, ,

Etica in aer liber – (1) planifica dinainte si pregateste-te

Last Updated on September 4, 2017 by Patrick

Nota introductiva: Acum doi ani am inceput o serie de articole prezentand cele sapte principii “nu lasa nimic in urma!” ale Centrului de Etica in Aer Liber ( www.lnt.org ), iar acum vom continua si vom dezvolta primul principiu, si apoi celelalte succesiv. Sa vedem:

Planificare si pregatirea adecvata a calatoriilor ajuta drumetii sa isi realizeze obiectivele excursiei in mod agreabil si in conditii de siguranta, in acelasi timp minimizand daunele asupra naturii.

Planificarea dinainte a calatoriei

Datorita pregatirii precare a calatoriei se ajunge deseori la camparea in conditii mizerabile si la distrugerea resurselor naturale si culturale. Rangerii povestesc deseori ca, datorita planificarii slabe si conditiilor neasteptate, au intalnit turisti care degradau resursele naturale si se expuneau nenumaratelor pericole.

De ce este importanta planificarea?

Iata o lista cu raspunsuri:

  • Asigura siguranta grupurilor si a persoanelor.
  • Te pregateste pentru a Nu Lasa Nimic in Urma si pentru a minimiza pe cat posibil daunele asupra resurselor naturale.
  • Face ca obiectivele excursiei sa fie indeplinite in mod agreabil si in siguranta.
  • Sporeste increderea in sine si posibilitatile de a invata despre natura.

Sapte aspecte de luat in considerare atunci cand planificam o calatorie

  • Identifica si noteaza-ti obiectivele (asteptarile) calatoriei.
  • Identifica abilitatile participantilor la calatorie.
  • Alege-ti destinatiile care se potrivesc cu obiectivele si capacitatile tale.
  • Obtine cunostinte despre locul pe care vrei sa-l vizitezi de la administratorii locali, din harti, literatura de specialitate etc.
  • Alege-ti echipamentul si imbracamintea care sa-ti asigure confortul, siguranta, care sa aiba calitatile Nu Lasa Nimic in Urma.
  • Planifica activitatile calatoriei in asa fel incat sa se potriveasca cu obiectivele si capacitatile tale.
  • Evalueaza-ti calatoria la intoarcere si noteaza-ti modificarile pe care le vei face data viitoare.

Alte aspecte de luat in considerare

  • Vremea.
  • Terenul.
  • Regulamente / restrictii.
  • Granitele terenurilor private.
  • Viteza medie de drumetie a grupului si consumul anticipat de alimente (resturile creeaza deseuri care lasa urme!).
  • Marimea grupului (respecta regulamentele, scopul calatoriei si criteriile Nu Lasa Nimic in Urma?)

Mesele sunt un alt aspect al planificarii calatoriilor, care poate avea un efect profund asupra impactului pe care un grup de turisti il are in Natura.

Beneficiile unei bune planificari a meselor.

  • Gunoiul redus.
  • Greutatea rucsacelor redusa, ceea ce rezulta in scurtarea timpilor drumetiilor si oboseala redusa.
  • Dependenta fata de focurile de tabara pentru gatit redusa.
  • Mesele intr-un singur vas si reambalarea alimentelor.

Planificarea meselor intr-un singur vas si a gustarilor usoare necesita un minim de ambalare si timp de pregatire, usureaza incarcaturile si reduce gunoiul. Mesele intr-un singur vas necesita putine ustensile de gatit si elimina necesitatea unui foc de tabara. Pot fi folosite doua primusuri pentru a gati toate mancarurile pentru grupuri mari si doua vase mari (unul din ele poate chiar sa fie pus pe doua primusuri daca se doreste o incalzire rapida). Retine, un astfel de primus Nu Lasa Nimic in Urma.

Majoritatea alimentelor ar trebui scoase din ambalajele lor comerciale si puse in sacose sigilabile inainte de ambalarea rucsacelor. Sacosele sigilate tin in siguranta hrana si reduc volumul si gunoiul. Pungile goale pot fi puse una intr-alta si ambalate pentru a fi refolosite acasa. Aceasta metoda poate reduce cantitatea gunoaielor pe care grupul trebuie sa-l impacheteze la sfarsitul calatoriei si elimina necesitatea nedorita de a ascunde sau ingropa gunoiul nedorit.

In continuare, sa vedem cateva exemple ce rezulta din planificarea precara a calatoriilor.

Un grup de turisti fara experienta sau care nu sunt familiarizati cu geografia unui loc pot pune oamenii in pericol calatorind prin locuri predispuse la inundatii sau pe crestele predispuse la fulgere. Grupurile care calatoresc prin locuri aride nu isi iau indeajunsa apa sau ceva cu care sa purifice apa obtinuta din surse naturale. Consultarea administratorilor locali si studierea hartilor, a conditiilor meteo, pot contribui la scaderea riscurilor.

Un grup slab pregatit isi poate planifica sa-si gateasca mesele la un foc de tabara si descopera la sosire ca acolo este interzis focul de tabara si, pe deasupra, nu prea se gaseste lemn de foc. Astfel de grupuri fac focul de tabara chiar si asa incalcand legea sau impactand locul pur si simplu pentru ca nu si-au planificat alte alternative. Interzicerea focului de tabara si putinele lemne de foc ce se gasesc in astfel de locuri sunt semne ca zona resimte efectele acumulate ale desei recreari.

Un grup care nu si-a planificat bine calatoriile e posibil sa nu poata calatorii asa de repede precum se asteapta. Terenul poate fi prea abrupt sau traseele prea accidentate. Aceste grup poate sa ajunga sa isi puna corturile noaptea tarziu, uneori intr-un loc nesigur. Selectarea precara a locurilor de campare poate aduce daune inutile resurselor naturale. In plus, grupul poate sa nu ajunga la destinatia dorita.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *