Cele 5 capcane ale ego-ului de evitat in meditatie
Last Updated on May 4, 2016 by Patrick
Tehnici pentru a naviga printre obstacolele caii spre Iluminare
Cu atat de multi oameni care se alatura revolutiei meditatiei, care sunt unele dintre capcanele care trebuiesc evitate? In general vorbind, meditatia are menirea de a elimina atitudinea egoista, centrata pe sine, care intotdeauna vrea mai mult si mai mult, si sa o inlocuiasca cu un fel de a fi senin, voios si, indraznesc sa spun, iluminat.
Dar este oare posibil ca meditatia sa iti mareasca ego-ul si sa contribuie la suferinta ta emotionala si psihologica? Maestrul in meditatie Tibetana Buddhista Chogyam Trungpa spune ca poate face chiar acest lucru si avertizeaza ca meditatia poate deveni o capcana a ego-ului in legatura cu materialismul spiritual. Asadar, iata cele cinci capcane ale ego-ului de evitat in meditatie:
1. Capcana identificarii.
Aceasta este, probabil, cea mai evidenta capcana, sau cel putin este evidenta pentru altii daca ne laudam ca suntem iluminati, dar este de asemenea cea mai subtila si mai greu de inteles. A ne face sa credem ca suntem vreo persoana anume fixa si separata care e iluminata este ceea ce ego-ul face. Ego-ul este a crede intr-o identitate fixa care rezista in timp in locul vesnic schimbatoarelor relatii si procese interioare care fac viata ceea ce este de fapt.
Ego-ul crede intr-o identitate fixa.
Cat despre iluminare, aceasta este doar pentru cei care nu se pot confrunta cu realitatea.
Brad Warner
Aceasta capcana include si faptul de a crede ca alte persoane, precum Guruji sau Maestri, sunt iluminate; a le vedea ca si fiinte perfectionate, iar pe tine ca un tip de fiinta mica si de joasa calitate, este exact modul in care actioneaza ego-ul; prin intarire si comparatie. A identifica pe ceilalti ca fiind perfecti este de fapt doar ego-ul proiectat in afara.
A gandi ca esti mai bun decat celalalt pentru faptul ca “meditezi” se datoreaza, bineinteles, identificarii si apoi compararii. Aceasta este o capcana evidenta care trebuie evitata. Incearca sa meditezi in mod regulat, fara sa te etichetezi ca fiind un practicant al meditatiei, spiritual sau orice altceva. Traieste fara o poveste; pur si simplu proaspat si treaz in fiecare moment, fara a te identifica.
In meditatie nu lasam mintea sa se lipeasca de nimic, neidentificandu-se cu nimic, ramanand libera. Nu te identifica cu nici o aparenta ori cu nici un gand, doar ramai deschis si constient.
Meditatia nu reprezinta evadarea din realitate.
Greseala cheie a acestei capcane consta in a gandi ca aparentele relative pot fi perfectionate sau pot deveni complete. Aparentele relative intotdeauna se vor schimba prin etapele nasterii, existentei temporare si mortii. Aceste cicluri naturale sunt perfecte in ele insele dar nu sunt niciodata finalizate sau complete, si cu siguranta nu se opresc. A fi in fluxul vietii este perfect, dar nu exista nici o identitate fixa care face aceasta.
Realizarea cheie in meditatie este ca nu exista nici un sine. Lumina este aprinsa, insa nu e nimeni acasa, nici un ego fix care face totul. Aceasta nu este filozofie si poate fi descoperita prin introspectia meditativa. Chiar acum uite-te in interior dupa acel lucru pe care il numesti “tu” si vezi ce gasesti. Exista o constientizare spontana sensibila fata de moment dar nu este nimeni acolo care sa-l realizeze sau sa castige recompensa, motiv pentru care Buddhistii practica neatasarea fata de rezultatele actiunilor.
Aceasta este dificil de acceptat pentru mintea rationala, aceasta contestand notiunile de liber arbitru si independenta, dar exista si alte alternative conceptuale pentru a gandi daca o persoana este sau nu iluminata; asa cum spunea Maestrul Zen Suzuki ca “nu exista o persoana iluminata ci o activitate iluminata” sau precum Nisargadatta spunea ca:
Intelepciunea imi spune ca nu sunt nimic, iar Iubirea imi spune ca sunt totul. Intre cele doua curge viata mea.
A-ti pierde identitatea in drum spre iluminare.
2. Capcana permanentei.
“Aha! In sfarsit am inteles, am ajuns acolo, in cele din urma!” spune ego-ul. “In sfarsit am gasit acea filozofie perfecta, raspunsul corect si semnificatia vietii!” Aceasta este capcana permanentei. De indata ce crezi ca ai inteles-o, te-ai ratacit, ai ratat punctul impermanentei si te prinzi de un anume concept sigur de care sa te tii in aceasta lume in continua schimbare.
Ego-ul prinzandu-se de permanenta este foarte des o cuprindere intelectuala, crezand ca ai inteles, ca ai primit raspunsul la problemele tale, concluzia finala. Aceasta este capcana. Aceasta anesteziaza sensibilitatea fata de momentul prezent, da nastere arogantei si in cele din urma aduce mare dezamagire. Asa cum spunea Maestrul Zen Suzuki “…a fi pregatita mintea pentru orice inseamna intelepciune.” Continua si ne avertizeaza ca “in mintea unui expert sunt putine posibilitati, iar in mintea unui incepator sunt multe”.
De asemenea e foarte intelept sa ne aducem mereu aminte de primul rand din Tao Te Ching, cand credem ca am primit in sfarsit raspunsul corect:
Adevarul care poate fi numit nu este Adevarul.
Asteptand bula iluminarii spirituale sa se sparga.
Gandurile si conceptele sunt de fapt intr-un fel permanente, ele neschimbandu-se precum lucrurile materiale. Ele pot fi inlocuite destul de usor, dar de indata ce te-ai decis sa ai o parere sau ai tras o concluzie, acel gand ramane permanent si aici se afla problema. Lumea este in continua schimbare, neexistand o patura a credintei care sa acopere toate evenimentele si situatiile. Alan Watts o spune cel mai bine:
Exista o contradictie in a dori sa fi in perfecta siguranta intr-un Univers a carui natura este momentaneitatea si fluiditatea. Insa contradictia este mai in profunzime decat simplul conflict intre dorinta de siguranta si faptul schimbarii. Daca vreau sa fiu in siguranta, adica la adapost de fluxul vietii, doresc sa fiu separat de viata. Totusi, insusi acest sentiment al separarii este cel care ma face sa ma simt nesigur. Pentru a fi in siguranta inseamna sa izolam si sa fortificam “Eul”, dar insusi acest sentiment de a fi un “Eu” izolat ma face sa ma simt singur si sa-mi fie frica.
3. Capcana centralizarii.
Despre aceasta capcana a ego-ului sunt bucuros sa vorbesc in sfarsit pentru ca este o greseala majora pe care oamenii o fac atunci cand practica meditatia concentrata. Oamenii deseori se retrag catre un punct centralizat de observare sau caruia ii sunt martori si se simte ca si cand ar fi un lucru separat, izolat care observa toate celelalte lucruri. Problema este ca sunt foarte multi instructori de meditatie care predau acest mod de a medita.
Intrand in starea de observare.
Suntem invatati sa fim detasati, sa fim martorul tacut, sa lasam lucrurile sa vina si sa plece fara a fi miscati din punctul in care suntem constienti si nu emitem judecati, dar acesta este doar un mic pas pe drumul catre adevarul lucrurilor. Urmatorul pas este de a intelege ca nu este nici o separare intre tine care esti martorul constient si ceea ce observi. Samadhi este una dintre cele mai vechi forme de meditatie practicata de catre multi oameni din India Antica din toate sectele religioase, si a fost motivul pentru care se antrena Buddha atunci cand a descoperit adevaruri profunde despre lucruri. Samadhi de fapt inseamna sa devii una cu obiectul de observat. Aceasta nu inseamna sa ramai separat si distantat, ci inseamna sa te unesti pe deplin cu obiectul de observatie – nu exista nici o diferenta intre tine si acesta. Este o absorbtie totala in respectivul moment, care este de fapt a te pierde pe tine insuti in ceea ce faci, necastigand si neadaugand vreun nou sine marturisitor.
In loc sa te centralizezi in interior, ideea de meditatie este de a te descentraliza spre exterior, de a te extinde, dispersandu-te in totul. Acum totul esti tu. Este exact ceea ce inseamna acel binecunoscut rand din Sutra Inimii Buddhista unde spune ca “forma este vidul si vidul este forma”. Constiinta ta libera nu e separata de nimic, este de fapt una si aceeasi cu totul.
Acest lucru este exact modul in care meditatia da drumul eticii, intelepciunii si compasiunii; te unesti cu lucrurile astfel incat sa le intelegi, esti lucrurile, iar acesta este cel mai profund gen de empatie si cel mai subtil tip de sensibilitate. Buddha ne-a predat faptul de a asculta si tot ceea ce auzim este doar sunet, sau de a privi lucrurile si tot ceea ce apare sunt doar aparentele, nici o persoana separata privind privelistile sau ascultand sunetele, doar sunete, doar aparente. Inca odata, acest lucru nu este filozofie, ci experienta gasita in meditatie. Aceasta intelepciune s-a pierdut in Gica Meditescul modern care este predat de atat de multi dintre instructorii de astazi.
Disperseaza-te in totul.
4. Capcana acumularii.
Aceasta este o capcana de care ne-a avertizat Buddha si mai tarziu si Maestrul Zen Dogen. Cand incerci sa castigi ceva din meditatia ta te ratacesti in special daca incerci sa obtii iluminarea. Nu exista nimic de adaugat si nimic de indepartat. A castiga sau a rezista este exact atasamentul si aversiunea fata de care Buddha ne-a avertizat ca este cauza tuturor suferintelor emotionale si despre care Dogen ne spune ca este marea greseala a practicii meditatiei.
Atunci cand incerci sa acumulezi merite sau cunoastere, asa cum este predat de catre versiunile religioase ale Buddhismului, iti dezvolti un ego superfortificat. Orice tip de intelepciune sau virtute care este acumulata cade sub incidenta legilor naturale ale decadentei si mortii si nu este un refugiu in care sa ai incredere. Orice se naste va muri. Numai in intelepciunea perfecta a unei minti spontan prezenta si deschisa activitatea iluminata poate avea loc. Fii in acest moment si nu lasa nici o urma.
Este modul operandi-ul ego-ului de a castiga si de a obtine beneficii din orice clipa. Nu exista niciodata vreo multumire sau pace in aceasta abordare. Maestrul Tibetan Buddhist Tsogyal Rinpoche a spus la un moment dat ca meditatia este pur si simplu practica multumirii. Aceasta suna prea simplu dar este extrem de profunda si cu mult mai dificila decat crezi.
Aceasta capcana include ceea ce ego-ul numeste dezvoltare personala sau dezvoltarea de sine. Dezvoltarea personala are nevoie de o cronologie, de un calendar, un trecut si un viitor, iar acest lucru este exact starea mentala pe care incercam sa o depasim in meditatie fiind in eternul acum. Uita de ideea de a deveni mai bun si fi tu insuti in totalitate azi si maine fi in totalitate tu insuti. Fiecare zi este completa, fiecare clipa este completa, nu le compara. Sinele tau trecut si sinele tau prezent poate arata diferit, dar numai prin intarire si comparare, intarind un concept despre tine insuti, compararea si imbunatatirea sunt toate capcane ale ego-ului de evitat in meditatie.
Cele mai bune instructiuni pe care le-am descoperit in studiile mele sunt cele care imi spun sa nu incerc sa schimb ceva, sau nu ma auto-manipulez, sa nu incerc sa obtin iluminarea, ci pur si simplu sa permit ca acest moment sa fie ceea ce este. Un binecunoscut proverb Tibetan spune ca “acest moment, asa cum este el, este iluminarea”.
5. Capcana fericirii.
Chogyam Trungpa spunea ca “Iluminarea este dezamagirea suprema a ego-ului”. De ce ar spune acest lucru? Pentru mult timp mi s-a parut ca iluminarea insemna ca as putea fi fericit tot timpul insensibil fata de tot ce se intamplá si ca era cel mai natural lucru din lume a urmari acest obiectiv valoros. Cat m-am inselat! Capcana fericirii este titlul unei carti nemaipomenite care vorbeste despre utilizarea meditatiei ca terapie personala si explica foarte clar ca cea mai mare capcana cu care ne confruntam este dorinta de a fi fericiti tot timpul. Pur si simplu merge impotriva realitatii. Realitatea schimbarii, a dezamagirii, realitatea incercarii si a esecului. Este cea mai mare victorie a ego-ului cand te convinge ca te poate proteja de toate acestea. Singura modalitate realista este acceptarea.
Tânjesti dupa fericire tot timpul?
Cu cat incercam mai mult sa evitam realitatea fundamentala a faptului ca toata viata umana implica durere, cu atat mai mult e posibil ca luptam din greu cu durerea atunci cand ea apare, astfel creand chiar si mai multa suferinta.
Russ Harris, Capcana Fericirii.
Eckhart Tolle repeta ceea ce mari invatatori spirituali au spus, ca rezistenta fata de situatia actuala este radacina tuturor suferintelor. Din pacate acest lucru include si rezistenta fata de nefericire, sau fata de durere ori depresie. Asa cum spune vechea zicala, “fata de ceea ce tu rezisti persista”. Lasand loc pentru ca aceste lucruri sa fie si sa se miste, de fapt le permitem sa treaca nestingherite, iar acest lucru nu inseamna ca nu se vor intoarce. Viata este plina de suferinta, insa vestea buna este ca nimic nu e permanent. Nu e nevoie sa ne spunem povesti placute sau sa edulcoram realitatea, dupa cum spune Brad Warner:
Adevarata intelepciune e capacitatea de a intelege in ce masura incredibila iti bati joc de tine insuti in fiecare clipa a fiecarei zile.
Aducand meditatia in realitatea noastra de zi cu zi.
A fi apropiat de realitate
A incerca sa fi fericit tot timpul ajungi ca Ned Flanders, acel personaj din desenele animate Simpsons, care incerca intotdeauna sa fie fericit si pozitiv si se dovedea a fi doar un pic infricosator si nevrotic, probabil precum un dependent de fericire ce vede partea buna a fiecarei situatii. Dar e in regula sa fii trist, e ok sa plangi pierderea celor dragi si e ok sa nu fi perfect, iar aceste lucruri sunt perfect omenesti.
Meditatia nu inseamna sa evadezi sau sa trancenzi in ceva nelumesc, ci inseamna a fi mai apropiat de realitate, a vedea lucrurile asa cum sunt si nu cum ti-ai dori sa fie. Este din acest punct din care acceptam ca schimbarile efective se pot face pentru ca suntem perfect constienti de situatie.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!