, ,

Ruptura dintre Bani si Realitate

bani, realitate, matematica, negativ, numar negativ

Banii reprezinta un fenomen foarte larg acceptat, insa este, oare, ceva mai mult decat un concept abstract?

Eram, la un moment dat, in clasa a V-a, la ora de algebra. Profesorul ne-a prezentat pentru prima oara conceptul de numar negativ. Si ne-a intrebat: “Cat fac 5-6?”. Am ramas perplex la posibilitatea raspunsului. Insasi intrebarea parea ilogica. Daca eu am cinci mere si dau mai departe sase din ele… stati un pic, cum e posibil asa ceva? Nu pot da mai mult decat am. E practic imposibil. Dar, desi ma impotriveam acestui concept, lectia a continuat si curand profesorul nostru de matematica ne-a prezentat concepte si mai abstracte in care anumite numere deveneau imaginare, iar ecuatiile ajungeau sa foloseasca mai mult litere decat cifre.

De la acea ora am iesit cam confuz, intr-un fel. Nimic din ceea ce am trait nu mi-a putut valida ceea ce am invatat in acel curs. Era un concept care nu avea nici o valabilitate in lumea reala a obiectelor fizice. Daca as avea doi lei, nu as putea da nimanui trei lei din ei, caci al treilea leu nu exista de fapt. Mai tarziu, aceste concepte abstracte pareau sa creasca impreuna pana la punctul in care gandirea abstracta devenise normala. Astfel ca, aparusera doua lumi: una reala a lucrurilor fizice si alta abstracta, o lume mentala care era intraductibila in lumea reala.

bani, realitate, matematica, negativ, numar negativ

“Cand o sa ne dam seama ca nu putem manca bani?”

Ma intrebam de ce ar fi important sa invatam despre concepte care nu au nici o legatura cu lumea naturala. Abia mai tarziu am descoperit cum au fost creati banii provenind din ceea ce se numeste credit si am inceput sa vad legatura.

Sa intelegem despre sistemul monetar

Multi oameni chiar nu inteleg cum functioneaza sistemul monetar. Experienta noastra zilnica in legatura cu banii ne arata ca banii sunt acel lucru pe care il castigam prin munca. Daca prestez opt ore de lucru, as putea castiga cateva sute de lei. Atat munca pe care o prestam cat si banii pe care ii primim reprezinta cantitati pozitive care provin din experienta noastra in lume. Dar acesti bani de unde provin, de fapt?

Au fost mai multe documentare care mi-au atras atentia asupra provenientei banilor. Unul dintre acestea se numeste Zeitgeist: Moving Forward. In acest documentar se explica sursa banilor, adica datoriile purtatoare de dobanzi. Ori de cate ori cineva isi ia o ipoteca sau achizitioneaza un credit, se creeaza bani noi si sunt emisi pur si simplu din aer. Acesti bani imprumutati nu existau inainte sa fie imprumutati. Pur si simplu, orice moneda existenta a fost emisa in acest fel.

O problema interesanta

Problema este ca sistemul nostru monetar actual emite moneda noua impreuna cu dobanda corespunzatoare. Pe langa rambursarea imprumutului, debitorul trebuie sa ramburseze, de asemenea, rata dobanzi de 5% pe an. Problema, de fapt, este ca doar imprumutul initial este creat si emis la momentul emiterii banilor, insa nu si dobanda. De unde se presupune ca provin acesti bani in plus pentru a rambursa dobanda?

Raspunsul se afla in imprumuturile altor persoane. Si iata motivul pentru care sistemul nostru economic are nevoie de crestere continua si exponentiala ca sa se poata sustine. In fiecare an, mai multi bani trebuiesc imprumutati decat in anul precedent, astfel incat fiecare debitor sa poata tine pasul cu plata dobanzilor. Acest lucru inseamna ca, oricand, suma de bani datorata este intotdeauna mai mare decat suma de bani existenta. De exemplu, datoria Statelor Unite este de aproximativ 18 trilioane dolari, insa banii in circulatie insumeaza circa 1,3 trilioane dolari.

O, Doamne! Simt ca ma intorc in sala de clasa la ora de mate. Daca toti trebuie sa plateasca mai mult decat imprumuta, iar acei bani in plus nu exista, acest lucru, oare, nu inseamna ca ii pune pe oameni in competitie unul fata de celalalt intr-un concurs economic pentru a-si plati datoriile? Nu-i asa ca acest sistem ne obliga sa muncim si sa castigam mai mult decat am avea nevoie de fapt? Dar mai important, ce se intampla cu banii in plus care sunt platiti sub forma de dobanda? Daca banii originali au fost creati din nimic (adica, fara nici un efort fizic), de ce ar avea bancherii dreptul sa tina banii de dobanda pentru ei daca nu au fost implicati in castigarea initiala a banilor respectivi?

E foarte bine ca cetatenii natiunii noastre nu inteleg cum functioneaza sistemul nostru monetar bancar, caci daca ar intelege, cred ca pana in zori ar incepe revolutia.
Henry Ford.

Cu cat am invatat mai multe despre sistemul nostru monetar, mi-am dat seama ca devastarea mediului si comodificarea continua a naturii rezulta din tensiunea in care ne aflam cu totii concurand pentru banii care nu exista. Trebuie sa cream si sa vindem mai multe produse in fiecare an chiar daca exista sau nu cereri pentru acestea.

Dar chiar si cele mai bune incercari ale noastre de a crea mai multe servicii si bunuri fizice ca sa tinem pasul cu presiunea pe care o exercita plata dobanzilor nu sunt de ajuns. Lumea fizica a bunurilor si serviciilor este bazata pe realitatea unei lumi finite, insa sistemul nostru monetar abstract nu este. In schimb, este intim legat de acea ora de matematica. Toate dobanzile sunt imaginare – nu exista in lumea fizica – dar efectele lor sunt foarte reale in aceasta lume.

Economia Sustenabila

Un sistem economic sustenabil are bani care nu provin din credite si nu cer dobanzi. A se vedea Sistemul LETS, Bitcoin sau Time Banking, ca sa numim doar cateva. Sistemul banesc trebuie sa fie accesibil tuturor si transparent astfel incat sa nu poata fi corupt si controlat de catre cativa oameni. La urma urmei, banii sunt valorosi datorita  credintei colective in valoarea lor. Imediat cum aceasta credinta se stinge, banii nu mai au valoare. In curand, asa cum incepe sa ne arate Grecia, va fi evident ca banii cresc mai repede in abstractiune decat poate natura sa ii regenereze. Este pur si simplu imposibil sa fie rambursate toate datoriile.

Dar de ce conteaza toate acestea? Rezultatul final al sistemului monetar actual este experienta resimtita a lipsurilor, a faptului de a nu avea de ajuns. Am ajuns sa percepem totul din prisma competitiei pentru resurse insuficiente si pe fiecare dintre noi ca posibile blocaje in satisfacerea nevoilor. Mai mult pentru tine inseamna mai putin pentru mine. Insa, adevarul este ca resursele planetei noastre sunt abundente. Avem capacitatea de a produce suficiente alimente pentru hranirea fiecarei fiinte umane. Doar ca nu exista suficienti bani bazati pe credit pentru a plati pentru acestea. Pe masura ce acest sistem monetar bazat pe credit implodeaza, salutam oportunitatea de a crea noi monede ca sa cream o economie in care toata lumea are capacitatea de a-si satisface nevoile.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.