Dalai Lama: Calea Pacii in Timpul Divizarii
Last Updated on December 7, 2017 by Patrick
O Educatie a Inimii
A venit timpul sa intelegem ca suntem cu totii fiinte umane pe aceasta planeta. Fie ca vrem sau nu, trebuie sa coexistam.
Sfintia Sa Dalai Lama al XIV-lea.
Atunci cand vorbeste calugarul cu tunica portocalie, oamenii asculta. Zambim si intelegem imediat mesajul sau atat de simplu si totusi foarte puternic, si anume faptul ca omenia este calea. Dalai Lama, in exil din tara sa iubita, Tibet, de aproape 60 de ani, neavand vreodata voie sa se intoarca, este unul dintre cei mai iubiti intelepti din lume. Cu zambetul sau radiant si cuvintele intelepte, reuseste sa atinga inimile tuturor acelora pe care ii intalneste.
Raspunzand provocarilor lumii de astazi, cartea cea mai recenta a sa: Un apel catre lume – Calea Pacii in Timpul Divizarii, ne traseaza un drum clar de urmat daca vrem sa rezolvam problemele globale de astazi, iar acesta este stringent de necesar.
Cartea este un interviu extins cu Sfintia Sa, acum in varsta de 82 de ani, si a fost votat intr-un studiu global ca fiind cea mai cumsecade persoana din lume. Sfintia Sa a lucrat pentru pace toata viata sa.
In principal, sunt preocupat de nazuinta de a contribui la binele omenirii.
Iubirea, bunavointa si empatia sunt cele mai importante calitati, spune Sfintia Sa. Iar reteta pentru a le afla este simpla, precum toate invataturile sale: constiinta, ascultarea, contemplarea si meditatia.
Fericirea nu tine de noroc. Este o capacitate pe care cu totii o purtam in noi insine.
Dalai Lama a ajuns sa creada, subliniind in mod repetat in cadrul acestei mici carti, faptul ca “etica este mai importanta decat religia; noi, nefiind membri unei anumite secte religioase la nastere, insa etica este innascuta.”
Nazuiesc ca, intr-o zi, educatia formala sa acorde atentie educatiei inimii, invatandu-ne iubirea, compasiunea, dreptatea, iertarea, cum sa fim constienti, ingaduinta si pacea. Aceasta este necesara de la gradinita pana la universitate. Ma refer la invatatura sociala, emotionala si etica. Avem nevoie de o initiativa la nivel mondial pentru educarea inimii si a mintii, in aceasta epoca moderna. Insa, in prezent, sistemele noastre de invatamant sunt orientate, in principal, spre valorile materiale si instructia intelectului. Insa realitatea ne invata ca nu traim numai prin intelect. Ar trebui sa punem mai mult pret pe valorile interioare.
Dalai Lama este un exemplu extraordinar de maiestrie spirituala si nu numai, in rolul de conducator al poporului sau, a experimentat conflictul la prima mana; fiind martor la distrugerea Tibetului si experimentand zilnic suferinta poporului sau tibetan. Iar pe deasupra, durerea de a fi nevoit sa-si paraseasca patria ii permite sa fie in masura sa ofere sfaturi cu privire la modul in care putem rezolva conflictele globale si cum ne putem crea un viitor in pace pentru noi toti. Laureatul Nobel pentru pace are multe raspunsuri pentru cei care sunt dispusi sa il asculte si sa se transforme, transformand astfel lumea.
Intoleranta conduce la ura si divizare. Insisi copiii nostri ar trebui sa creasca cu ideea ca dialogul, si nu violenta, este cel mai bun si cel mai practic mod de a rezolva conflictele. Tinerele generatii au o mare responsabilitate sa asigure ca lumea devine un loc mai pasnic pentru toti. Insa, aceasta poate deveni realitate doar daca sistemele noastre de invatamant educa nu numai creierul, ci si inima. Sistemele de invatamant ale viitorului trebuie sa puna un mare accent pe consolidarea valorilor umane, precum candoarea inimii, simtul unitatii omenirii si al iubirii.
Observ din ce in ce mai clar ca bunastarea noastra spirituala depinde nu de religia institutionala, ci de natura noastra umana innascuta, de afinitatea noastra naturala fata de omenie, compasiune, si de a avea grija de ceilalti. Indiferent ca apartinem sau nu unei confesiuni religioase, cu totii avem o origine umana fundamentala si profunda a eticii inlauntrul nostru. Pe aceasta trebuie sa o hranim. Etica, spre deosebire de religia institutionala, se bazeaza pe natura umana. Astfel putem lucra pentru a conserva creatia. Acestea sunt religia si etica reale puse in practica. Empatia este baza coexistentei umane. Consider ca dezvoltarea umana se bazeaza pe cooperare si nu pe competitie, iar acest lucru este dovedit inclusiv stiintific.
Dar sa ne oprim ca sa reflectam asupra mesajului Sfintiei Sale! Aceasta carte este o pledoarie din inima pentru sanatatea unei lumi nebune. Este o chemare la omenie, iubire, compasiune si la un nou fel de a fi care patrunde direct in inima celui care este uman. Cu totii avem capacitatea de a fi o punte catre pace si de a fi un instrument al calmului in lume.
Acum avem nevoie sa intelegem ca omenirea este o mare familie. Cu totii suntem frati si surori atat fizic, cat si mental, emotional etc. Insa, inca ne concentram prea mult asupra diferentelor noastre decat asupra asemanarilor. La urma urmelor, fiecare dintre noi ne nastem la fel si murim la fel. Nu are sens sa ne mandrim cu natiunile si religiile noastre – pana in cimitir!
Extrase din cartea Un Apel catre Lume – Calea Pacii in Timpul Divizarii – de Dalai Lama (autor), Franz Alt (editor), publicat de Harper Collins.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!