Teoria Polivagala: Cum functioneaza sistemul nervos?
, , ,

Teoria Polivagala: Cum functioneaza sistemul nervos?

Imaginati-va ca nu ati fost niciodata pe Pamant. Il vizitati mai intai iarna, unde cineva va face cunostinta cu apa. Dintr-un pahar, v-o toarna pe mana. Si beti. Remarcabil.

Imaginati-va ca iesiti afara, pe un lac inghetat. Nu ati mai vazut niciodata aceasta substanta. O loviti cu varful cizmei: e solida. Va lasati in patru labe, va prinde palma cand o atingeti: e rece ca un os. Ce este asta, va intrebati? Ghidul va raspunde: apa.

Imaginati-va ca intrati intr-o camera cu aburi. Vaporii fierbinti se invart intr-o ceata obscuranta. Ce este acest nor?, intrebati. Din nou, apa, vine raspunsul.

Daca ati intalni apa pentru prima data, purtand cele trei fete ale sale, nu ati crede ca este un singur element. Si totusi, desigur, fiecare dintre acestea – apa lichida, gheata si aburul – este, intr-adevar, apa, in diferite stari. Un lichid, un solid, un gaz: proprietatile lor fizice complet diferite; contradictorii, de fapt.

Stephen Porges

Stephen Porges

Acum v-am explicat Teoria Polivagala, prin prisma apei. Lucrarea revolutionara a doctorului Stephen Porges, Teoria Polivagala explica relatia dintre sistemul nervos autonom si comportamentul social, si modul in care, in functie de faptul ca ne simtim in siguranta sau in pericol, acesta scoate la suprafata diferite platforme neuronale care ne modeleaza experienta corporala, emotiile si gandurile, perceptiile si comportamentele.

Siguranta si lichidul

Apa, in stare lichida, poate fi linistita sau poate curge rapid, dar se comporta ca un lichid. In analogia noastra, apa lichida reprezinta sistemul nostru de conectare. Aceasta este platforma neuronala activa atunci cand ne simtim suficient de in siguranta in corpul nostru pentru a ne deschide catre conexiuni; ea uneste inima si respiratia cu fata si vocea. Exista un vechi proverb care spune ca unii oameni isi poarta inima pe maneca, dar nu este chiar adevarat; de fapt, noi ne purtam inima pe fata si in voce. Capacitatea nervului vag se reflecta in variabilitatea ritmului nostru cardiac si prin expresia fetei noastre si prin prozodia vocii noastre.

Atunci cand ne simtim suficient de in siguranta pentru a fi in starea de conectare si interrelationare, experimentam versiunea de apa lichida a noastra si avem cel mai profund si mai inalt acces la calitatile noastre. Poarta de intrare in acest sistem este sentimentul nostru de siguranta resimtit corporal. In lipsa sigurantei, corpul nostru va aluneca din conexiune si va trece pragul intr-o stare de aparare. La fel ca apa care devine abur sau gheata, aceasta schimbare are loc la praguri previzibile, iar odata ce moleculele de apa l-au traversat, identitatea lor se transforma.

teoria polivagala

Teoria Polivagala

Pericolul si aburul

La fel ca apa lichida care se transforma in abur, suntem diferiti atunci cand nu suntem in siguranta. Aburul reprezinta sistemul de lupta sau de fuga: raspunsul defensiv de mare energie evocat pentru a raspunde la amenintare. Aburul se manifesta ca energie de lupta sau ca energie de zbor. Corelatia emotionala a luptei este continuumul furiei, de la iritare usoara la furie ucigasa. Corelativul emotional al fugii este continuumul fricii, de la ingrijorare usoara la teroare.

Atunci cand ne regasim, in mod previzibil, zi de zi, avand baza intr-una dintre aceste stari, avem tendinta de a le conceptualiza ca iritabilitate sau anxietate. Nu trebuie sa calatoriti prea mult pentru a gasi pe cineva, in aceste zile, care petrece timp in aceste stari. De la sclipirile de furie care izbucnesc la coada de la casa de marcat de la supermarket — „Nu aveti branza ceddar!?!” —, pana la modul in care oamenii sar inapoi daca incepeti sa tusiti, vedem mari grupuri umane in stare de abur.

Amenintarea vietii si gheata

In mod obisnuit, corpul nostru raspunde la sentimentul de nesiguranta trecand de la apa lichida, la abur, la gheata. Daca aburul nu ne pune in siguranta — daca nu putem lupta sau fugi pentru a scapa de amenintare — gheata ne imobilizeaza. Actiunea sa fiziologica este o scadere si o inchidere metabolica, iar daca apare puternic, evoca eliberarea de opiacee endogene (analgezice) pentru a ne amorti in fata mortii iminente. Gheata este raspunsul la amenintare de ultima instanta. In timp ce continuumul emotional al aburului este furia si frica, cel al ghetii este asemanator depresiei. Este o retragere, o prabusire, o moarte sociala. Se coreleaza cu disocierea.

Ca si in cazul transformarilor apei, ceea ce declanseaza schimbarile de stare sunt experientele de o intensitate atat de mare sau atat de continua incat ne imping sistemele peste un prag. Prin trecerea de la lichid la gaz, de la gaz la gheata, noi continem energii si gestionam agresiuni care altfel ar ameninta sa ne dezasambleze. Ceea ce inseamna ca aceste stari poarta, blocate in ele, niveluri de energie, de excitatie, de stres, cautand o iesire. Cu toate acestea, tanjim sa fim lichizi, sa curgem.

Sa citim harta apei

Stiind unde ne aflam din punct de vedere polivagal — abur, gheata sau apa — ne indruma spre ceea ce avem nevoie pentru a ne intoarce acasa. Aburul trebuie sa se raceasca si sa se condenseze pentru a reveni la apa lichida, dar gheata poate fi racita la nesfarsit si nu se va topi. Sustinerea starii de bine necesita satisfacerea nevoilor starii sistemului nervos din momentul prezent.

Teoria polivagala este o harta, critica, deoarece partile creierului nostru care sunt cele mai pline de resurse — cele mai capabile sa ne ajute sa ne intoarcem acasa — sunt disponibile doar atunci cand suntem apa lichida. Cand esti abur, vezi asa cum vede aburul. Si tu, si lumea, aratati intr-un anumit fel. Schimbati starea si povestea urmeaza. Condensati vaporii inapoi in apa lichida si modul in care persoana percepe se schimba de la sine.

Lipsiti de indicii sociale reciproce care, inainte de plandemie, functionau in fundal pentru a ne asigura multora dintre noi un aport consistent de nutritie de conectare, este de mirare ca oamenii s-au transformat in abur sau gheata? O intelegere a Teoriei Polivagale ii poate ajuta sa ii readuca acasa, in stare lichid, in stare de flux.

Traducere si adaptare dupa psychologytoday.com.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *