Manuscrisul Voynich este unul dintre cele mai controversate si mai misterioase manuscrise din Evul Mediu. Datand din secolul al XV-lea, scris probabil in nordul Italiei, Manuscrisul Voynich se numeste astfel dupa Wilfrid Michael Voynich, cel care l-a cumparat in anul 1912. Voynich, care a redescoperit manuscrisul, l-a gasit intr-un vechi castel aflat la sud de Roma. Specializat in analiza si evaluarea documentelor vechi, el a remarcat imediat caracterele misterioase si imaginile bizare.
Manuscrisul are forma unei carti ilustrate cu 232 pagini, iar textul este scris cu litere si cuvinte neidentificate, insa fara taieri sau corecturi. Documentul contine, de asemenea, desene executate cu mai putina acuratete decat partea scrisa. Ele reprezinta plante, oameni, animale si teme astronomice, sau astrologice.
Cu toate eforturile depuse pentru descifrarea sa, manuscrisul nu a putut fi inteles nici pana in ziua de astazi. Documentul se pastreaza in Bibliooteca Beinecke Rare Book and Manuscript a Universitatii Yale din New Haven, Connecticut, SUA. Imaginile din manuscris lasa impresia ca a fost elaborat in scop farmaceutic sau ca este parte a unei lucrari de alchimie.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!