Last Updated on April 25, 2024 by Patrick
OAMENII DE ȘTIINȚĂ DE LA HEARTMATH: Inima este ca un creier avansat
„Există un creier și în inimă cel puțin metaforic vorbind. Inima conține neuroni și ganglioni care au aceleași funcții ca și cei din creier, ca de exemplu memoria. Ceea ce oamenii nu știu este faptul că inima trimite mai multe informații spre creier decât o face creierul spre inimă.” – a declarat dr. Rollin McCraty, din cadrul Institutului HeartMath.
În Antichitate, grecii, babilonienii, mesopotamienii credeau că inima este centrul înțelepciunii, locul din care se nasc toate sentimentele și gândurile.
În anii 1970 Joel și Beatrice Lacey de la Institutul de Cercetare Fels au descoperit că atunci când creierul trimite semnale inimii, aceasta nu se supune automat. Creierul însă se supune tuturor instrucțiunilor trimise de inimă.
Câțiva ani mai tarziu, în 1991, Dr. Andrew J. Armour de la Institutul HeartMath (California), a folosit pentru prima dată conceptul de creier al inimii. Descoperirile sale demonstreaza că inima este dotată cu o rețea de neuroni, neurotransmiţători, proteine și celule asemanatoare celor din creier, care pot acționa independent de creier.
Aceasta independență explică de ce inima unei persoane aflate în moarte cerebrala continuă să bată sau de ce persoanelor care au suferit transplanturi de inima își schimbă gusturile, dorintele, chiar personalitatea. Sistemul nervos al inimii conține aproximativ 40.000 de neuroni (60-65% din celulele inimii sunt celule neuronale) care detectează sensul circulaţiei hormonilor, ritmul cardiac, au legături cu arterele, organele, cu pielea și trimit informații către creier.
Relația inimii noastre cu zona emoțională
Inima bate în funcție de starea de bine a întregului organism.
Institutul HeartMath documentează faptul că informațiile codificate în emoțiile noastre influențeaza modul în care inima informează creierului ce substanțe chimice să producă în corp în orice moment.
„Inima noastră e un fel de interfață care transformă toate emoțiile și convingerile noastre în energii electromagnetice. Deci, prin sentimentele noastre, prin iubire,iertare, compasiune dar și prin mânie, ură, supărare noi putem produce modificări atât în trupul nostru cât și la mulți km în afara noastră.” – Gregg Braden
Inima are un câmp magnetic de 5000 de ori mai puternic decât creierul și un câmp electric de 100 de ori mai puternic. Produce 21/2 wați de energie electrică de fiecare dată când bate, creînd un câmp electromagnetic identic cu câmpul electromagnetic din jurul pământului și radiind la douăzeci și cinci de metri de corpul nostru.
Experimentele realizate au demonstrat că focusarea pe emoții pozitive influențează și controlează în mod direct starea de sanatate fizică și emoțională,inima transmițând impulsuri creierului ce determină scăderea nivelului de cortizol- al stresului, îmbunătățirea modului de funcționare a fiecărui organ, dar și mărirea capacității intuitive și îmbunătățirea relațiilor cu ceilalți. Compasiunea, de exemplu ridică nivelul imunoglobinei A, anticorp secretor care mărește rezistența la boală a sistemului nostru imunitar.
Stresul, furia, emoțiile negative creează dezechilibre între conexiunea creier-inimă, determinînd efecte ca lipsa de memorie, incapacitatea de concentrare, ritm inegal al inimii prin eliberarea unui hormon ce slabește sistemul imunitar și comprimă vasele de sânge, cu influențe asupra tensiunii arteriale.
Inima are capacități de autovindecatoare. O monitorizare atentă a gandurilor și sentimentelor noastre duce la echilibrul inimii cu creierul, inima fiind capabilă să găsească soluții intuitive, iar creierul pe cele logice.
Inima are abilitatea de a anticipa anumite evenimente
Un studiu efectuat cu participanți cărora li s-a măsurat activitatea inimii și a creierului, a demonstrat că reacțiile psihologice ale participanților au venit cu 6 secunde înainte ca imaginile agresive și non-agresive, expuse aleatoriu, să fie vizualizate.
Inima poate memora, poate învața emoțiile, detecta emoțiile altor persoane, percepe sentimente de singurătate, stres, depresie, bucurie. Poate influența deciziile, percepția persoanei etc.
Inima poate influența activitatea cerebrala. Când suntem furioși, frustrați se creează inhibiția corticală care afectează claritatea gândirii, coordonarea, mișcarea. Schimbând starea cu una pozitivă creierul primește semnalul de schimbare trimițând semnale de acțiune specifice.
Freeze Frame este un exercițiu realizat de Institutul Heart Math pentru schimbarea stării:
1. Schimbă atenția în zona inimii. Păstreaz-o timp de 10 secunde. Respiră normal.
2. Amintește-ți o situație bună din viața ta și sentimentul poztiv pe care îl aveai.
Încearcă nu numai să vizualizezi, dar mai ales să simți din nou acele momente plăcute.
3. Intreabă-te, „ce pot să fac în această situație pentru a o îndrepta?”
4. Ascultă-ți inima. S-ar putea să nu auzi nimic, doar să te simți mai calm.
Puterea inimii
Institutul American HearthMath a descoperit că inima emite un câmp electromagnetic de cinci mii de ori mai puternic decât câmpul pe care-l emite creierul. Diferența de putere între câmpul electromagnetic al inimii și cel al capului ne ajută să înțelegem importanța sentimentelor noastre, a iubirii, a recunoștinței și a oricăror trăiri pozitive!
Sentimentele frumoase, pozitive, înălțătoare (compasiunea, dragostea, blândețea,bunătatea, bucuria) creează ceea ce specialiștii au numit „coerența inimii”, pe când trăirile negative, ca și gândirea corespunzătoare acestora creează „incoerența inimii”, generând emisii vibraționale în câmpul electromagnetic al inimii și al creierului nostru. Aceste câmpuri electromagnetice ne influențează atât corpurile cât și realitățile pe care le întâlnim zilnic.
Studiile institutului HeartMath relevă că:
– dacă suntem furioși timp de cinci minute, sistemul imunitar are nevoie de șase ore pentru a recupera puterea pierdută;
– dacă trăim cinci minute de compasiune și apreciere, imunitatea se îmbunătățește cu 41 la sută;
De câte ori simțim și gândim negativ, ne înfuriem, ne supărăm, urâm sau judecăm în mod agresiv (putem observa realitatea imediată, fără a o judeca) este semn că ne îndepărtăm de inimă. Orice gândim, simțim, trăim ca stare negativă ne semnalează că am intrat în domeniul Egoului sau al „judecății lumii”. Mintea este condiționată de realitatea prezentă sau trecută, de frica de viitor, de frica de pierdere sau de durere, așa încât ea va genera întotdeauna emoții negative când se va confrunta cu un eveniment de viață neplăcut.
Autoobservarea negativității și întoarcerea la adevărul inimii noastre, o rugăciune repetată, o amintire frumoasă, apelul la gânduri bune, de speranță, de bucurie, de bine pentru tot ce ne înconjoară ne ridică vibrațional încetul cu încetul până când vom simți că suntem din nou în armonie cu inima noastră. Gândind și dorind binele tuturor vom creastarea de „coerență între inimă și minte“, de armonie între inimă și minte și vom reuși să ne vindecăm de multe dintre afecțiunile fizice,dar mai presus de toate, ne vom simți vindecați sufletește.
A fost creeată ca să răspândească înțelepciunea iubirii și a spiritualității provenită din tor
Torul este o parte fundamentală din natură. Este arhetipul primordial după care este construită natura. Este atât de fundamentală încât știința de astăzi a demonstrat că, într-un fel sau altul, totul se mișcă în această formă. Inclusiv noi. Simplu spus, torul este un sistem auto-organizat care aduce totul în unitate, extinde energia în jurul său apoi revine la punctul inițial din centru. Apoi o ia de la capăt. În fizica cuantică, matematică și în general în toate științele, acest arhetip chiar începe să umple golurile în înțelegerea modului în care geometria sacră chiar reprezintă geometria vieții. Este o geometrie care respiră.
Are viață în ea însăși
Inimile noastre sunt primele și cele mai bune exemple de tor. Din inimă pleacă tot. Energia din inimile noastre curge în exterior într-un tipar toroidal și este primită în același mod. În acest fel tot ceea ce trimitem din iubire ne afectează imediat. Cu alte cuvinte, emanațiile noastre de iubire sunt un dar pentru voi la fel de mult cum sunt pentru Universul din jurul vostru. În natură această formă e peste tot: în portocale, în mere, în jurul tornadelor.
Câmpul magnetic al Pământului este un exemplu foarte bun. La fel funcționează și atmosfera planetei. Oamenii de știință contemporani nu prea au luat în serios conceptul de Pământ gol în interior deși acest concept explică multe idei despre Pământ pe care în prezent nu le înțelegem în ciuda tuturor teoriilor noastre. Ideea Pământului gol în interior funcționează la fel și demonstrează că planeta noastră a fost contruită din interior ca un tor. Pământul este multidimensional așa că putem avea atât un miez de fier fierbinte cât și un interior gol 5D. Cei care vor să afle imediat mai multe uitați-vă la Pământul gol în interior HD pe youtube.