Jeff Minick: Bătăliile pe care le putem câștiga – familie, moralitate, educație
, ,

Jeff Minick: Bătăliile pe care le putem câștiga – familie, moralitate, educație

Last Updated on February 10, 2024 by Patrick

Bruce Frohnen

Bruce Frohnen

În „Burke on Our Crisis of Character”, care a apărut în numărul din decembrie 2023 al revistei Chronicles, Bruce Frohnen notează: „Calea americană era reală, înrădăcinată în familii ale căror drepturi depășeau cerințele statului, deoarece familiile erau mai naturale și mai fundamentale decât statul”. În luna următoare, în aceeași revistă, Stephen Baskerville face o recenzie la o colecție de eseuri, Up from Conservatism, în care abordează pe scurt efectele pernicioase ale asistenței sociale guvernamentale asupra vieții de familie și a paternității.

Așa cum se întâmplă în aproape tot ceea ce atinge guvernul federal, fie că este vorba de educație, sănătate sau orice altceva, politicile sale din ultimii 50 de ani au afectat grav familia americană. Având în vedere daunele suplimentare făcute de guvern în primul sfert al secolului XXI – trilioane de dolari în cheltuieli irosite, absolvenți de școli publice lamentabil de ignoranți, diviziuni pe criterii de rasă, politică și gen, o mândrie diminuată față de trecutul nostru, atacurile asupra libertăților noastre – unii oameni pe care îi cunosc sunt disperați în privința viitorului. Alții dintre noi vor să restabilească binele care a fost pierdut, dar se simt frustrați și chiar învinși de imensitatea sarcinii. Votăm, ne plângem (așa cum fac și eu aici), dar fiecare zi aduce un nou atac asupra culturii, un nou dictat sau intruziune guvernamentală, iar noi vrem doar să ne adăpostim în tranșee, sperând că acest bombardament se va termina de la sine.

Stephen Baskerville

Stephen Baskerville

Și totuși, deși ne putem simți neajutorați și nesemnificativi în fața acestui atac, noi, ca indivizi, avem de fapt puterea de a repara chiar pietrele de temelie ale republicii noastre: familia, moralitatea și educația.

„Caritatea începe de acasă”, spune o veche zicală, iar dacă interpretăm caritatea prin caritas, dragoste, atunci familiile noastre merită toată loialitatea inimilor noastre. Concentrându-ne mai mult din energia și afecțiunea noastră asupra copiilor, soților, părinților și altor rude, creăm bastioane de confort și dragoste. Aceste familii puternice vor duce, la rândul lor, la comunități puternice și la o cultură mai puternică.

Împreună cu aceste legături de familie se întrepătrunde un cod de moralitate tradițională. Prin „tradițional”, mă refer la acele principii de bază stabilite în ultimele trei milenii, de la cele Zece Porunci până la meditațiile unor contemporani precum Jordan Peterson.

Jordan Peterson

Jordan Peterson

Filmul Cinderella Man din 2005 ne arată un bun exemplu al acestei legături dintre învățătura morală și viața de familie. În film, Jay, fiul boxerului Jim Braddock, boxerul de categorie grea din perioada depresiei, fură un salam de la măcelărie, temându-se că, dacă familia sa nu are ce mânca, el și frații săi vor fi trimiși să locuiască la rude, așa cum s-a întâmplat cu prietenul său. După ce își duce fiul să returneze salamul, Braddock îi spune: „Lucrurile nu sunt ușoare în acest moment, Jay, ai dreptate. Sunt o mulțime de oameni care o duc mai rău decât noi. Doar pentru că lucrurile nu sunt ușoare, asta nu-ți dă o scuză să iei ceea ce nu e al tău, nu-i așa? Asta e furt, nu? Noi nu furăm. Indiferent ce se întâmplă, noi nu furăm. Niciodată.”

Aici, familia – în acest caz, tatăl – devine profesorul de etică sănătoasă. Modul în care trăim și modul în care ne învățăm copiii să trăiască sunt bătălii pe care le putem câștiga.

În cele din urmă, noi, părinții și tutorii, și nu o entitate guvernamentală, suntem responsabili pentru educația copiilor noștri. În cele din urmă, depinde de noi să le oferim instrumentele care vor duce la o viață educată și împlinită, dar trebuie să ținem cont de faptul că educația este, de asemenea, legată de păstrarea libertății. Folosind artele liberale clasice – literatură, istorie, filozofie – ca mijloc de comunicare, putem transmite tinerilor noștri cultura lor, un cod de moralitate și abilități reale de gândire critică. Aceste daruri, la rândul lor, le vor permite să trăiască ca cetățeni pe deplin conștienți de bine, de adevăr și de frumos și, de asemenea, mereu atenți la încălcările drepturilor și libertăților lor naturale.

Pentru a ne oferi nouă și copiilor noștri aceste trei lucruri – o familie, un cod de viață, o educație demnă de acest nume – nu avem nevoie de alt guvern decât de noi înșine. Prin voința și bunele noastre intenții, putem păstra aceste fundații în bună stare.

„Înainte și în sus”: Haideți să ne imprimăm aceste vechi cuvinte pe inimă și să nu disperăm niciodată.

Traducere și adaptare după intellectualtakeout.org.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *