,

Pasteluri de Toamna – partea a doua

Last Updated on August 1, 2016 by Patrick

Continuam? Desigur. Nu as putea altfel. Am simtit ca am lasat in expectativa acest interesant proiect fotografic. Toamna a continuat mai calda, mai blanda ca inainte in lunile septembrie si octombrie de anul trecut.

Continuand cu fructele chiparosilor, epuizasem deja multe feluri de a le portretiza, de a le descrie cu lumina si am vazut ca imi lipsea o si mai puternica influenta a luminii in conturarea acestora. E vorba de o influenta aparte:

Pasteluri de Toamna - Studiu XITendinta de abstractizare ne duce catre originile si schitarile, proiectarile esentiale ale arhetipului acestuia. Apoi este dinamizat in lumina si dinamizeaza lumina.

Pasteluri de Toamna - Studiu XII

Apoi atinge stadiul de contur si sugestie a culorilor toamnei. Poate cineva sa defineasca aceasta ca fiind reala sau abstracta? Nu sunt doar conventii intelectuale? :)

Pasteluri de Toamna - Studiu XIIIEste o plecare eleganta cu a inrama cu lumina coloratele fructe ale copacilor zodiei Varsator si Balanta. E o cerinta de a uda si ingriji gradina si a face aceasta intr-un mod echilibrat, lucru pe care l-am observat in aceasta toamna care a trecut.

La Adapost de Lumina - toamnaPrimavara si toamna sunt anotimpurile udarii gradinii si a cresterii si respectiv descresterii a ceea ce cultivam. Vara este anotimpul apogeului recoltei si precipitatiile ar trebui sa fie mai rare, iar Soarele sa straluceasca mai mult timp. In ziua in care am facut aceasta fotografie Soarele stralucea puternic, la fel si in turele din alte urmatoare zile, amintindu-mi de puternica si luminoasa vara a Soarelui.

Pasteluri de Toamna - Studiu XIVAlta locatie, alta zi. Undeva pe culmile muntilor de pe Valea Prahovei. O privire asupra valurilor in culori calde si suprasaturate de lumina. Soarele puternic a fost mult prea generos in ziua aceea.

Pasteluri de Toamna - Studiu XVCand fotografiezi Natura toamna, nu te poti abate de la contrastul puternic intre arborii cu frunze cazatoare si cei care isi pastreaza frunzele verzi. E o necesitate. In timpul Craciunului, de ex., bradul este arborele cantat, “cu cetina tot verde”, nu stejarul, frasinul sau fagul. :) Iar verticalitatea sa este un exemplu pentru lumea copacilor.

Micul Semnificativ

Dar priviti ce mic este si ce umbra lunga si adanca face pe Pamant atunci cand lumina Soarelui il lumineaza din plin! :) Stiu, este inca crud, verde, necopt, mic de inaltime si totusi, este foarte bine sprijinit de cativa ani si bine implantat in pamant.

In curand se va face mare si va fi continuatorul unei vaste paduri de conifere, printre fratii sai foioasele.

Apoi urmeaza iarna, adica incaruntirea culorilor:

Noema Vetusta de Toamna

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *