Polaritatea ca si Cale catre Armonie
Last Updated on February 6, 2019 by Patrick
[vc_section][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://cydroneacademy.com/wp-content/uploads/2019/02/fractal-0.jpg” image_size=”medium” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://cydroneacademy.com/wp-content/uploads/2019/02/fractal-0.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1549458271831{margin-bottom: 0px !important;}”]Subiectul Polaritatii ar putea sa para la prima vedere unul destul de abstract, insa prin intelegerea si aplicarea principiilor initiatice ale polaritatii, descoperim ca in realitate aceste principii reprezinta o veritabila cheie simpla si esentiala pentru accederea la o stare de armonie si fericire.
Principiul ezoteric al polilor opusi si complementari este o lege ce se afla la baza tuturor proceselor si fenomenelor din Univers. Desi Realitatea are o extrema diversitate, pentru cei care ii inteleg principiile fundamentale, intreaga complexitate deriva dintr-un nucleu de legi de o esentiala simplitate, care se multiplica apoi la nesfarsit prin serii de rezonante armonice.
Astfel, putem spune ca din orice stare de Unitate, prin prima separare, apare starea de dualitate si polaritate. Si cum nimic in Univers nu este static (cel putin nu in mod absolut), aceste doua polaritati dezvolta un caracter dinamic, ce se manifesta ca nesfarsite alternante de predominante. Aceste alternante se produc intotdeauna in jurul unui punct de echilibru relativ, cu care cele doua polaritati se afla in permanenta legatura, ceea ce dezvolta o serie de relatii ce au fost denumite de catre initiatii stiintelor spirituale ca „Legea lui trei”. Polarizarile au o foarte vasta gama de expresie, dintre care putem evidentia succint conceptele de + / – , masculin / feminin, cer / pamant, lumina / intuneric, cald / frig, interior / exterior, contractie / expansiune etc.
In traditia spirituala chineza polaritatea feminina, pasiva, receptiva a fost denumita tendinta yin, iar polaritatea masculina, dinamica, emisiva a fost denumita tendinta yang. Inteleptii chinezi din vechime au realizat chiar o diagrama (destul de binecunoscuta si in ziua de azi) ce exprima intr-un mod simplu, esential si sintetic – si tocmai de aceea genial – dinamica opusilor complementari, care se contin unul in celalalt si care formeaza impreuna starea de armonie perfecta.
Toate aceste polarizari se raporteaza la anumite sisteme de referinta, sau am putea spune, la anumite dimensiuni fundamentale ale realitatii si din acest motiv ele ar putea fi reprezentate esentializat din punct de vedere grafic in spatiul bidimensional prin doua linii, una orizontala si una verticala, care se intersecteaza intr-un punct si care vor exprima astfel echilibrul din dimensiunea orizontala (dintre stanga si dreapta) si respectiv echilibrul din dimensiunea verticala ( dintre sus si jos). Aceasta reprezentare a celor doua linii de polarizare si echilibrare care se intersecteaza intr-un centru, formeaza astfel binecunoscutul simbol al crucii, care semnifica integrarea completa a realitatii si care reflecta modul esential de formare a unei serialitati de cinci tendinte (catre sus, jos, dreapta, stanga si mijloc). Aceste cinci tendinte fundamentale constituie in continuare o matrice vectoriala de procese care vor manifesta diferite calitati si efecte. Dealtfel nu intamplator constatam incidenta numarului cinci in insasi dinamica celor cinci forte fundamentale ale fizicii (forta electromagnetica, gravitatia, interactiunea slaba dintre electroni si nucleul atomic, interactiunea tare din nucleul atomic si forta de corelare si coeziune a primelor patru) sau chiar in constituirea corpului nostru (cinci degete, cinci simturi etc).
Aceste serialitati rezonante armonice care pornesc de la binomul polar fundamental se dezvolta tot mai mult, de exemplu prin 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 12, 16, 22, 32, 36, 64 (etc.) elemente, creandu-se anumite legi si linii de influenta cuantificata ce se vor reflecta in dinamica esentiala a oricarui fenomen.
Pentru a reda intr-o mai mare masura complexitatea si diversitatea formelor de manifestare a polaritatilor, este semnificativ sa evidentiem si cateva aspecte ale asa-numitei „polarizari pe verticala”, adica intre elemente care sunt perfect omologabile ca structura, dar care se situeaza in planuri sau dimensiuni ierarhic diferite, fiind – am putea spune -, expresii mai mult sau mai putin desfasurate ale aceleiasi realitati, intre care exista si se manifesta o anumita forma de atractie. In acest tip foarte important de polarizare dintre inferior si superior ne putem referi chiar si la relatia dintre Parte si Intreg. Conform Principiului Holografic (care afirma pe scurt faptul ca Partea este in Tot, iar Totul este in Parte), putem afirma ca Partea – oricat de mica si neinsemnata ar fi considerata (in aparenta) – este de fapt o replica perfect corespondenta si de aceeasi natura cu Intregul, putand fi tocmai de aceea considerata un simbol al acestuia, prin care noi putem in mod real si esential sa cunoastem Intregul. Aceasta Parte, atunci cand este considerata intr-un mod adecvat, poate sa devina o poarta de transfigurare si accedere la Polul superior si arhetipal ale Realitatii. Noi insine, ca fiinte umane, suntem astfel de parti extrem de mici ale intregului macrocosmic. Si totusi, inauntrul nostru – privit ca microcosmos – se reflecta intregul Univers, si aceasta face ca noi sa putem cunoaste esenta universala cautand tocmai in noi insine, asa cum dealtfel recomanda toate traditiile spirituale ale umanitatii. Fascinatia pe care o resimtim atunci cand contemplam maretia coplesitoare a Totului se explica exact prin aceasta atractie polara pe care o exercita Universul asupra noastra, atractie pe care misticii o exprima ca pe o chemare de contopire cu Absolutul Divin. De altfel stiinta moderna (in special fizica cuantica) afirma din ce in ce mai explicit faptul ca Universul este Constiinta, apropiind astfel foarte mult identificarea dintre conceptul modern de „Constiinta Cosmica” si conceptul spiritual de „Dumnezeu”.
Raportand acum mai indeaproape Principiul Polaritatii la fiinta umana, este important sa constientizam anumite aspecte ce au o deosebita valoare practica pentru fiecare dintre noi. Pentru aceasta, este important sa intelegem ca atractia pe care o simtim in mod spontan catre polaritatea opusa celei pe care o manifestam preponderent, exprima tendinta fundamentala pe care o resimt toate fiintele de a se complementa prin ceea ce inca le lipseste, pentru a realiza astfel starea de implinire si armonie, starea de unitate si coerenta cu Totalitatea. Este cunoscut in acest sens faptul ca nu ne indragostim niciodata la intamplare, ci suntem atrasi exact de persoanele care au acelasi arhetip cu structura noastra sufleteasca. Iubind acele fiinte cu multa intensitate noi ajungem astfel sa trezim cel mai rapid in fiinta noastra nivelurile profunde sufletesti si trecem de la starea de carenta, frustrare si dependenta la starea de armonie, implinire si chiar bucurie de a darui.
Este de asemenea important sa constientizam ca orice transformare de stare ce apare in fiinta noastra, fie in mai bine, fie in mai rau, este de fapt in directa legatura cu modul in care reusim sa ne armonizam sau nu polaritatile interne. Sensul de ascensiune catre o stare mai inalta este intotdeauna dat de o atitudine de echilibru, control, armonie. Lipsa de control si de echilibru a polaritatilor ne va face intotdeauna sa cadem, sa coboram, sa regresam. Prin prisma „Legii lui trei” mai sus amintite, intelegem ca atunci cand ne situam intr-un raport de echilibru polar intre „+” si „-” survine o stare de elevare, sublimare si structurare superioara, in care punctul de echilibru „0” se muta tot mai sus. (Putem figura aceasta ca un triunghi cu varful in sus). In schimb, atunci cand suntem dezechilibrati din punct de vedere polar, apar in mod implicit destructurarea si tendinta catre condensare, ceea ce conduce la stabilirea unui punct de echilibru ce nu se poate situa decat sub nivelul anterior. (Putem figura aceasta ca un triunghi cu varful in jos).
Din punct de vedere psihologic, se poate spune ca un criteriu deosebit de semnificativ dupa care putem recunoaste starea de echilibru polar pe care o avem pe un anumit nivel al fiintei noastre este perceperea interioara clara a starii de forta euforica si controlata. Atunci cand de exemplu simtim ca „pleznim de sanatate”, ca suntem „sanatosi tun”, acesta este un indiciu evident al echilibrului nostru polar, cel putin pe nivelul fizic-vital. Dezideratul mentinerii echilibrului energetic polar este dealtfel o cheie esentiala a starii de sanatate continua. Este cunoscut faptul ca alimentele au ele insele o anumita polaritate energetica predominanta. A consuma de exemplu preponderent alimente de polaritate yin (asa cum face fara sa stie majoritatea populatiei) conduce in mod destul de sigur la un dezechilibru energetic ce ne va afecta sanatatea. Aceeasi este situatia si cu gandurile si atitudinile noastre. Daca dezvoltam si mentinem un mod de a ne comporta dezechilibrat – prin mentinerea pe termen lung a unei stari excesive de agitatie sau respectiv de pasivitate -, noi cream in fiinta noastra un dezechilibru energetic masiv din punct de vedere polar, iar aceasta va atrage serioase consecinte asupra echilibrului structurilor noastre interne. Ca o analogie elocventa, se stie ca o baterie nici nu ar putea functiona daca nu ar avea polaritati echilibrate. O fiinta puternica si echilibrata poate manifesta polaritatile + / – plenar, la vointa. De exemplu un barbat este necesar sa fie atat ferm si puternic, dar sa poata sesiza si aspectele care tin de intuitie si sensibilitate, trasaturi care atunci cand el este suficient de masculin, nu-l vor efeminiza, ci chiar ii vor spori farmecul. De asemenea, un barbat frumos este si diplomat, aspect venusian (Venus, care este a doua planeta de la soare). Iar diplomatia (diplos – gr. dublu, mathos – stiinta) este stiinta doi-ului, adica a Sacerdotesei, Arcanului 2 al Tarotului Egiptean. Analog, o femeie care este deja foarte feminina, se va armoniza si echilibra foarte mult sporindu-si de exemplu capacitatea de control si increderea in sine, calitati ce sunt mai specifice structurii masculine. Acesta este Unul, care este Initiatul, in Tarotul Egiptean, si aspect al primei planete de la soare, adica Mercur, aspect activ (mesagerul zeilor, in panteonul grec si egiptean). Traditiile spirituale autentice – pe care cei mai multi oameni din ziua de azi le considera din necunostinta de cauza ca fiind depasite, empirice si demodate – au fost mereu orientate catre trezirea unei stari de echilibru polar individual, prin aceasta intelegand ca fiecare fiinta (barbat sau femeie) care urmarea integrarea acestor principii spirituale, viza manifestarea simultana si pe cat posibil egala a aspectelor masculin si feminin. Aceasta stare particulara de echilibru, forta si armonie este numita „starea androginala” si se refera in mod mai specific la trezirea completa a structurii sufletesti interioare (trezirea sufletului), care este de fapt intr-un raport polar cu sexualitatea nativa a fiintei respective. Astfel, principiile spirituale afirma ca sufletul unei femei este de polaritate masculuina si tocmai de aceea implinirea sufleteasca a unei femei este asociata cu un ideal masculin. Si reciproca este la fel de adevarata: un barbat se simte implinit sufleteste atunci cand in sufletul sau – care este de polaritate feminina – se apropie de atingerea unui anumit ideal feminin.
Raportand acum principiul Polaritatii dintre masculin si feminin la nivelul general al societatii, constatam ca exista dezechilibre si devieri foarte grave referitoare la intelegerea adevaratei stari de masculinitate si respectiv feminitate, precum si a rolului pe care trebuie sa il joace fiecare. Se poate remarca faptul ca in societatea actuala starea de autentică masculinitate a diminuat substantial, iar consecinta ce a rezultat din aceasta este ca aceasta masculinitate slabita are tendinta ingradirii si limitarii adeseori silnica a manifestarilor feminine, pe care nu le mai poate cu adevarat controla si echilibra. Traditiile spirituale – in special cele orientale – au recomandat si in aceasta directie a echilibrarii exterioare dintre masculin si feminin un principiu fundamental, ce este astazi din pacate foarte putin cunoscut si inteles. Este vorba despre continenta sexuala, principiu ce recomanda ca intr-un cuplu format dintr-un barbat si o femeie care se iubesc, relatia lor amoroasa sa nu se finalizeze pe cat posibil niciodata prin descarcarea potentialului lor sexual (aspect ce este mai dificil de realizat in cazul barbatului). Dimpotriva, ceea ce trebuie urmarit este ca pe fondul iubirii dintre ei, sa se realizeze transmutarea potentialului amoros in energie si apoi sublimarea energiilor rezultate in forme superioare de energie, ceea ce este de altfel incomparabil mai implinitor si mai aducator de fericire. Se poate vorbi, din aceasta perspectiva, de doua forme complet diferite de sexualitate: cea ascendenta, bazata pe polarizare si sublimare; si cea descendenta, in care survin depolarizarea energetica, vlaguirea si chiar ruinarea relatiei respective. Ignoranta si chiar rea-vointa anumitor factori de decizie au facut insa ca aceste aspecte esentiale sa ramana aproape complet neglijate pana acum.
Putem constata acest dezechilibru polar si in sistemul educational, care cultiva in special abilitatile aferente emisferei cerebrale stangi, ce este responsabila de viziunea rationala, calculata si foarte concreta. Se dau anumite date pe care elevul trebuie sa le memoreze, apoi aceste date sunt cerute pentru promovarea succesiva a examenelor, fara a se pune insa intr-o masura suficienta accentul si pe exersarea capacitatilor creative, de descoperire a corelatiilor dintre diversele domenii si chiar pe accederea la o viziune de ansamblu a realitatii, aspecte ce tin in special de tendintele emisferei drepte. Aceasta maniera de exercitare a invatamantului limiteaza foarte mult starea – si am putea spune chiar atitudinea – de libertate in gandire pe care viitorii adulti o vor avea. Aceasta conduce la o societate de muncitori strict compartimentati in gandire si activitati, in detrimentul unei stari autentice de armonie, implinire si racordare la Totalitate, stari care ar putea constitui prin constientizarea si fundamentarea lor, reperele adevaratei cai generalizate de echilibru si armonie a umanitatii. Un om care traieste fara a constientiza printr-o educatie adecvata echilibrul psiho-mental din interiorul fiintei sale si care totodata nu s-a descoperit si implinit ca traire pe el insusi, putem spune ca nu cunoaste potentialul pe care il are si nu doar ca nu traieste in armonie cu propria sa fiinta, ci chiar dimpotriva, va constitui un factor de dezechilibru si pentru mediul sau exterior de viata.
Evidentierea acestor aspecte ce tin de emisferele cerebrale, de asocierea unor stari psihomentale cu anumite unde (frecvente) cerebrale, precum si a altor realitati ce realizeaza jonctiunea dintre stiinta si spiritualitate este importanta pentru ca nu se constituie ca simple afirmatii subiective si interpretabile, asociate uneori cu misticismul, ci se bazeaza pe observatii si studii foarte obiective-stiintifice, iar extrapolarea lor conduce la concluzii ce se identifica perspectivei spirituale, care afirma faptul ca cea mai mare forta, precum si calea insasi de implinire a fiintei umane este cea a echilibrului si armoniei dintre polaritatile opuse si complementare.
Pentru a intelege acum mai bine modul in care putem ascensiona prin polarizare interioara pe un nivel de energie si constiinta superior, este util sa stim ca fiinta umana poseda mai multe structuri interne psiho-mentale prin care poate experimenta realitatea in diferite grade de coerenta si obiectivitate. Dintre cele mai importante asemenea structuri cognitive enumeram urmatoarele, ce pot fi ierarhizate in functie de complexitatea lor astfel:
– Mentalul comun, la nivelul caruia se manifesta tendinte polare antagonice, care impart totul in categorii opuse si ireconciliabile si care reprezinta realitatea prin harta proiectiilor subiective ce hranesc simtul eu-lui iluzoriu, individual si separator,
– Supramentalul, la nivelul caruia tendintele polare devin complementare si coexista in armonie, iar perceptia realitatii se manifesta ca o traire lucida si totodata ca o emotie euforica prin care intreaga realitate inconjuratoare se reflecta profund in interiorul fiintei noastre si care ofera o perceptie ce se situeaza adeseori dincolo de categoriile cauzalitatii obisnuite, prin intermediul asa-numitelor sincronicitati. La acest nivel de constiinta supramental survine de asemenea o deosebita dinamizare a intuitiei.
– Constiinta Cosmica sau Fiinta, care este o structura din ce in ce mai discutata in studiile moderne ale psihologiei, dar mentionata de multe vechi traditii ale stiintelor spirituale, ce este perceputa prin asa-numita „Iluminare”, ce reveleaza perceptia ca toti opusii complementari sunt unitar fuzionati, constiinta percepand o stare de Unitate Universala, in care ea insasi este integrata prin sentimentul coplesitor al fuziunii cu Totalitatea si in care se manifesta pregnant simtul Fiintei reale ce este universala, dincolo de categoriile duale ale spatiului, timpului sau de orice alta natura.
In acest context este important sa subliniem din nou faptul esential ca ascensiunea stabila a constiintei pe unul din nivelurile superioare nu se poate produce decat atunci cand nivelul inferior a fost pe deplin armonizat polar si astfel transcens.
Asa cum spuneam anterior, polaritatile nu se manifesta intr-un mod static si nici separat una fata de cealalta, ci ele au o expresie de dinamism complementar, care produce alternante ce predomina intr-o anumita periodicitate. Stiinta actuala a descoperit ca aceste cicluri si ritmicitati se regasesc peste tot, la toate nivelurile de manifestare, de la cele mai mici particule pana la cele mai mari formatiuni cosmice si ca ele sunt legate unele de altele intr-o profunda si complexa armonie. Ele guverneaza bineinteles si lumea vie, si, in speta, fiinta umana. Intregul nostru corp este practic format din structuri de alternante polare ce vibreaza neincetat. Ca si fiinte constiente, noi avem, intr-o anumita masura, libertatea de a ne forma propriile noastre ritmuri, dar intotdeauna vom constata ca daca nu stim sa ne armonizam aceste ritmuri ne pierdem in mod inevitabil echilibrul atat ca stare interioara, cat si in actiunile exterioare pe care le realizam. Prin experienta personala a fiecaruia dintre noi, ajungem astfel – mai devreme sau mai târziu – sa constientizam ca ritmul nostru personal se afla intr-o intima si fireasca legatura cu ritmurile Universale, din care de fapt provenim si ca singura cale de a ne gasi fericirea si implinirea este aceea de a ne acorda intr-un mod profund la aceste Ritmuri Universale. Pentru aceasta este necesar ca in primul rand sa putem sesiza si recunoaste aceste ritmuri, care se bazeaza pe alternantele polare. Aceasta implica nu doar o intelegere exterioara, teoretica, ci o asimilare si o recunoastere a acestora in propria noastra fiinta, care reflecta holografic Totalitatea. Sa intelegem ca traire plenara, ce inseamna atat masculinitatea, cat si feminitatea, intrucat chiar daca poate inca nu stiam aceasta, le avem pe amandoua in fiinta noastra. Sa intelegem si sa armonizam atat starea de activitate, cat si pe cea de repaus, atat exteriorizarea cat si interiorizarea etc. Vom descoperi atunci plini de incantare ca atunci cand ne acordam la ritmurile fundamentale ale Universului simtim ca „pulsam” odata cu el si ca suntem o parte unita, fuzionata cu Intregul si ca intreaga noastra viata precum si toate actiunile pe care le realizam sunt sustinute – si tocmai de aceea mult mai usor realizate – prin puterea Armoniei Universale.
Sursa: armoniacosmica.wordpress.com.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!