,

Calitatile Luminii in fotografie – partea a II-a

La un moment dat am stat si m-am gandit la calitatea luminilor calde sau reci de a transforma culorile dintr-un peisaj. Se spune ca intr-un peisaj, culorile sunt datorate anumitor lumini care le fac sa iasa in evidenta, cum sunt culorile frunzele copacilor sau petalelor florilor. Dar oare de ce se schimba culorile lumina ambiental-naturala e calda sau rece?

Lucrand in paralel si la proiectul fotografic pe care l-am numit “Proiectie”, intr-o zi de toamna devreme, in parc am descoperit acelasi efect de schimbare a culorilor. Lumina calda facea ca frunzele dintr-un pom sa se ingalbeneasca si a fost un moment interesant care m-a pus pe ganduri. Ma intrebam: oare culorile frunzelor copacilor, toamna, se schimba datorita luminii continute in ele sau din alt motiv? Stim sigur ca substanta clorofila se transforma odata cu venirea sezonului rece intr-o substanta diferita cu diverse culori mai calde, mai “coapte”.

Atat de iluzorie si nedemna de incredere este perceptia noastra ca nu putem sa ne bazam pe ceea ce vedem cu ochii fizici. Se intampla fenomene pe care le-am explicat incomplet sau total eronat pentru ca ne-am bazat pe aceste organe de perceptie. Dar totusi, in spatele oricarei perceptii exista un perceptor, ca de altfel in spatele unui gand este un ganditor. Creierul nostru este influentat de mintea noastra. De aceea tragem concluziile “stiintifice” pe care le tragem.

Ceea ce fotografiem este cam acelasi lucru cu ceea ce vedem cu ochii liberi. Aparatul, se pare, inregistreaza cam aceleasi lucruri ca si ochiul uman si creierul care decodifica semnalele vizuale, cu o singura diferenta: este mai limitat decat capacitatea noastra vizuala, inregistrand chiar mai putine trepte de luminozitate decat ochiul nostru uman.

Dar am ramas surprins si intrigat de aceasta transformare datorita luminii calde a soarelui. As fi putut sa jur ca aceasta facea ca frunzele copacilor sa se schimbe in culori calde, ruginii sau galbene-oranj. Era doar o mica iluzie optica. :)

Proiectie de Toamna

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.