Arhetipurile lui Carl G. Jung – cele 4 etape ale vietii
, ,

Arhetipurile lui Carl G. Jung – cele 4 etape ale vietii

Last Updated on September 3, 2016 by Patrick

Carl Jung, Carl Gustav Jung, arhetipuri, etape ale vietii

Intru totul nepregatiti, pasim inspre dupa-amiaza vietii. Inca si mai rau, facem acest pas cu falsa presupozitie ca adevarurile si idealurile noastre ne vor servi ca pana acum. Dar nu putem trai dup-amiaza vietii in acord cu programul diminetii vietii, caci ceea ce a fost maret dimineata va fi mititel seara, iar ceea ce dimineata a fost adevarat, deseara va deveni o minciuna.
Carl Gustav Jung.

Conform psihologului elvetian, Carl Gustav Jung, exista 4 arhetipuri, 4 etape prin care trebuie sa trecem in timpul vietii noastre, iar acestea sunt:

Etapa ATLETULUI:

In aceasta etapa, suntem in mare parte preocupati de felul cum aratam, de aspectul corpului nostru. In timpul acestei etape am putea sa petrecem ore intregi in fata oglinzii, admirandu-ne reflexia. Corpul nostru, aspectul nostru fizic este cel mai important lucru pentru noi si nimic altceva.

Etapa LUPTATORULUI:

In aceasta perioada, principala noastra preocupare este sa iesim in lume sa o cucerim, sa dam ce e mai bun din noi, sa fim cei mai buni si sa primim ce este mai bun, sa facem ceea ce fac luptatorii si sa ne comportam precum luptatorii. Aceasta este etapa in care ne gandim in continuu la modalitati prin care sa obtinem mai mult decat ceilalti, o etapa a comparatiilor, sa invingem pe ceilalti din jur pentru a ne simti mai bine pentru ca am realizat mai multe, pentru ca suntem luptatorii cei mai bravi.

Etapa AFIRMATIEI:

In aceasta etapa din vietile noastre ne dam seama ca ceea ce am realizat pana acum nu este de ajuns pentru ca noi sa ne simtim impliniti, sa fim fericiti… acum cautam modalitati sa facem diferenta in lume, cautam modalitati sa-i servim pe cei din jurul nostru. Acum ne preocupam de cum am putea incepe sa daruim. Ne dam seama dupa ce am alergat pana acum, iar banii, puterea, bunurile etc. continua sa apara in vietile noastre insa noi nu le mai atribuim aceeasi valoare ca inainte. Nu mai suntem atasati de aceste lucruri pentru ca ne aflam intr-o etapa diferita a vietii, in care stim ca viata este mai mult decat toate acestea. Le primim, le acceptam si suntem recunoscatori dar suntem pregatiti sa le lasam sa treaca in orice moment. Cautam modalitati sa nu ne mai gandim numai la noi insine, modalitati de a darui si incepem sa ne concentram pe trairea unei vieti in care sa servim. Tot ceea ce vrem sa facem in aceasta etapa este sa daruim. Acum stim ca a darui inseamna a primi si este timpul sa incetam a mai fi egoisti, egotici si egocentrici, si sa ne gandim la cum sa-i ajutam pe cei cu nevoi, sa lasam aceasta lume intr-o stare mai buna decat am gasit-o atunci cand am venit.

Etapa SPIRITULUI:

Potrivit lui Jung, aceasta ar fi ultima etapa a vietii noastre, o etapa in care realizam ca nici una din cele trei etape anterioare nu reprezinta cine sau ce suntem. Ne dam seama ca suntem mai mult decat propriul nostru corp fizic, mai mult decat bunurile pe care le posedam, mai mult decat prietenii nostri, tara noastra s.a.m.d. Ajungem sa realizam ca suntem fiinte divine, fiinte spirituale avand o experienta umana si nu fiinte umane avand o experienta spirituale. Stim acum ca aceasta nu este casa noastra si nu suntem ceea ce gandeam ca suntem. Suntem in aceasta lume dar nu din aceasta lume. Acum suntem capabili sa ne observam pe noi insine dintr-o perspectiva diferita. Acum putem sa pasim dincolo de mintea noastra, dincolo de trupul nostru si sa intelegem cine suntem cu adevarat, sa vedem lucrurile asa cum sunt. Devenim observatorii vietii noastre. Realizam ca nu suntem acela pe care-l observam ci observatorul aceluia pe care-l observam.

Acum 2500 de ani, Lao Tsî (~551 – 479 î. Hr.) a incercat sa ne invete exact aceste lucruri, cum sa ajungem in aceasta ultima etapa a vietii, etapa spirituala: “Te poti retrage din propria ta minte si astfel, sa intelegi toate lucrurile? Dand nastere si hranind, avand fara sa posezi, actionand fara nici o asteptare, conducand si neincercand sa controlezi: aceasta este virtutea suprema.”

Voi ce pareri aveti? Lasati un comentariu daca doriti. :)

Cu drag, de la Luminita Saviuc via TruthTheory.com.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *