Gaseste-ti Puterea Interioara cu 7 strategii nemuritoare
Last Updated on May 4, 2016 by Patrick
Acest articol a fost tradus dupa marcandangel.com.
Am facut voluntariat ca si consilier pentru copii defavorizati pentru o buna parte a primei mele tinereti. Unul dintre primii copii cu care am lucrat, in urma cu aproape saptesprezece ani, a fost un baiat care a venit sa ma vada intr-o dup-amiaza cand fusese extrem de suparat. Dupa sedinta cu el, ascultandu-i povestea, i-am desenat o schita a unui supererou pe partea din fata a unui card de index si am scris o nota langa schita despre modul in care el este un supererou si ca supereroii se ridica mereu si castiga in cele din urma. Apoi, pe partea din spate a cardului de index, in cele mai simple cuvinte la care m-as fi putut gandi, am enumerat sapte strategii nemuritoare, atemporale, care l-ar putea ajuta sa se readune si sa-si activeze superputerile atunci cand are cel mai mult nevoie.
M-am intalnit dinnou, din intamplare, cu acel baiat in aceasta dimineata dupa ce am trecut pe langa statia locala de pompieri. El este acum pompier si are 28 de ani. M-a recunoscut si a alergat spre mine sa ma salute. Am stat de vorba vreo jumatate de ora despre tot ce misca sub soare, iar apoi, inainte de a ne desparti, si-a scos portfofelul din buzunar si a scos cartela de index cu supereroul pe care i l-am facut cand era copil. A tinut-o in sus ca sa o pot vedea si cu zambetul pe buze mi-a spus: “Va multumesc”.
Astazi, in cuvinte putin mai mature, vreau sa revizitez cele sapte strategii pe care le-am scris pe verso-ul acelui card de index pentru ca acestea sunt memento-uri sanatoase, pentru noi toti:
1. Fii decis sa fi OK cu a NU fi OK tot timpul.
Chiar daca este adevarat ca provocarile vietii ne fac mai puternici si ca va fi OK in cele din urma… nu e intotdeauna OK chiar si acum si cateodata aceasta este tot ce putem simti cand suntem in mijlocul vremurilor teribil de dure. Uneori a NU fi OK este tot ce putem sa inregistram in interiorul creierului nostru obosit si inimii noastre indurerate. Acest simtamant este normal. Aceasta emotie este umana. Si acceptand aceasta se poate simti ca o mica greutate ce ne-a fost ridicata de pe umeri.
Adevarul este ca nu e OK cand cineva la care tii nu mai este in viata, nu mai respira si nu mai imparte darurile sale uimitoare in lume. Nu este OK cand totul se naruie si esti ingropat adanc in epava unei vieti pe care ti-ai planificat-o. Nu este OK atunci cand contul tau bancar este aproape de zero, fara nici un semn clar si nici o oportunitate promitatoare de venit pe viitor. Nu este OK cand cineva in care ai avut incredere te tradeaza si iti frange inima. Nu este OK cand esti secatuit emotional pana in punctul in care nu te poti da jos din pat dimineata. Nu este OK cand esti imbuteliat in esec, sau in rusine sau in durerea pe care nu ai cunoscut-o pana acum.
Oricare ar fi perioadele tale grele, uneori NU este pur si simplu OK chiar acum. Iar aceasta, dinnou, e mai mult decat OK.
Da, iti sugerez exact aceasta, sa incerci cat mai mult sa fi perfect OK cu a NU fi perfect OK tot timpul. Pentru ca cei cu puterea de a reusi pe termen lung sunt cei care isi stabilesc un fundament ferm de crestere facut din caramizile pe care viata le arunca asupra lor. Nu-ti fie teama ca te destrami pentru o scurta perioada, pentru ca atunci cand se intampla, situatia iti va oferi o oportunitate ca sa cresti si sa te reconstruiesti in omul genial care esti capabil de a fi, caramida cu caramida.
2. Concentreaza-te numai pe ziua de azi.
Indiferent ce se intampla, poti lupta plin de resurse in bataliile numai unei singure zile. Numai atunci cand adaugi bataliile celor doua eternitati care iti intuneca mintea (ieri si maine), viata devine coplesitor de intensa si complicata.
Accepta faptul ca nu experienta de azi este cea care te trage inapoi si te innebuneste, ci regretul si resentimentul fata de o chestiune care s-a intamplat ieri sau teama, spaima fata de ceea ce maine ti-ar putea aduce, si probabil ca nu va fi. Astfel ca este necesar sa iti permiti sa traiesti zi cu zi – doar astazi – doar aici si acum.
Si aceasta strategie e valabila si pentru obiectivele tale, nefiind nevoie ca acestea sa fie asa de grandioase si al naibi de complicate incat sa te sperie. Daca obiectivele tale te emotioneaza si sunt descompuse in bucati usor de gestionat, vei fi nevoit sa mergi mai departe cu ele. Daca se bazeaza pe ceea ce are sens in viata ta, nu doar pe ceea ce crezi tu ca “ar trebui” sa faci, a lucra la ele va decurge cu usurinta cu fiecare noua zi.
3. Realizeaza ca un singur mic pas e tot ceea ce trebuie sa faci.
E intr-adevar nevoie doar de o mica schimbare in fiecare zi, care cu timpul se acumuleaza si devine o schimbare enorma. Oamenii nu se vindeca dintr-odata si incep sa traiasca viata lor ideala peste noapte, iar ritualurile lor (micii lor pasi) zilnice joaca un rol urias in a face posibil sa-si creeze viata pe care in mod sincer vor sa si-o traiasca.
Poti alege sa-ti cultivi ritualuri zilnice care sa te directioneze in a-ti crea viata ideala sau ritualuri care sa te tina ferm ancorat in situatia ta actuala. Hotaraste-te! Ia-ti angajamentul! Apoi fa urmatorul cel mai mic pas in directia pe care alegi sa mergi.
Sincer, asta-i tot ceea ce e viata – mici pasi pozitivi pe care ii faci clipa de clipa, iar apoi, intr-o zi, cand te uiti inapoi vezi ca s-a acumulat in ceva valoros – ceva ce deseori este mult mai bine, si diferit, fata de ceea ce ti-ai imaginat cand ai inceput aceasta calatorie.
4. Aminteste-ti ca putine lucruri in viata sunt la fel de personale precum par.
Dupa cateva decenii de cautare sufleteasca intentionata, mi-am dat seama in cele din urma ca nu exista absolut nici un beneficiu in a tine in sine manie, resentimente sau oricare dintre verii lor apropiati. Sincer, nu as fi putut fi omul care sunt azi daca nu ar fi fost fiecare experienta de viata pe care am avut-o. La fel este valabil si pentru tine.
A o da in bara, a face greseli si cateodata a dezamagi oamenii nu este gresit, e omenesc.
Cand mi-am dat seama de acest adevar, si l-am acceptat, am constientizat faptul ca nu toate, sau poate nimic, pe care oricine poate face imi sunt adresate personal.
Gandeste-te la ultima data cand ai fost rautacios cu cineva. A fost din cauza lor, sau din cauza ta? Poate ca ai avut doar o zi proasta la momentul respectiv, nu?
Sa fim sinceri, daca cineva te raneste, sansele sunt ca ei insisi au fost raniti. Asa ca incearca din rasputeri sa nu iei nimic ca pe un afront personal. Nu lasa insultele vane sa ajunga la inima ta. Majoritatea fiintelor umane pot sa dea mai departe celorlalti doar ceea ce au primit ei insisi. Toate actiunile si intentiile tale ar trebui sa provina dintr-un locas al iubirii, dar nu toata lumea va fi iubitoare in schimb, iar aceasta e perfect OK.
Asa cum a scris Miguel Ruiz in cartea sa, “Cele Patru Intelegeri”, cand nu iei nimic personal, te eliberezi. Te poti deschide liber catre lume si nu este nevoie sa-ti faci griji cu privire la judecatile celorlalti.
5. Creaza-ti un spatiu sanatos pentru tine departe de negativitatea exterioara.
Nu conteaza ca este tatal tau, sora ta, varul, prietenul sau colegul tau de serviciu care te improasca cu negativitate si te trag in jos in fiecare zi, ai nevoie sa iti petreci mai putin timp cu ei. Nu, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa-i exilezi din viata ta, ci pur si simplu inseamna ca poti alege sa-ti aloci timp departe de ei ca sa-ti poti revendica niscaiva sanatate si pozitivitate.
Este o mare diferenta intre a accepta ca faptele sau comportamentul negativ al cuiva provine dintr-un loc al anxietatii sau nesigurantei versus a scuza comportamentul lor si astfel a-i permite sa continue necontenit in viata ta.
Nu suntem obligati sa toleram comportamentul negativ fata de noi al unei persoane, chiar daca putem fi plini de compasiune, iubitori si intelegatori fata de provenienta sa.
La un moment dat, cu totii trebuie sa fim responsabili pentru propriul nostru bine. Si, sincer vorbind, daca cineva decide sa se dezlantuie fata de tine iar si iar, nu esti obligat sa-i fi sac de box.
De asemenea, tine cont ca diferentele de opinii fac parte din relatiile de viata. Dar cand intalnim persoane care sunt intentionate sa ofere critici dure de pe margini, uneori e nevoie sa ne spunem noua insine ca nu putem sa facem lucrurile perfect in ochii lor, dar hei.. cel putin progresam in a face lucrul acesta. Cel putin ne trezim, aparem in fata lor, intram in acea arena (bat-o vina!) in fiecare zi si ne intoarcem cu fata catre multime strigand: “Iata-ma, dand ce-i mai bun din mine! Sunt o lucrare in curs de desfasurare si sunt OK cu aceasta!”.
6. Asigura-te ca vei cauta sprijin doar din surse potrivite.
Gandeste-te un pic.. Daca ai avea pofta de o pizza, ai merge la un bar de sushi japonez? Nu! Pentru ca stii ca nu servesc pizza intr-un bar de sushi japonez. De fapt, ei nici nu ar avea ingredientele potrivite pentru a face o pizza chiar daca ar fi dispusi sa personalizeze o comanda speciala pentru tine. Daca ai vrea cu adevarat o pizza, ai merge pur si simplu la un restaurant italian care o serveste, corect?
Acum gandeste-te la oamenii la care te duci atunci cand ai nevoie de sprijin, orientare, feedback sanatos, sau pur si simplu de o ureche ascultatoare a unei persoane iubitoare. Te vei duce la oamenii care sunt in mod constant in masura sa te judece sau sa te critice? Sau te vei orienta catre persoanele care nu au meniul de care ai nevoie, si astfel gasindu-te in mod continuu descurajat si dezamagit?
Sa tragem linie: E timpul sa-ti aliniezi foamea cu locul unde vei cina.
7. Alege-ti o atitudine care sa te impinga inainte.
Filozoful grec Epictet a spus in mod perfect acum doua mii de ani: “Oamenii sunt deranjati, nu de lucrurile (care li se intampla), ci de principiile si parerile pe care si le formeaza cu privire la (acele) lucruri. Cand suntem zadarniciti, sau deranjati, or intristati, sa nu le atribuim altora, ci noua insine; adica, propriilor noastre principii si pareri.”
Cu alte cuvinte, o persoana linistita, puternica din punct de vedere mental nu e o persoana care este intotdeauna intr-o situatie buna, ci mai degraba o persoana care are intotdeauna o atitudine buna in orice situatie.
Indiferent de problemele prin care treci, totul este alegere: As permite acestui lucru sa ma supere? Voi alege sa fac acest rau sau bine? Voi alege sa raman sau sa ma indepartez? Voi alege sa tip sau sa soptesc? Voi alege sa reactionez sau sa imi acord timp ca sa raspund cu grija?
Purul adevar este ca uneori schimbarea situatiei tale nu este posibila – sau pur si simplu nu este posibila prea curand. Nu poti obtine un nou servici cat ai zice peste. Nu poti sa faci pe cineva sa se schimbe impotriva propriei sale vointe. Si cu siguranta nu poti sterge trecutul. Dar…
POTI intotdeauna sa alegi sa ai o atitudine care sa te impinga inainte. Si facand acest lucru te va ajuta sa schimbi lucrurile din interior spre exterior, iar in cele din urma sa iti permiti sa cresti dincolo de luptele pe care nu le poti controla.
Acum este randul vostru. Lasati un comentariu daca simtiti nevoia. :D
Sursa: 7 Timeless Strategies for Finding Inner Strength (When You Need it Most).
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!