4 Lectii de Viata de la un Om de Stiinta Vizionar
, ,

4 Lectii de Viata de la un Om de Stiinta Vizionar

Last Updated on August 3, 2020 by Patrick

corali, lectii de viata, viata, sub apa, Charlie Veron, stiinta, ocean

Sfaturi de la omul care studiaza sistemele care ne sustin

Charlie Veron a vazut lucruri pe care nici un alt om nu le-ar vedea vreodata. Cel mai mare expert in corali din lume are distinctia deosebita de a fi probabil singura persoana din lume care a trait sa vada cele mai multe recifuri magice de corali de pe tot globul, majoritatea dintre ei fiind disparuti in prezent.

In jurnalul sau, O Viata sub Apa, Charlie documenteaza pasiunea sa de 50 de ani pentru corali, multe ore petrecute sub apa si nenumarate studii realizate in toata lumea.

Dragostea lui pentru stiinta a inceput cand era mic. Cutreiera zavoaiele si stancariile de langa casa sa in nordul Sydney-ului. Nascut si botezat John Veron, si-a capatat la putin timp dupa pseudonimul Charlie, dupa faimosul Charles Darwin, datorita interesului sau exceptional fata de speciile naturii.

A intampinat multe dificultati in scoala; a fost hartuit de multe ori si a avut probleme la invatatura, insa a primit o bursa la universitatea la care a studiat herpetologia (stiinta care studiaza reptilele) si entomologia (stiinta care studiaza insectele si celelalte artropode asemanatoare lor, ex. miriapodele, arahnidele, adica paianjenii, scorpionii, capusele etc.), iar mai tarziu a publicat peste 100 de lucrari stiintifice.

In mod surprinzator, pasiunea sa din copilarie pentru oceane si corali a jucat un rol important pentru el atunci cand a aplicat pentru lucrarea de post-doctorat in corali. A fost desemnat primul om de stiinta cu norma intreaga in cercetarea Marii Bariere de Corali, mai tarziu devenind biolog marin fara ca macar odata sa fi participat la vreo prelegere de biologie marina.

corali, lectii de viata, viata, sub apa, Charlie Veron, stiinta, ocean

Realizarile lui Charlie Veron sunt fara precedent in stiinta. El a identificat Triunghiul de Corali, mai cunoscut sub numele de “Amazonul Marilor”, o suprafata de 5,7 km din apropierea Insulelor Solomon. A fost primul care a indeplinit sarcina monumentala de a compila o clasificare globala a coralilor lumii. Datorita lui avem astazi o baza de date in acest sens. Mai exact, Charlie a demonstrat stiintific ca Arhipelagul Filipinez detine cea mai mare diversitate de corali, parte din zona Cercului de Foc al Pacificului, mai diversa decat Marea Bariera, asa cum se credea anterior. Tot el a lansat o noua teorie asupra modului in care evolueaza coralii. Aceasta teorie a fost revolutionara la momentul cand a publicat-o in 1995, in cartea sa “Coralii in Timp si Spatiu”.

Influenta sa asupra lumii a fost cu adevarat fenomenala, atat ca om de stiinta si naturalist, cat si ca activist. Intr-un interviu acordat celor de la UPLIFT, Charlie ne-a impartasit cateva lectii puternice cu multe beneficii daca le urmam.

1. Sa petrecem timp in Natura.

Charlie considera ca a fi in Natura, si in special pentru a asculta, este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face in viata. Si-a petrecut o mare parte din viata cufundat in lumea naturala, observand, ascultand, fiind in comuniune. Natura ii dadea mereu un consolare extraordinara.

Adult, copil, indiferent, pastrati legatura cu lumea reala. Nu puteti gasi lumea reala pe telefonul vostru, trebuie sa o experimentati. Si nu exista inlocuitor pentru acest lucru, este o chestiune emotionala, la toate nivelele. Pentru mine, este vital. Astfel ca, oamenii au devenit diferiti de cand nu mai pot experimenta, iubi si a fi in natura. Sunt diferiti. Poate ca vom involua intr-un tip de creatura care este divortata de natura, insa predictia mea este ca vom muri cu totii catastrofal daca vom incerca aceasta.

corali, lectii de viata, viata, sub apa, Charlie Veron, stiinta, ocean

A petrece timpul in Natura are alt efect secundar, sa spunem asa, foarte important.

Cu totii avem nevoie de legatura cu lumea naturala. De indata ce te conectezi cu lumea naturala inveti sa o iubesti si sa o protejezi, si apoi vei vrea sa te opui oamenilor care incearca sa o distruga.

Cu toate acestea, toata viata sa, Charlie a fost martorul celor mai incredibile minuni ale naturii insa, din nefericire, a vazut si cum una dintre cele mai mari minuni ale naturii se prabusea in jurul lui. El spune ca in ultimii doi ani, jumatate din Marea Bariera de Corali – cel mai mare sistem de recife coraliere din lume – a murit datorita inalbirii coralilor cauzata de cresterea temperaturii marine. Cu ani in urma, cand mergea la scufundat avea nevoie sa poarte costum, iar acum, adesea, nu mai are nevoie deoarece simte ca apele marine sunt mai calde.

Inca mai gasesc consolare in Natura, caci acum intr-acolo ma indrept, inapoi in Natura. Sunt aproape uzat, aproape rupt. Am mers pe aceasta cale atat de mult timp. Insa ma simt maxim in lumea naturala. Este refugiul meu, iar acum, din pacate, trebuie sa-mi cer iertare inainte de a ma refugia.

Astazi, multi oameni sufera de un soi de teama si disperare in legatura cu mediul, asa de mult ca a fost creata o noua categorie psihologica numita eco-anxietate. Se poate ajunge la depresie, anxietate, durere, anxietate, stress, chiar si la sinucidere. Mediul a fost deteriorat intr-atat de mult ca nu mai putem lua in considerare doar lipsa apei, incendiile si altele, ci trebuie ca si sanatatea mentala a omenirii a fost deteriorata la scara larga, ne informeaza Asociatia Psihologica Americana (APA).

corali, lectii de viata, viata, sub apa, Charlie Veron, stiinta, ocean, anxietate, eco-anxietate

APA afirma ca schimbarile bruste ale mediului (si nu in bine) sunt o sursa legitima de suferinta care afecteaza deja pe foarte multi oameni, cu capacitatea de a ne destabiliza psihologic, cauzandu-ne o serie de afectiuni mintale, cum ar fi stresul post-traumatic, sau stresul multiplu, presiuni enorme asupra relatiilor intre oameni, dependenta, agresiune, violenta etc.

Chiar daca cineva ar putea suferi de eco-anxietate, poate sa gaseasca pace si vindecare prin a fi in Natura.

Dar sa vedem mai departe ce ne sfatuieste Charlie Veron:

2. Sa ne cream un serviciu din a face ceea ce ne place.

Scufundarile au fost hobby-ul meu inca din copilarie. Iubeam sa fac asta. Si mi-am transformat hobby-ul intr-un serviciu la doar 22 de ani.

Omul care a fost numit “al doilea Darwin” aproape ca nu a devenit om de stiinta. Scufundarile l-au adus inapoi la dragostea sa din copilarie pentru viata marina, care l-a dus catre o cariera de specialist auto-didact in corali, un domeniu pe care l-a si revolutionat. A petrecut ani de zile scufundandu-se printre cele mai deosebite recife de corali din cele mai inimaginabile si mai indepartate locuri de pe glob.

Si-a transformat pasiunea in munca vietii sale. Nu numai ca s-a bucurat sa lucreze in acest domeniu, dar ca tanar om de stiinta indraznea foarte mult, isi asuma riscuri, iar aceste lucruri i-au permis sa aiba descoperiri uimitoare. Astazi este o portavoce puternica pentru explorarile creative si temerare.

corali, lectii de viata, viata, sub apa, Charlie Veron, stiinta, ocean, hobby, pasiune

Fie ca esti om de stiinta, naturalist sau orice altceva, trebuie sa intelegi ca Natura este imens de complicata, de cele mai mari proportii pe planeta noastra. Iar ca sa o intelegem avem nevoie sa o observam si sa reflectam, sa o analizam. Ceea ce conteaza cel mai mult este sa vedem ce este cu adevarat lumea reala si cum functioneaza. Acest lucru l-am inteles inca de mic.

3. Fii creativ si fa ceva care sa fie de valoare mult timp pentru lumea intreaga.

Charlie Veron a descoperit un sfert din speciile de corali ale lumii. Contributia sa in stiinta este uluitoare. El a oferit o baza pentru oamenii de stiinta de la care sa lucreze si a interpretat secretele pe care coralii ni le impartasesc despre trecutul si viitorul planetei noastre.

Pune acum la punct un proiect care i-a luat mai bine de un deceniu sa-l creeze. Situl online interactiv, Coralii Lumii, este o resursa de valoare prin care Charlie doreste sa le dea oamenilor de stiinta oceanologi “raspunsurile la toate intrebarile imaginabile”. Este esentialmente o colationare a muncii vietii sale. Charlie Veron a vazut corali pe care nici un om in viata nu i-ar putea vedea. A participat la 67 expeditii in toate provinciile recifale majore din lume. In cei peste 50 de ani de cariera, Charlie a revolutionat complet intelegerea pe care o avem despre recifele de corali, aratandu-ne cresterea lor si reproducerea, modul in care evolueaza si, din nefericire, cartografiind modul in care acestea mor.

Munca vietii sale ne va oferi o valoare pentru toate generatiile viitoare.

4. Sa nu renunti niciodata.

In pofida durerii profunde pentru a fi martor la distrugerea a ceea ce iubeste cel mai mult, fiind printre putinele voci izolate dintr-o pustie, Charlie nu a renuntat niciodata. Toate predictiile si avertizmentele pe care ni le-a dat acum aproape 50 de ani, s-au adeverit. Si inca vorbeste intr-o incercare disperata de a salva ceea ce a mai ramas din extraordinarele recife de corali din oceanele noastre.

corali, lectii de viata, viata, sub apa, Charlie Veron, stiinta, ocean, renuntare, pasiune

Autorul si avocatul de mediu, Tim Winton, spune ca Veron “nu este doar un om de stiinta al coralilor, ci este un deschizator de drumuri, un cercetas al oceanelor care ne trimite jurnale despre viitorul planetei noastre de decenii incoace”. Cunoscut si sub numele de “Nasul Coralilor”, Dr. Veron a fost ridicat in slavi de catre naturalistul britanic de inalta clasa, David Attenborough, o personalitate de care trebuie sa ascultam in acest sens.

O intalnire dintre Charlie Veron si Sir David Attenborough si ce ne spune Dr. Charlie despre starea actuala a Marii Bariere de Corali impreuna cu “implicarea” guvernelor lumii.

M-as bucura mult daca m-as putea scufunda intr-un recif de corali care nu a fost grav poluat cu gunoaie si degradat. Mi-a luat o viata de om ca sa lucrez pentru cea mai mare parte a recifelor de corali si a fost un privilegiu urias pentru mine. Inainte-vreme credeam ca este cel mai frumos job din lume, iar acum cred ca e cel mai oribil. Pentru ca nu mai e nimic din ceea ce a fost.

In pofida disperarii sale fata de ceea ce vede, Charlie merge mai departe si face tot ceea ce ii sta in putere atat ca sa salveze recifele de corali existente, cat si ca sa documenteze recifele de corali pe cale rapida de disparitie sau care deja au disparut. Profita de fiecare oportunitate pentru a arunca o raza de lumina asupra acestei probleme profunde.

Oceanele sunt personajele cele mai mari. Ele controleaza clima si, practic, totul, deoarece doua treimi din planeta noastra este reprezentata de oceane. Asadar, coralii sunt precum niste pasarele in minele de carbuni. Fara indoiala. Si undeva intre un sfert si o treime din toate speciile marine au o parte din ciclul lor de viata in reciful de corali. Astfel ca, daca eliminam din ecuatie recifele de corali, inducem o prabusire ecologica a oceanelor.

In ziua de azi, degradarea planetei noastre vine cu oportunitatea pentru ca fiecare din noi sa iesim la inaintare, sa ne gasim vocea si puterea interioara, sa redescoperim ceea ce conteaza cu adevarat in viata si sa devenim eroi devotati in lupta pentru ceea ce este corect. Aceste patru lectii de viata de la acest om extraordinar ne pot ajuta sa ne gasim calea in ceata confuziei care predomina asupra lumii care s-a ratacit.

Save

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *