Oamenii de stiinta au dovedit multidimensionalitate Universului in interiorul creierului nostru
Last Updated on October 29, 2017 by Patrick
Suntem mai mult decat ne dam seama..
Recent, oamenii de stiinta au descoperit, ajutandu-se de metodele de topologie algebrica, structuri si spatii geometrice multidimensionale in retelele interne ale creierului uman. Un nou studiu a demonstrat ca creierul uman poate contine forme si structuri care pot avea pana la 11 dimensiuni.
Expertii au spus mai de mult ca creierul uman contine estimativ 86 de miliarde de neuroni, inclusiv cateva legaturi intercelulare extinzandu-se si conectandu-se in orice directie posibila, avand o retea foarte vasta de celule care ne inlesnesc gandirea si starile de constiinta in lumea fizica, ne raporteaza un articol al Science Alert.
Imagini bazate pe observarea miscarii informatiilor de la o celula neuronala la alta. Imagine: Proiectul Blue Brain.
Recent, o echipa internationala de cercetatori adunati in jurul Proiectului Blue Brain au obtinut rezultate nemaiobservate pana acum in lumea neurologiei, potrivit studiului scris in Jurnalul Frontierelor Neurostiintelor Computationale.
Matematica ne dezvalui Inimaginabilul
Savantii au reusit sa localizeze structurile cerebrale care afiseaza un univers multidimensional, dezvaluindu-ne primul design geometric al conexiunilor neuronale si modul in care acestea reactioneaza la diferiti stimuli. Pentru aceasta, s-au folosit de metode de modelare computerizata pentru a intelege felul in care celulele creierului uman indeplinesc sarcini extrem de complexe. Apoi au folosit modele matematice de topologie algebrica pentru a descrie diferitele structuri si spatii geometrice multidimensionale din retelele cerebrale.
In acest studiu, ei au notat modul in care se formeaza structurile in acelasi timp in care acestea sunt intretesute intr-o “unitate” cu o structura geometrica precisa.
Ilustratie conceptuala a retelei cerebrale (stanga) si a topologiei (dreapta). Imagine: Proiectul Blue Brain.
Henry Markram, cercetator neurolog si director al Proiectului Blue Brain din Lausanne, Elvetia, a declara:
Am descoperit o lume pe care nu ne-am imaginat-o niciodata. Am descoperit zeci de milioane de astfel de obiecte, chiar si intr-o mica particica din creier, cu pana la 7 dimensiuni. Dar in alte retele am descoperit structuri cu pana la 11 dimensiuni.
Creierul multidimensional
Dupa cum a fost explicat de catre oamenii de stiinta, fiecare neuron din interiorul creierului se poate interconecta cu unul invecinat intr-o anume mod, ca sa formeze un obiect cu conexiuni complicate. Interesant este ca, cu cat se grupeaza mai multi neuroni, cu atat se grupeaza mai multe dimensiuni de asemenea.
Cu ajutorul topologiei algebrice, expertii au putut modela structura intr-un creier virtual, produs cu ajutorul calculatoarelor. Apoi, au efectual teste pe tesutul cerebral real ca sa verifice rezultatele.
Dupa ce au stimulat tesutul cerebral virtual, au descoperit ca se compilau micile grupuri de dimensiuni progresiv mai mari. Au mai descoperit si faptul ca intre acestea se aflau spatii goale, ca niste gauri sau cavitati.
Oamenii de stiinta descopera modele uimitoare ascunse ale activitatii creierului.
Ran Levi de la Universitatea din Aberdeen, care a lucrat la acest proiect, a declarat:
Prezenta cavitatilor supradimensionale atunci cand creierul proceseaza informatie ne indica faptul ca neuronii din retea raspund la stimuli intr-o maniera remarcabil de organizata. Este ca si cum creierul raspunde la un imbold construind si apoi distrugand un turn de blocuri multidimensionale, incepand cu bari (1D), placi (2D), cuburi (3D) si apoi geometrii mai complexe cu 4D, 5D etc. Secventa activitatii pe tot cuprinsul creierului se aseamana cu un castel de nisip multidimensional care are capacitatea de a se materializa din nisip si apoi se dezintegreaza.
In plus, expertii observa ca in timp ce formele care sunt tridimensionale in natura au lungime, latime si inaltime, obiectele descoperite in acest studiu nu exista in mai mult de trei dimensiuni in realitatea noastra. Cu toate acestea, matematicile folosite pentru a le defini pot contine pana la 5, 6, 7, sau chiar 11 dimensiuni.
Profesorul Cees Van Leeuwen, de la KU Leuven, din Belgia, a declarat:
In afara fizicii, spatiile supradimensionale sunt utilizate de obicei pentru a reprezenta structuri complexe de date sau conditii ale sistemelor. De exemplu, starea unui spatiu dinamic intr-un spatiu al starilor. Spatiul este pur si simplu combinatia dintre toate gradele de libertate pe care le are sistemul, iar starea sa reprezinta valorile pe care aceste grade si le asuma de fapt.
Acest studiu a fost publicat in Frontierele Neurostiintelor Computationale.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!