Legendara Sala a Arhivelor din Yucatan, aflata la Yaxchilan, labirinturi ciudate si Edgar Cayce (partea intai)
, ,

Legendara Sala a Arhivelor din Yucatan, aflata la Yaxchilan, labirinturi ciudate si Edgar Cayce (partea intai)

Orasul mayas antic Yaxchilan se ridica pe malul mexican al puternicului rau Usumacinta, vizavi de orasul rival Piedras Negras, aflat la 35 de kilometri in aval, pe malul Guatemalei. Chiar si in prezent, singurul acces la Yaxchilan se face cu barca, de-a lungul raului. Departe de aglomeratia de la Palenque si de alte situri mayase, ruinele din Yaxchilan se gasesc astazi inca in aceleasi conditii in care au fost descrise pentru prima data de Maudslay si Maler la inceputul secolului al XX-lea, la apogeul „Epocii de aur” a explorarii.

Misterioasele labirinturi mayase din Chiapas

O anumita cladire este unica printre structurile antice din Yaxchilan.

Maler a numit-o „Labirintul”, iar astazi este una dintre primele structuri pe care vizitatorul le intalneste dupa ce debarca in sit. Are un nivel suprateran si doua niveluri subterane, constand intr-un labirint de holuri intunecate, pline de lilieci si de incaperi patrate, boltite cu cornise. Cele trei niveluri sunt conectate prin scari interioare si exista o serie de nise cu altare si pasaje oarbe care dau cu adevarat impresia unui labirint. Multe dintre pasajele inferioare au fost in mod deliberat umplute cu moloz in antichitate, astfel incat adevarata intindere a retelei subterane de tuneluri s-ar putea sa nu fie cunoscuta niciodata, pana cand nu se vor efectua mai multe sapaturi.

Yaxchilan, Yucatan, Edgar Cayce, mayasi, maya

O vedere a deschiderilor de tunel de la nivelul inferior al Labirintului din Yaxchilan. Aceasta sectiune a tunelurilor a fost lasata expusa atunci cand acoperisul s-a prabusit, probabil sub greutatea structurilor de deasupra. (Foto: © Marco M. Vigato)

Intrarea in labirint se face astazi prin patru usi trapezoidale la etajul superior, cu fata spre piata, si prin trei arcuri in cornisa la nivelul inferior. Toate pasajele interioare sunt acoperite cu o pelerina groasa de stuc alb, care ascunde zidaria subiacenta. Este posibil ca cel putin o parte a labirintului sa fi fost sapata in tunel in coasta dealului si nu construita din zidarie.

Nu exista niciun indiciu cu privire la functia acestei structuri enigmatice, continutul sau si toate urmele de picturi murale sau de decor au disparut de mult timp. Nici in labirint nu au fost gasite inmormantari, ceea ce face ca scopul sau sa fie si mai misterios.

Se mai cunosc doar doua exemple de labirinturi mayase – unul in Chiapas, la Tonina, si altul in Yucatan, la Oxkintok. Labirintul de la Tonina formeaza un adevarat „Palat al Lumii de Jos, considerat a fi un templu al spiritelor mortilor. Este mai maret ca dimensiune decat Labirintul de la Yaxchilan, desi nu are multe dintre complexitatile care il fac pe Labirintul de la Yaxchilan unic in lumea mayasa.

Yaxchilan, Yucatan, Edgar Cayce, mayasi, maya

Structura 33, cunoscuta si sub numele de „Palatul” din Yaxchilan, este o cladire impunatoare ridicata la baza Acropolei, pe o inaltime naturala. In fata acestei cladiri, Maler a gasit o stalactita sculptata, despre care a presupus ca ar putea proveni dintr-un sistem de pesteri mare si inca neexplorat, situat undeva in vecinatatea Yaxchilanului. (Foto: © Marco M. Vigato)

Labirintul de la Tonina este situat pe primul nivel al giganticei piramide artificiale care formeaza acropola sitului (despre care se crede in prezent ca este cea mai mare din Mexic, depasind in volum si inaltime atat Piramida Soarelui de la Teotihuacan, cat si Marea Piramida din Cholula). Este formata din 11 pasaje boltite, acoperite de frumoase bolti cu cornise care se ridica la o inaltime de aproape patru metri, toate comunicand intre ele si cu un numar de tuneluri oarbe si camere mici.

Accesul se face prin intermediul a trei usi mari care se deschid spre campia de pe fata exterioara a piramidei-colina. Spre deosebire de Labirintul din Yaxchilan, cel din Tonina contine un singur nivel. Este foarte posibil ca aceasta structura, plasata la baza acropolei, sa fi fost menita sa simbolizeze lumea interlopa, a carei mare munte-piramida de deasupra reprezenta manifestarea vizibila in plan terestru si celest.

Yaxchilan, Yucatan, Edgar Cayce, mayasi, maya

Cele doua imagini de mai sus arata „mica acropola” din Yaxchilan, care ar fi putut avea o functie militara sau defensiva si care gazduieste unele dintre cele mai mari resedinte de elita din orasul antic. (Fotografii: © Marco M. Vigato)

Din motive inca neclare, in jurul anului 700 d.Hr., Tonina a devenit teatrul unei revolutii religioase care a culminat cu rasturnarea zeilor Lumii de Jos si cu umplerea deliberata a labirintului si a altor structuri asociate cu cultul mortii.

Singurul alt exemplu cunoscut de labirint mayas se gaseste la Oxkintok si a fost numit in antichitate Tza Tun Tzat (sau Satunsat, insemnand „locul unde te pierzi”). Similar cu Labirintul din Yaxchilan, acesta este format din trei niveluri separate, conectate prin scari interioare. Labirintul este in intregime intunecat, cu exceptia unor ferestre mici prin care se filtreaza putina lumina spre interior. Constructia sa ar putea data din perioada clasica timpurie (300 – 500 d.Hr.), ceea ce il face doar putin mai vechi decat labirintul din Tonina. Si in acest caz, exista legende despre niveluri inferioare care nu au fost explorate si despre care se zvoneste ca ar ascunde o intrare in Lumea de Dincolo.

Legendele despre Sala Inregistrarilor si despre Profetul Adormit

Conceptul unui antic, posibil Sala Arhivelor „atlanta” care serveste drept depozit de cunostinte oculte, a fost popularizat pentru prima data de celebrul clarvazator american Edgar Cayce in anii 1930. In mai multe dintre lecturile sale, „Profetul adormit” (asa cum a fost cunoscut), a vorbit despre ingroparea deliberata a inregistrarilor civilizatiei atlante in trei locuri de pe planeta: unul pe Atlantida (Poseidonia), altul in Egipt si un al treilea in Yucatan sau in America Centrala.

Edgar Cayce

Edgar Cayce

Desi povestea ingroparii arhivelor este oarecum confuza, Cayce pare sa se refere la distrugerea „Templului Arhivelor” original din America Centrala si la mutarea arhivelor intr-un alt loc. Autorii John Van Auken si Lora Little au popularizat si mai mult ideea unei stravechi „Sali a Arhivelor” in Yucatan, bazandu-si cercetarile pe o interpretare literala a lecturilor lui Cayce. Rezultatul acestor cercetari a fost o carte publicata in anul 2000 si un documentar TV lansat cativa ani mai tarziu, in care cei doi autori sustineau ca situl antic de la Piedras Negras este cel mai probabil locul unde se afla Sala Inregistrarilor a lui Cayce. Piedras Negras se afla la doar 35 de kilometri in aval, de-a lungul raului Usumacinta, de Yaxchilan, si este un sit mult mai putin studiat si excavat.

Yaxchilan, Yucatan, Edgar Cayce, mayasi, maya

Tron de piatra recuperat de la Piedras Negras, orasul in ruine al civilizatiei Maya precolumbiene situat pe malul nordic al raului Usumacinta.

Desi cateva caracteristici ale sitului Piedras Negras par sa corespunda descrierii lui Cayce, existenta unor structuri subterane la Piedras Negras este pur ipotetica…

Continuare in parte II..

Traducere si adaptare dupa ancient-origins.net.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *