarea este atributul celor puternici.
Ochi pentru ochi sfarseste prin a face lumea oarba.
Lupta impotriva raului cu raul nu va ajuta pe nimeni. Asa cum spuneam si in sfatul anterior, intotdeauna iti alegi cum reactionezi asupra lucrurilor. Cand practici din ce in ce mai mult acest fel de a gandi in viata ta, atunci poti raspunde intr-un fel in care este mai util pentru tine si pentru ceilalti.
Iti dai seama ca iertarea si renuntarea la trecut iti vor face tie si oamenilor din lumea ta un mare serviciu. Iar ca sa-ti mai petreci timpul in amintiri negative trecute nu te ajuta atunci cand le-ai inteles lectiile. Ti-ai cauza, probabil, mai multa suferinta si te-ai bloca sa mai faci ceva la momentul prezent.
Daca nu ierti, permiti altor persoane sau situatii sa iti controleze sentimentele. Prin iertare, te eliberezi de acele legaminte oarbe si te poti concentra, de exemplu, pe urmatorul lucru de facut.
4. Fara fapte nu ajungi nicaieri.
Un gram de practica valoreaza mai mult decat tone de predica.
Fara actiune, foarte putine pot fi realizate. Cu toate acestea, a actiona poate fi greu, dificil. Putem avea multe rezistente interioare.
Si astfel ca poti recurge la predica, dupa cum spunea Gandhi, sau la citit, studiu in continuu. Si chiar ai impresia ca mergi mai departe. Insa obtii foarte putine rezultate practice, sau deloc.
Asadar, ca sa ajungi unde vrei si ca sa te intelegi pe tine insuti cu adevarat ai nevoie de practica. Cartile iti pot aduce doar cunoastere. Dar e necesar sa actionezi si sa transpui aceste cunostinte in rezultate si intelegere.
5. Fii atent la acest moment.
Nu vreau sa prezic viitorul. Ma preocup sa am grija de momentul prezent. Dumnezeu nu mi-a dat nici un control asupra momentului urmator.
Cea mai buna modalitate de a depasi rezistentele interioare, care adesea ne opresc din a face ceva, pe care am descoperit-o este sa ramanem in momentul prezent pe cat posibil si practicam acceptarea.
De ce? Pentru ca atunci cand esti prezent nu iti faci griji asupra momentului urmator, fata de care oricum nu ai nici un control. Iar rezistenta la actiune, care provine din faptul ca iti imaginezi consecintele negative viitoare – sau iti amintesti esecuri trecute – ale actiunilor tale isi pierde puterea. Astfel ca, e mai usor sa actionezi si sa-ti pastrezi concentrarea pe acest moment si sa faci lucrurile mai bine.
Retine ca reconectarea cu si a fi in momentul prezent poate sa devina un obicei, ca un muschi pe care il dezvolti. Cu timpul devine mai puternic si e mai usor sa revii la momentul prezent.
6. Cu totii suntem fiinte umane.
Pretind ca sunt un simplu individ susceptibil sa gresesc ca oricare alt muritor. Sunt, totusi, indeajuns de responsabil sa-mi marturisesc greselile si sa ma intorc inapoi de unde am plecat.
Este neintelept sa fim prea siguri de propria intelepciune. Este sanatos sa ne reamintim ca cel mai puternic poate slabi, iar cel mai intelept poate gresi.
Atunci cand creezi legende despre oameni – chiar daca au creat rezultate extraordinare – risti sa te deconectezi de ei. Vei putea simti ca si cum nu vei obtine niciodata lucruri asemanatoare cu ce au facut ei pentru ca sunt, chipurile, asa de diferiti de tine. Astfel ca, e important sa retii ca fiecare suntem fiinte umane indiferent cine suntem.
Cred ca este important sa ne reamintim ca suntem cu totii umani si predispusi sa facem greseli. A-i tine pe oameni in standarde nerezonabile va crea mai multe conflicte inutile in lume si negativitate in tine insuti.
Este, de asemenea, important sa ne reamintim aceste lucruri ca sa evitam caderea in obiceiul destul de inutil de a ne pedepsi pentru greselile pe care le-am facut. In schimb, sa privim cu claritate unde am gresit si sa invatam din acele greseli. Si sa incercam dinnou.
7. Persista.
Mai intai te ignora, apoi rad de tine, apoi lupta cu tine, apoi castigi.
Fii persistent! Cu timpul, opozitia din jurul tau va pali, iar rezistenta ta interioara si tendintele auto-sabotante, care vor sa te traga inapoi si sa te tina sa fii asa cum ai fost, vor deveni mai slabe.
Descopera ceea ce iti place sa faci cel mai mult. Apoi vei gasi motivatia interioara sa continui, sa mergi si iar sa mergi.
Dintr-un singur motiv Gandhi a avut asa de mare succes practicand non-violenta pentru ca el si discipolii lui au fost asa de persistenti. Pur si simplu nu renuntau.
Succesul si victoria rar vin asa de repede precum ti-ar placea. Cred ca unul din motivele pentru care oamenii nu obtin ceea ce vor este ca, pur si simplu, renunta prea repede. Timpul pe care il considera ca este necesar pentru obtinerea unui rezultat nu este acelasi cu timpul care, de obicei si de fapt, este necesar ca sa il obtina. Este o lume in care se crede in solutia pilulei magice care te ajuta sa slabesti in 30 de zile si care costa o tona de bani.
Un alt motiv care sa-ti impulsioneze persistenta este al treilea citat, din acest articol, al lui Gandhi, despre pastrarea simtului umorului. Ne-ar putea lumina calea in momentele cele mai grele.
8. Vezi binele din om si ajuta-l.
Ma uit doar la calitatile bune ale oamenilor. Nefiind, eu insumi, fara de pacat, nu voi gandi sa cercetez pacatele altora.
Omul devine mare exact in masura in care lucreaza pentru bunastarea semenilor sai.
Presupun ca a fi conducator, inainte, insemna sa ai muschi; dar acum inseamna sa fii dimpreuna cu oamenii.
Exista aproape intotdeauna ceva bun in oameni. Dar exista si lucruri care nu sunt asa de bune. Insa poti sa alegi asupra caror lucruri sa te concentrezi. Si daca vrei ca lucrurile sa se imbunatateasca atunci a te concentra pe binele din oameni este o alegere utila. De asemenea, iti face viata mai usoara pentru tine si pentru lumea in care traiesti, iar relatiile devin mai placute.
Iar cand vezi bunatatea lor e mai usor sa te motivezi sa ii servesti. Servind pe ceilalti, valorandu-i, nu numai ca le faci viata mai buna, ci si primesti ceea ce dai. Iar oamenii pe care ii ajuti se simt mai inclinati spre a-i ajuta pe altii. Astfel ca, impreuna, creati o spirala ascendenta a schimbarii pozitive care creste si devine mai puternica.
9. Fii congruent, fii autentic, fii tu cu adevarat.
Fericirea este atunci cand ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci sunt in armonie.
Intotdeauna sa tintesti spre a-ti armoniza in mod complet gandirea, cuvantarea si faptele. Scopul tau sa fie intotdeauna sa-ti purifici gandurile si totul va fi bine.
Cred ca un sfat foarte bun pentru a-ti imbunatatii relationarea cu ceilalti este sa te comporti intr-o maniera congruenta si sa fii autentic in comunicare. Oamenilor le plac comunicarile autentice. Este si multa bucurie interioara in gandurile, vorbele si faptele armonioase. Te simti bine. Te simti puternic.
Atunci cand gandurile si vorbele iti sunt aliniate cu armonia universala, se observa acest lucru in felul in care comunici. Pentru ca atunci ai tonalitatea vocii si limbajul trupului (care reprezinta, dupa unii, vreo 90 la suta din comunicare) in aliniere cu ceea ce spui.
Avand aceste canale aliniate oamenii chiar asculta ceea ce le vorbesti. Comunici fara incongruenta, mesaje mixte sau poate chiar falsitate.
De asemenea, daca actiunile tale nu sunt in aliniere cu ceea ce spui (nu practici ceea ce predici) atunci iti lezezi propria credinta in ceea ce faci. Incepi sa nu mai crezi in ceea ce faci. La fel si ceilalti.
10. Continua sa cresti si sa te dezvolti.
Dezvoltarea constanta este legea vietii, iar omul care incearca in continuu sa-si mentina dogmele ca sa para consecvent ajunge sa aiba o pozitie falsa.
Aproape intotdeauna iti poti dezvolta capacitatile sau sa te reevaluezi. Poti sa obtii o intelegere profunda despre tine insuti si despre lumea inconjuratoare.
Sigur ca poti parea inconsecvent sau ca, din cand in cand, nu stii ce faci. Poti avea probleme in a actiona congruent si in a comunica autentic. Iar daca nu, atunci, dupa cum spunea Gandhi, poti sa dobandesti o pozitie falsa, un spatiu in care incerci sa te agati si sa iti mentii punctele de vedere invechite ca sa pari consecvent, dar realizezi la nivel interior ca ceva e in neregula. Nu e placut sa fii in aceasta pozitie. A alege sa cresti si sa te dezvolti este o cale mai fericita si mai utila de parcurs.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!