Schimbarea Paradigmelor: Alinierea cu Intelepciunea Naturii
,

Schimbarea Paradigmelor: Alinierea cu Intelepciunea Naturii

Last Updated on May 4, 2016 by Patrick

intelepciunea naturii

Vezi simplitatea in ceea ce este complicat. Cauta maretia in lucrurile mici, in Univers; lucrurile dificile sunt realizate ca si cum ar fi simple.

Lao Tsî, Tao Te Ching.

De zeci de ani, specia umana ne-am aflat la un moment de cotitura crucial in dezvoltarea noastra pe aceasta planeta. Einstein a observat acest lucru foarte clar, iar in anii 1960 a aparut o contra-cultura in societatile Occidentale, o generatie mondiala care a pus la indoiala gandirea compartimentata si ruinanta a civilizatiilor moderne.

Milioane de oameni au marsaluit pe strazi cerand pace, egalitate, sfarsitul rasismului, respectul pentru populatiile indigene si protejarea lumii naturale. Suprapunandu-se cu primele fotografii ale planetei noastre din spatiu, tinerii au sarbatorit cu noi forme de muzica, spiritualitate si exprimare creativa.

Cand noi, oamenii am fost in sfarsit in stare sa ne uitam in urma si sa vedem frumusetea fragila a planetei noastre de origine din spatiu, a reprezentat un punct de cotitura crucial atat simbolic cat si istoric… Cand experimentam frumusetea profund emotionanta a Pamantului vazut din spatiu si ne dam intuitiv seama ca toate vietuitoarele sunt legate impreuna infruntand un destin comun, simtim imediat ca noi insine suntem participanti in tapiteria vietii, nu ca spectatori fara trup.

David Fideler, Proiectul Cosmopolis.

Din pacate, odata cu trecerea timpului, sentimentul unitatii si viziunea anilor saizeci a inceput sa paleasca pentru multi oameni. Este posibil ca visul de a trai in armonie cu Natura si de a schimba paradigma Civilizatiei sa fi parut nerealiste, destabilizandu-se chemarea libertatii absolute si a egalitatii, fiind o amenintare pentru cei in pozitii de putere?

Pana la sfarsitul anilor 1970 cultura materialismului a revenit in plina forta. Oamenii Civilizatiei au fost adormiti dinnou, coplesiti de cererile carierelor si economiei de piata, sedusi de vraja hipnotica a masinilor noi, televizoarelor color, caselor frumoase, mancarurilor delicioase si ale altor lucraturi ale vrajitoriei marketing-ului de consum ale celor de pe Wall Street.

Pentru lumea naturala si culturile mai putin “dezvoltate”, cosmarul dorintei insatiabile pentru resurse, materiale si “cresterea” fara sfarsit ale natiunilor bogate continua in plina forta. Alan Watts, Noam Chomsky si altii au descris razboaiele, saracia, terorismul, crima, coruptia politica, distrugerea ecologica si instabilitatea economica fiind simptome cronice ale devenirii unei Civilizatii in Criza.

Intre timp, peste tot in jurul nostru (si in noi), cea mai mare parte a Universului merge intr-o alta paradigma, cu un ritm mai natural si echilibrat. Corpurile noastre fizice functioneaza ca un intreg armonios, toate celulele si sistemele lucreaza impreuna ca unul, in sincronizare cu lumea inconjuratoare.

Respiram oxigenul pe care copacii ni l-au dat, bem apa din lacuri si izvoare, ne luam materia prima de la copacii si plantele care cresc in pamant, ale caror frunze aduna energia de la steaua noastra locala, Soarele. In fiecare moment al vietii noastre, fie ca ne dam seama sau nu, traim in unitate si legatura intima cu intelepciunea creatoare a lumii naturale.

Daca te vezi in mod corect, reprezinti la fel de mult fenomene extraordinare ale naturii precum copacii, norii, textura apei curgatoare, palpairea focului, aranjarea stelelor pe firmament si forma unei galaxii…

Alan Watts.

intelepciunea naturii

Einstein a vazut acest lucru, de asemenea multe culturi indigene au avut si au aceasta constientizare. Desi nu s-au “dezvoltat” din punct de vedere tehnologic in ultimele cateva mii de ani, majoritatea micilor comunitati tribale au observat mediul lor inconjurator local cu atentie si au invatat sa traiasca in armonie durabila (sustenabila) cu Mama Pamant. Au trait in sincronizare cu Paradigma Naturii, pe deplin constienti de interdependenta sacra a tuturor lucrurilor.

Gandirea si comportamentul care sunt in armonie cu intelepciunea Naturii sunt mai pline de compasiune si holistice decat caile mecaniciste ale civilizatiei complexe. Tot ceea ce este necesar este o observare constienta, atentie, o imaginatie creativa si o inima linistita. Iisus si Buddha au inteles acest lucru, la fel si Lao Tsî, Maria Montessori, Walt Whitman si Henry David Thoreau.

De fapt, explorarea diferentei dintre aceste doua feluri de a ne comporta si gandi (unul pasnic, generos si iubitor, iar celalalt fricos, lacom si in cautare de putere) a reprezentat tema centrala a poeziei, literaturii, cinematografiei, invataturilor spirituale si miturilor din multe culturi si de-a lungul veacurilor. In culturile Occidentale, adesea au fost artistii nostri cei care au vazut mai clar si au incercat sa ne ajute sa ne deschidem inimile si sa ne transformam gandirea.

intelepciunea naturii

A vedea mai clar nu e intr-adevar complicat. E intemeiat in modul in care am vazut si experimentat lumea cand eram copii. La Summit-ul Pamantului din 1992 din Rio, o fata de 12 ani pe nume Severn Suzuki a dat o demonstratie puternica de gandire in ton cu Intelepciunea Naturii, iar publicul ei adult a pastrat tacerea in mod respectuos (vezi video).

In viata mea, am visat sa vad marile turme de animale salbatice, junglele si padurile tropicale pline de pasari si fluturi, dar acum ma intreb daca acestea vor mai exista ca sa le vada si copiii mei. Ati simtit nevoia sa va faceti griji fata de aceste mici lucruri cand ati fost de varsta mea?

Sunt doar un copil, si totusi stiu ca facem cu totii parte dintr-o familie de cinci miliarde de oameni (n. tr. – la vremea aceea), mai exact, treizeci de milioane de specii totalmente si cu totii respiram acelasi aer, folosim aceeasi apa si acelasi pamant, iar frontierele si guvernele nu vor schimba niciodata acest lucru. Sunt doar un copil dar stiu ca suntem cu totii in aceasta impreuna si ar trebui sa actionam ca o singura lume catre un singur obiectiv…

Tatal meu mereu spunea: “Esti ceea ce faci, nu ceea ce spui”. Dar, ceea ce faceti voi ma face sa plang noaptea. Voi, adultii spuneti ca ne iubiti. Va provoc ca sa faceti in asa fel incat faptele voastre sa reflecte vorbele voastre. Sunt doar un copil, totusi, stiu ca daca toti banii cheltuiti pe razboaie ar fi folositi pentru a sfarsi saracia si a gasi solutii de mediu, ce loc minunat ar fi acest Pamant!

Asa cum tanara Severn a inteles, intelepciunea inseamna stiinta (si compasiunea) despre felul in care suntem cu totii conectati unul fata de celalalt si felul in care faptele noastre influenteaza lumea. O astfel de intelepciune este simpla si intuitiva prin natura ei si a fost exprimata de nenumarati oameni de-a lungul secolelor. Poate fi invatata si din carti, filme, de la prieteni sau profesori, care ne sunt repere, dar mai ales prin observarea directa a lumii naturale.

In culturile Orientale, s-au dezvoltat practici spirituale precum meditatia, yoga sau tai chi pentru a ajuta oamenii sa iasa din gandurile lor de frica, sa intre in ton cu intelepciunea naturii corpurilor lor, sa-si deschida inimile si sa actioneze in sincronizare cu ritmurile Universului.

intelepciunea naturii

Provocarea pentru specia noastra acum este de a onora, a prioritiza, a invata si a aplica cu succes aceasta intelepciune naturala, sa o experimentam si sa traim in acord cu ea. Avem nevoie sa recunoastem ca “Universul este rationat si ca destinul [nostru] cel mai inalt este sa-l cumpanim si sa co-cream cu legile sale”, asa cum Einstein a spus-o… inainte sa fie prea tarziu.

Cunoasterea fara intelegerea profunda, imaginatie si compasiune, este doar o forma mai complexa de ignoranta. Avem nevoie sa schimbam paradigme, sa crestem mai intelepti, noi toti, in special culturile si civilizatiile dominante. Suntem buni in a construi masini pentru ca am invatat sa gandim mecanicist. O astfel de gandire ne-a permis sa ajungem pe Luna, dar niciodata nu va rezolva probleme sociale si ecologice la a carei creare a contribuit.
Christopher Chase – Sistemele de Gandire: A vedea cum totul este conectat.

intelepciunea naturii

Invata cum sa privesti si dati seama ca totul este conectat la toate celelalte.
Leonardo Da Vinci.

Legile de baza ale Universului sunt simple, dar pentru ca simturile noastre sunt limitate, nu le putem cuprinde. Exista un model in Creatie.
Albert Einstein.

Crearea unei societati care merge impotriva naturii umane este ceea ce creaza suferinta… Traim intr-o societate complet nenaturala, care de fapt calca in picioare ceea ce inseamna a fi o fiinta umana. Aceasta este esenta suferintei si sunt atat de multe feluri in care societatea noastra face acest lucru.
Dr. Gabor Mate.

Ca specie, ne aflam pe culmea unei alegeri revolutionare. Stand in picioare in fata zorilor acestei furtuni perfecte, ne aflam la inceputul unui proces de tranzitie civilizationala. In timp ce vechea paradigma moare, o noua paradigma se naste si multi oameni din intreaga lume fac deja alegerea culminanta pentru a se indeparta de ceea ce este vechi si a imbratisa ceea ce este nou.
Nafeez Ahmed.

intelepciunea naturii

Tu esti un copil al Universului, nu mai putin decat copacii si stelele; ai dreptul sa fii aici… Pastreaza pacea in sufletul tau! Cu toate prefacatoriile, corvezile si visele sale rupte; este inca o lume frumoasa.
Max Ehrmann – Desiderata, 1927.

Fii cat de simplu poti sa fi! Vei fi uimit sa vezi cat de necomplicata si fericita poate deveni viata ta.
Paramahansa Yogananda.

In mod normal, oamenii taie realitatea in compartimente, si astfel sunt incapabili sa vada interdependenta tuturor fenomenelor. A vedea unul in toate si toate in unul inseamna sa spargem marea bariera care ne ingusteaza perceptia realitatii.
Thich Nhat Hanh.

Pamantul este viu si contine cunoasterea pe care o cauti. Este constiinta ta cea care determina ceea ce iti reveleaza. Cum sa accesam aceasta cunoastere? Si unde sunt cheile pentru a o deschide si a o face sa fie a noastra? Planeta Pamant vorbeste. Iubeste-o, onoreaz-o si respect-o, iar Ea iti va dezvalui secretele Ei.
Barbara Marciniak.

Tu nu esti IN Univers, ESTI Universul, o parte intrinseca a Sa. In cele din urma, nu esti o persoana, ci un punct focal in care Universul devine constient de El insusi. Ce miracol uimitor!
Eckhart Tolle.

Esti ceva ce Intregul Univers face, in acelasi fel in care un val este ceva ce Intregul Ocean face…
Alan Watts.

Sursa: Shifting Paradigms – Aligning with the Wisdom of Nature.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *