Corpul, mintea si constiinta sunt conectate
, , ,

Corpul, mintea si constiinta sunt conectate

Stim ca sistemul imunitar, ca si sistemul nervos central, are memorie si capacitatea de a invata. Astfel, s-ar putea spune ca inteligenta este localizata nu numai in creier, ci si in celulele care sunt distribuite in tot corpul si ca separarea traditionala a proceselor mentale, inclusiv emotiile, de corp nu mai este valabila.

Candace Pert, Moleculele Emotiilor.

In timp ce multi oameni de stiinta si profesionisti din domeniul medical recunosc interdependenta mintii, a corpului si a constiintei, este nevoie de timp pentru ca acest lucru sa se reflecte si in practica obisnuita a sanatatii si bunastarii. Fizica si filozofia clasica considerau ca mintea si corpul sunt complet separate. Ceea ce gandea cineva nu avea nimic de-a face cu corpul sau si, dimpotriva, ceea ce se intampla in corp nu avea nicio legatura cu functionarea mintii.

Acum stim ca nu mai este asa. Dupa cum au aratat descoperirile fizicii cuantice, atunci cand investigam cele mai subtile aspecte ale naturii, nu exista separare. Modelul bilelor de biliard al particulelor care se lovesc unele de altele a fost inlocuit de o intelegere a naturii interconectate a unui camp de energie care sta la baza intregii existente. Exista un singur lucru. Conexiunea, nu separarea, este Realitatea. Altfel spus, Cooperarea, si nu Competitia este Viata.

Pentru fiecare stare de constiinta exista o stare mentala corespondenta

Sa spunem ca ati consumat ceva ce v-a cam molesit constiinta. In aceasta stare diminuata de constiinta, mintea este neclara, iar gandurile va pleaca peste tot. Normal ca e mai dificil sa insiruiti cateva cuvinte sau sa va comportati echilibrat.. desigur, nu facem aluzie la mersul pe linie dreapta cu degetul pe nas. O stare amortizata de constiinta duce la ganduri amortite. Cum spunea Francisco Goya, in lucrarile sale: „Somnul ratiunii naste monstri”. Iar daca punem la antipozi aceasta stare cu aceea de constienta deplina intelegem conexiunea dintre noi si natura sau chiar Universul in sine. In acea stare, mintea noastra capteaza detaliile subtile, se concentreaza asupra a ceea ce se intampla si suntem la inaltime, cum s-ar spune.

Pentru fiecare stare mentala exista o stare corespondenta in corp

Sa ne imaginam ca mintea noastra este agitata si plina de anxietati, griji despre lucruri care pot sau nu sa se intample. Instantaneu, in corp, aceste ganduri declanseaza diverse reactii chimice in corp, in special in creier si apoi in restul corpului, mai ales in glandele endocrine care secreta anumite molecule specifice pentru fiecare stare in parte. O stare de teama, o molecula de adrenalina, o stare de anxietate. Neurotransmitatorii dau mai departe celulelor informatia, iar apoi se creeaza moleculele respective care dau diverse stari in corp, in functie de specificul lor.

In cazul fricii, celulele corpului raspund spontan reflectand neurochimia fricii. In cateva secunde, mintea infricosata creeaza un corp infricosat.

Dupa cum descria Candace Pert in cartea sa, Moleculele Emotiilor, „Un sentiment provocat in mintea ta se va traduce intr-o peptida eliberata undeva. Peptidele regleaza fiecare aspect al corpului tau, incepand cu digestia alimentele in mod corespunzator sau chiar cu distrugerea unei celule tumorale”.

Asadar, o minte fricoasa va transforma corpul intr-unul fricos. O minte furioasa, intr-un corp furios. Corpul devine, astfel, foarte rapid o reflexie a ceea ce se intampla in mai subtilul taram al gandirii. De-a dreptul suntem ceea ce gandim. De fiecare data cand emitem ganduri, cream un anumit model sau altul de reactii in corp.

Pentru fiecare stare a corpului exista o stare mentala corespondenta

Sa ne gandim la acele noptii in care abia am putut adormi, nu numai pentru o ora sau doua. Cu totii am avut nopti de insomnie, fie datorita grijilor profesionale, fie din cauza copilului care nu s-a simtit bine sau nu a dormit din varii alte motive, din cauza vecinilor zgomotosi sau altceva. Aduceti-va aminte cum v-a mers mintea in ziua urmatoare? V-ati putut concentra? Nu puteti spune ca aveati mintea brici, nu-i asa? Starea de oboseala corporala v-a afectat mintea si, implicit, starea de constiinta, lasandu-va defocusati pe tot parcursul zilei. In schimb, imaginati-va ca va treziti dintr-un somn adanc si odihnitor, si sunteti proaspeti a doua zi dimineata. Va simtiti mintea clara, alerta si capabila de a se concentra. E mai putin probabil ca va simtiti coplesiti de cerintele zilei, nu-i asa?

Corpul influenteaza, asadar, mintea si starea de alerta, sau de constiinta, la fel cum constiinta influenteaza mintea, apoi corpul are de suferit. O constiinta alerta, treaza, poate sa aiba control asupra linistii mintii, ca apoi sa controleze in mod perfect corpul. Asadar, trezirea constiintei!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *