Mandala – Geometria Sacra a Meditatiei
Last Updated on August 30, 2016 by Patrick
Mandala este un simbol vizual deseori folosit in practicile de meditatie. Simbolul insusi al mandalei este o constructie geometrica formata din puncte, linii, planuri si solide geometrice care simbolizeaza Universul nostru. Aceste simboluri geometrice pot fi folosite ca si instrumente vizuale de meditatie, numite yantra. Alte design-uri pot fi folosite tot ca instrumente de meditatie, dar pot sa nu fie mandale prin definitie.
Mandalele si toate celelalte yantra functioneaza ca puncte vizuale meditative de concentrare. Mai sus se afla sri yantra: sri inseamna “rege” sau “cel mai important”. Yoginii antici din India si Tibet au considerat-o a fi cel mai puternic dintre toate simbolurile geometrice, reprezentand structura geometrica a sunetului creatiei – Om.
Pe de alta parte, o mantra este versiunea audio a unei Mandala; un instrument de meditatie auditiv. Fie ca sunetul mantrei este un ton dintr-o singura silaba, precum Om, fie ca este o serie de contemplari metafizice (rugaciuni), precum stravechea Gayatri Mantra, mantrele sunt expresii liniare ondulate ale conexiunii universale, rostite ca si vibratii sonore concentrate.
Instrumentele de meditatie, de asemenea, se pot extinde mult dincolo de taramul vizual si auditiv; termeni precum asana si mudra, ambele insemnand posturi fizice folosite ca instrumente de meditatie. O asana este o pozitie a corpului (precum cele folosite in practica yoga), iar mudra este o gesticulare a mainii sau postura. Asanele si mudrele permit corpului nostru sa devina reprezentarea geometrice a meditatiei. Posturile ne transforma sinele fizic intr-o figura geometrica sau plan, atat in spatiu cat si sensibil la spatiul de sine si la imprejurimile sale.
Impreuna, aceste concepte si instrumente reprezinta tantra, care inseamna integrarea dintre yantra (vizual), mantra (sunet) si mudra (postura), fiecare dintre acestea fiind un aspect important, interconectat al yoga si al vietii insasi. In esenta, tantra este intelegerea spirituala a relatiei si conexiunii dintre individ si energiile universale. O straveche filozofie spirituala precedenta atat Buddhismului cat si Hinduismului, tantra reprezinta confluenta si integrare – o fuziune – si se refera la unificarea si teserea impreuna a principiilor si practicilor, invataturilor si actiunilor individuale. Uneste macrocosmosul cu microcosmosul, universalul si individualul, femininul cu masculinul, yin-ul cu yang-ul. Se mai refera si la cunoasterea integratoare, la continuarea si rafinamentul sau prin interactiunea dintre invatator si invatacel, precum si la acceptarea, integrarea si transmutarea cunoasterii intre indivizi – precum sirul vietii.
Etimologic, cuvantul tantra reprezinta razboiul de tesut, dispozitivul care tese impreuna sirurile intr-o panza. Este un cuvant stravechi cu multe proprietati si a fost, in mod diferit, folosit pentru a descrie nodurile sirurilor tesute impreuna intr-un fel de covor, cordon pe care sunt insirate margelele sacre mala (se gasesc pe coliere Tibetane pentru rugaciuni in numar de 108 si sunt folosite pentru a asista in repetarea mentala sau vocala a unei mantre de 108 ori – un numar de o mareata semnificatie spirituala) si mai pe larg, pentru a descrie practici care unesc individul cu Universul. Desi cuvantul tantra se refera adesea la unirea din actul amoros, conceptul nu este neaparat limitat la acesta. De fapt, omenirea insasi este o tantra; un tesut condensat de mai multe siruri, de mai multe invataturi si mai multi indivizi.
Unificarea Principiilor si Practicilor de Meditatie
Unificarea principiilor si practicilor meditative potenteaza puterea lui tantra, yantra, mantra si asana. Aceasta este sporita mult prin includerea Tantrei Yin Yang. Combinatia potentialelor si energiilor Yin Yang launtrice produc multe aspecte ale dezvoltarii personale. Acest lucru se intelege din punct de vedere energetic prin ideea ca exista doar doua tipuri de energie, dreapta si circulara – dreapta pentru potentialele Yang, iar circulara pentru potentialele Yin. La nivel tangibil, poate fi inteles ca odihna si munca sunt ambele necesare. Cand se combina energiile drepte si circulare, rezulta o spirala. O spirala este una dintre, daca nu chiar cea mai mare manifestare a energiei vietii.
Nu este nevoie neaparat de o anumita yantra, sau o mantra specifica, ori o asana specifica in practica meditatiei, dar fiecare dintre toate acestea sunt instrumente care pot fi folosite sau luate in considerare, si sunt cele mai puternice cand sunt practicate intr-o maniera tantrica unificatoare, sau o stare mentala tantrica. O stare mentala tantrica recunoaste expansiunea unitatii si merge spre aceasta, mai degraba decat sa cultive o stare mentala de separare. In esenta, folosind yantrele, mantrele si asanele ca instrumente de meditatie ajuta la stabilirea unui spatiu sacru si la unificarea cu integralitatea in echilibru tantric.
Indiferent cum abordam meditatia, tantra unificatoare a principiilor si practicilor meditatiei determina extinderea unificata de la sursa centrala, asa cum este simbolizata de catre mandala yantra (vizual). Indiferent de nivelul nostru de rafinament si postura, ne aflam mereu intr-o asana, fie ca folosim sau nu o mantra sau yantra. Pentru majoritatea dintre noi, inca vedem si auzim, iar cei care inca nu, pot sa se concentreze si sa se conecteze. Indiferent ce mantra, yantra sau asana folosim, sunt principiile si energia din spatele (si referitor la) simbolismului lor care contin adevarata putere spirituala – cel mai mare potential pentru conectarea tantrica, care este inerent in noi insine.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!