Schite de Iarna – partea V
Last Updated on August 1, 2016 by Patrick
In momentul in care compun acest articol deja ne alfam in cealalta extrema climatica de la noi. A inceput vara. Ne aflam in luna lui Ciresar, in Iunie. Dar trebuie sa ma intorc la schite de iarna pentru inca o mica reflectie. Deci, inapoi sub patura de zapada.
Vorbisem de una dintre caracteristicile iernii, si anume despre faptul ca ne indeamna la interiorizare, la reflectie. Iarna este un anotimp in care ne intoarcem in bârlog pentru a deveni hibernali, pentru a reflecta, pentru a ne revaloriza ceea ce am facut in sezonul cald, pentru a medita. Aici nu este vorba de calcule ci de simplificarea tuturor lucrurilor pe care le-am realizat, de sintetizarea lor. In chimie sintetizarea inseamna compunere, iar eu pot sa parafrazez si sa spun ca iarna ne recompunem, ne reculegem.
De aceasta data vreau sa ma reintorc la formele cele mai simple ale iernii, la peisajele intime sau micro-peisajele care se formeaza dupa o ninsoare zdravana. :) Totul este acoperit de zapada si parca nu se intrezareste nimic. Linistea este ca de mormânt si totul pare fara viata. Nimeni nu intelege acest paradox al asa-numitei morti. Este de fapt o iarna fetala. Ati observat domniile voastre cum natura isi leapada creatiile din primavara trecuta, copiii, frunzele copacilor cazand pe pardoseala padurii pentru a fi reinnoite in urmatoarea primavara? Ceea ce noi numim descompunere pentru Natura este recompunere. Totul continua. Reintoarcerea este reamintirea, iar drumul de reintoarcere parcurs este reinnoirea. ;)
In traditiile românesti exista un basm cu greierul si furnica. Toata vara, furnica a muncit pentru a aduna provizii, iar greierul a lãlãit-o, nefacand nimic si stand si cantand la vioara sa bucurandu-se, totusi, de caldura verii, de vremea frumoasa, de umbra protectoare a copacului sub care sedea si isi canta baladele s.a.m.d. Dar iata ca iarna sosi dinnou, iar furnica o ducea foarte bine. Avea provizii, avea ce manca, muncise toata vara si rasplata se vedea dupa urma muncii sale. Iar greierul, din pacate, nu avea nimic, nici o provizie, pentru ca nu s-a ocupat sa-si adune pentru timpuri mai grele, pentru vremuri de restriste cum este iarna. Si atuncea, i-a facut o vizita furnicii cerandu-i cate ceva de-ale gurii ca el nu avea si murea de foame. Bineinteles ca furnica l-a certat, intrebandu-l de ce nu a facut nimic, de ce nu a muncit toata vara si a pierdut timpul. Nu isi dadea seama ca vor urma toamna si iarna cand nimic nu creste si nu are de unde sa-si procure hrana? Nu s-a gandit, saracul. Dar furnica l-a ajutat un pic. Si uite asa s-a nascut mitul lui “Pierde-Vara”. :)
De sub zapada, primavara devreme ies ghioceii. Par niste floricele mici, plapande, neajutorate, dar de fapt sunt printre cele mai puternice rezistand ingheturilor tarzii, ultimelor refulari ale iernii.
Se intrezaresc, apoi, niste mici umbre, forme, arhetipuri. Este de fapt ceea ce am putea numi cristalizare. Ati vazut dumneavoastra cum se formeaza fulgii de zapada? Formele lor geometrice de o simetrie vadit perfecta au in spate o muzica puternica. Daca am vedea la nivel atomic am observa ca acolo sunt orchestre intregi care canta lungi simfonii care mai apoi rasuna scotand din zapada noi odrasle ale primaverii care se vor maturiza vara, ori toamna si isi vor da fructele si semintele. Si astfel fiintele vegetale isi danseaza propriul destin.
Catre lumina se duc toate. De fapt din lumina au venit, iar cristalizarea lor, muzica ce-o cântarã a incapsulat lumina, focul primordial care rezida in tot si in toate, si in ele. Astfel acesta este latent dar inca vibreaza in toata constitutia fiintei lor si oricine o poate simti doar la o mica atingere. Ati vazut cum infloresc trandafirii cand sunt redati in mod video in intervale de timp accelerat (timelapse)? Evident ca de la simple forme ajung la o complexitate fenomenala, insa in esenta tot din mici si simple forme sunt compusi? Aceasta este evolutia lor, ca mai apoi sa redevina pulbere cosmica, elemente principale potentiale. Aceasta din urma este involutia lor.
Dar bine, ce este in spatele lor? Este o joaca de copil. ;)
Sa ne revedem cu bine si iarna urmatoare! Doamne ajuta! :D
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!