Pacea in lume incepe cu tine
,

Pacea in lume incepe cu tine

Last Updated on May 4, 2016 by Patrick

pacea

Cel mai eficient mod de a crea pace in lume este prin a incepe cu tine

Nu lasa comportamentul altora sa-ti distruga pacea interioara.”

Dalai Lama

Aceasta poate fi “prima directiva” a practicii spirituale eficiente, actiunii sociale si a traiului pasnic. Nu lasa comportamentul altora (care sunt de fapt o expresie a mai marelui nostru intreg) sa-ti distruga pacea interioara. De aceea, Dalai Lama mediteaza cateva ore in fiecare zi. Este acelasi motiv pentru care Mahatma Gandhi se ruga si medita zilnic.

Pentru aceia dintre noi care nazuiesc sa contribuie la aducerea pacii in lume este important sa fim echilibrati, constienti, calmi si cu picioarele pe pamant. In special in aceste vremuri haotice, in special in lumina tragicelor evenimente ce s-au intamplat recent in Paris, Siria, Beirut si in alte locuri, avem nevoie sa facem ca pacea noastra interioara sa fie prioritatea de top.

Imaginati-va daca ati vedea un grup de oameni ca se inneaca intr-un rau ce curge repede. Daca ati innota singuri in acele ape pentru a-i salva, v-ati inneca de asemenea. Mai bine ati sta pe uscat, ati lega niste sfori de copaci si apoi le-ati arunca in apa catre ei pentru a-i salva. Dar daca intr-adevar ati sari in apa dupa ei, ar fi intelept daca ati avea cativa prieteni pe uscat prin apropiere pentru a va lega cu sfori intre voi inainte sa intrati in apele acelea periculoase.

pacea - yoga

Noi suntem semintele viitorului

De fiecare data cand pornim televizorul pe canalul de actualitati vedem violenta, suferinta si nedreptate ca se intampla pe planeta noastra. Cateodata tacem, alteori vorbim deschis si luam masuri.

Dar felul in care actionam si ceea ce spunem sunt intotdeauna ghidate de gandurile si sentimentele noastre, si aceasta (starea noastra mentala) este una din domeniile lumii peste care avem cea mai mare influenta si fata de care avem cea mai mare responsabilitate. Doar ca in primul rand sa “fim schimbarea”, asa cum spunea Gandhi – fiind pasnici, blanzi si iubitori – si putem sa aducem o pace mai ampla, iubire si intelepciune lumii din jurul nostru.

In prezent, familia omeneasca trece prin vremuri foarte haotice, dar problemele pe care le vedem in jurul nostru nu sunt noi. De mai bine de doua mii de ani paradigma dominanta a majoritatii marilor si puternicelor civilizatii a fost una a materialismului, cotropirilor, lacomiei, militarismului, razboiului, nedreptatii, inegalitatii, violentei si gandirii dualiste.

Aceasta paradigma se prabuseste acum, mentalitatile schimbandu-se. Putem fi o parte a unor noi schimbari care sunt in acord cu caile Naturii, mai echilibrati, holistici, plini de compasiune, creativi, iubitori si intelepti.

Pacea in lume incepe inauntru

Noi suntem semintele viitorului, dar depinde de fiecare dintre noi sa ne ingrijim de gradina noastra interioara mai intai. Caci apoi, cand vom vrea sa-i asistam pe ceilalti, vom fi mai puternici si mai eficienti. Vom fi capabili sa-i ghidam catre Pace, in loc sa ne lasam atrasi in conflictele lor si in cercurile nesfarsite de fapte si consecinte care duc la din ce in ce mai multa violenta.

Exista din ce in ce mai multe dovezi care arata ca a fi pasnici, de exemplu prin pracita yoga-i, tai chi-ului sau meditatiei, poate avea un impact direct si masurabil asupra lumii.

Rugaciunea, meditatia si alte practici spirituale pasnice ne ajuta sa constientizam faptul ca unitatea familiei omenesti nu este o metafora, ci realitatea subiacenta pe care conflictele o ignora, iar ura o intuneca.

Cum raspundem fata de incidentele teribile, precum cele din Paris, conteaza pentru ca avem posibilitatea sa rupem lanturile violentei, sa ne ajutam unul pe celalalt pentru a ne trezi. Pastrandu-ne inimile deschise modelam cum sa nu coborim orbeste pe caile care conduc spre si mai multa ura si razbunare.

Fii Pacea pe care vrei sa o vezi in lume! Incepe din inimile fiecaruia dintre noi si se raspandeste de acolo.

Sursa: Peace in the World begins with you.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *