Vasile Astarastoae – Legenda si istorie – Sfanta Tamara, Regina Dreapta a Georgiei
, ,

Vasile Astarastoae – Legenda si istorie – Sfanta Tamara, Regina Dreapta a Georgiei

Printre popoarele, care vietuiesc in teritoriul cuprins intre Marea Neagra si Marea Caspica, circula o legenda despre o regina, care de secole doarme intr-un leagan de aur, intr-o pestera, aproape de Ierusalim. Cand vocea durerii umane ajunge la ea, se trezeste si aduce alinarea celor in suferinta. Este Sfanta Tamara, regina Georgiei.

Misterioasa regina Tamara este una dintre femeile din istoria lumii care a determinat dezvoltarea spirituala a poporului ei. A fost primul monarh feminin, care a condus un regat in zona Caucazului. Fiica regelui Simion al III-lea al Georgiei si al Reginei Bardakhan, o frumoasa printesa osetina, Tamara s-a nascut in jurul anilor 1160 (dupa alti istorici – 1166). A primit o educatie solida si la o varsta tanara, in 1178, a fost asociata la domnie de catre tatal sau. Cronicile spun ca, in fata adunarii nobililor, surprinsa de aceasta decizie, regele Simion al III-lea a spus: Este fiul pe care mi-l cereti. Cel mai bun pe care mi-l puteam dori.

Manastirea din Gelati

Manastirea din Gelati

George al III-lea moare la 27 martie 1184 si Tamara este incoronata (la manastirea Ghelati) ca unic suveran al Georgiei. Cu prilejul incoronarii, a tinut un discurs de o ora in care a prezentat liniile principale ale politicii noii domnii, discurs pe care l-a incheiat cu afirmatia: Eu sunt parintele celor uitati de toti, avocatul vaduvelor, mama orfanilor. A venit la putere intr-un regat dezbinat si a facut din Georgia o putere mondiala. Ciudat pentru realitatea zilelor noastre, nu s-a abatut de la acest program. Dintre primele masuri luate, amintesc: scutirea de taxe a taranilor si a bisericilor, indepartarea din jilt a ierarhilor si nobililor care abuzau de putere, interzicerea pedepselor corporale si a condamnarilor la moarte, statut demn pentru prizonierii de razboi. In timpul domniei Tamarei, s-au elaborat coduri de legi, au fost construite catedrale, biserici, orase si cetati, iar comertul, economia si cultura au inflorit. Perioada in care a domnit este considerata Epoca de aur in istoria Georgiei, dand nastere la zicala ca „taranii erau ca nobilii, nobilii ca printii, iar printii ca regii”. Regina Tamara a fost patroana literaturii si a scrisului. Centrele culturale si educationale existau in manastiri. S-au realizat traduceri, s-au scris lucrari literar-filozofice. A infiintat academii la Ikaltoy si Gelat, in care studentii invatau araba, persana, filozofie antica. La curtea sa, scriitori gloriosi au perfectionat limba literara georgiana. Apare literatura romantica, iar poetul Shota Rustaveli a devenit celebru cu magnificul poem „Viteazul in piele de tigru”. Legenda, care atribuie Tamarei constructia tuturor locasurilor de cult si fortaretelor minunate ale Georgiei, nu este departe de adevar: multe monumente de arta au fost create de ea, iar printre ele – magnificul Palat Vardzia si Manastirea Pestera Vardzia, pastrata pana in zilele noastre. Crestinismul si cetatenia s-au raspandit printre muntii din Caucaz datorita energiei si preocuparilor reginei Tamara. Opt manastiri georgiene au fost construite in Tara Sfanta. Misionarii crestini din Georgia erau activi nu numai in Caucaz, dar si in comunitatile de pe coastele Mediteranei de Est. Cronicile medievale lauda protectia ei universala a crestinismului si sustinerea financiara consistenta a bisericilor si manastirilor din Egipt pana in Bulgaria, Cipru si Muntele Athos.

Shota Rustaveli

Shota Rustaveli

Politica s-a bazat pe filantropie, egalitate si absenta violentei. Nicio singura pedeapsa cu moartea nu a fost executata in anii domniei sale. Tamara a dat a zecea parte din veniturile statului saracilor. Milostiva cu saracii, generoasa, un mare filantrop si, lucru surprinzator pentru societatea in care traia, toleranta cu celelalte religii. Nimeni nu a fost persecutat religios in timpul domniei ei.

Andrei Bogoliubski

Andrei Bogoliubski

Tamara a fost casatorita de doua ori. Mai intai, in 1185, cu printul rus Iuri, fiul lui Andrei Bogoliubski, legendarul cneaz de Vladimir. O casatorie impusa de nobili si Patriarh (Catolicos). Calitatile de ostas ale lui Iuri se amesteca insa cu o viata de betii, orgii sexuale, lux, scandaluri, violente fizice. Dupa ce l-a suportat doi ani, Tamara a decis sa divorteze. Fostul sot a fost trimis la Constantinopol in 1187 cu o parte din averea Tamarei. In 1189, Iuri cu o armata numeroasa turco-greaca (finantata din suma primita de la Tamara) a invadat Georgia si s-a incoronat rege. Armata loiala Tamarei a reusit sa-i invinga pe rebeli. Tamara a aratat mila ei caracteristica: Iuri a fost trimis inapoi in exil la Constantinopol, rebelii si-au pierdut pamanturile si titlurile, dar si-au pastrat capul.

David Soslan

David Soslan

Al doilea sot a fost ales de ea impotriva vointei nobililor – David Soslan, un print alan si un genial comandant militar, cu care crescuse impreuna si pe care il iubea de la varsta de 10 ani. Au avut doi copii: un baiat, Lasha-Giorgi, viitorul rege George al IV-lea si o fata Rusudan, care i-a urmat fratelui ei ca monarh al Georgiei.

Tamara nu a dorit si nu a impus o conducere dictatoriala desi au existat numeroase ocazii de a realiza acest lucru. Consiliul nobililor si-a mentinut functile pe toata domniei ei, dar influenta si respectul obtinut au impiedicat pe puternicii printi sa fragmenteze statul.

Saladin

Saladin

Regina Tamara dorea pace in regiune si folosea intai diplomatia, impacand dusmanii interni si externi. In 1187, Saladin a cucerit Ierusalimul de la cruciati. Tamara a trimis doua misiuni diplomatice la Saladin, care au obtinut siguranta manastirilor georgiene scutirea lor de la impozitare, dreptul pelerinilor georgieni la procesiuni pe strazile Ierusalimului – in schimbul pacii dintre statul Georgia si Saladin.

Printre evenimentele remarcabile ale domniei Tamarei s-a numarat intemeierea pentru nepotii ei – David si Alexie Comnenul, a Imperiului de Trapezunt (1204) vestigiu al Bizantului, care a supravietuit pana in 1461 si care a devenit principalul aliat al Georgiei.

Dar cand nu exista alta solutie, utiliza forta militara. Armatele Reginei Tamara au purtat peste 60 de batalii si le-au castigat pe toate. Dintre acestea, doua batalii au fost de importanta majora in istorie, deoarece au oprit expansiunea statelor musulmane spre Caucaz: Batalia de la Shamkori (1195) si Batalia de la Basiani (1202).

Alexie Comnenul

Alexie Comnenul

In 1195, califul Abu Bakr a proclamat razboiul sfant impotriva Tamarei si in fruntea a peste 100.000 de ostasi incercati, s-a indreptat spre Georgia, dar a suferit o infrangere umilitoare din partea celor 40.000 de caucazieni ai lui David Soslan in batalia de la Shamkor. Ca trofeu, David i-a adus sotiei steagul Califatului, Sultanul Ruknadin, afectat de aceasta infrangere, a trimis reginei o scrisoare insultatoare in care a cerut ca Tamara sa schimbe credinta crestina cu islamul. Tamara a strans imediat o armata de 90.000 de osteni care, sub conducerea lui David Soslan, a lansat o ofensiva in teritoriul sultanului si a atacat armata de 350.000 de turci concentrata la Basiani. O lupta a fost suficienta pentru a invinge armata turca.

Cronicile spun ca, inainte de fiecare campanie sau batalie, Tamara, cu picioarele goale, se retragea intr-o pestera unde 3 zile tinea post negru si se ruga la Maica Domnului pentru ostenii ei. Apoi, le tinea un discurs electrizant, proorocindu-le victoria.

Abu Bakr

Abu Bakr

Regatul Georgiei a cunoscut cea mai mare extindere a teritoriului sau in timpul domniei Tamarei, intinzandu-se de la Marea Neagra pana la Marea Caspica, de la Speri pana la Derbend si tot Caucazul pana la Khazaria si Scythia.

In 1206, moare iubirea vietii sale si sprijinul ei – David Soslan, fapt care o afecteaza in mod deosebit.

Regina Tamara paraseste aceasta lume in dimineata zilei de 1 mai 1213. Trupul ii este adus la Mtheta, apoi purtat la Ghelati. Mormantul sau nu este cunoscut nici pana azi. In Orientul mijlociu, in istorie si in legende, este numita Vas al intelepciunii, Soare zambitor, Delicata trestie, Regele regilor, Fata linistita etc., care, in fapt, glorifica blandetea, harnicia, ascultarea, religiozitatea, frumusetea fermecatoare a Tamarei. A fost canonizata de Biserica Ortodoxa Georgiana ca Regina Sfanta si Dreapta Tamara si este pomenita la 1 mai, iar Biserica Antiohiana o sarbatoreste la 22 aprilie.

P.S.1: Exista o serie de legende despre locul inmormantarii Tamarei. Una dintre ele spune ca Tamara a fost inmormantata intr-o nisa secreta la manastirea Gelati. O alta legenda sugereaza ca ramasitele Tamarei au fost duse de armata ei si ingropate intr-o locatie in Tara Sfanta, in apropierea Sfantului Mormant pentru a indeplini ultima dorinta a Reginei, care nu a putut in timpul vietii sa efectueze un pelerinaj la Ierusalim.

P.S.2: Civilization VI: Rise and Fall, unul dintre cele mai populare jocuri pe calculator, a inclus-o pe Regina Tamara printre eroi. Pentru a putea construi trebuie sa acumulezi Credinta, care iti aduce, apoi, Putere.

A consemnat pentru dumneavoastra prof. dr. Vasile Astarastoae via astarastoae.wordpress.com.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *