Poate spiritualitatea sa-ti aduca succes si prosperitate in afaceri?
Viata spirituala este, in esenta, o chestiune de viziune. Odata traita spiritualitatea, viata este vazuta dintr-o alta perspectiva.
Ce loc are spiritualitatea in afaceri?
Un loc deosebit, as putea spune. Este un tip de ghidare superioara (fara tafna si ingamfare) care ne ajuta sa construim de sus, fiind deasupra (dar totusi implicati in) procesului de creare a unei afaceri, de construire a unei comunitati, deoarece fiecare companie este o comunitate. Apoi, organizatorul este in minte sau coboara in minte pentru a pune in ordine ideile si conceptele, in acord cu viziunea. Arhetipul sau modelul afacerii este acolo sus in lumea matematica a spiritului care se reflecta in noi. Ele sunt valorile spirituale precum imaginatia, intuitia, inspiratia, modestia, cumpatarea, bucuria pentru binele aproapelui, blandetea, generozitatea, ingaduinta si intelegerea, altruismul, harnicia etc.
Ce inseamna spiritualitatea in contextul afacerilor?
Avand valori omenesti si manifestandu-le chiar si pe terenul antreprenorial, in afaceri, in comunitate, construim in functie de ele: modestia ne face sa fim lideri senini, cu picioarele pe pamant, realisti, placuti de catre ceilalti, imaginatia si intuitia, dar si inspiratia, ne dau creativitatea superioara de la niveluri inalte, viziunea de care avem nevoie, idealul si gandul mare pentru viitor, ne ajuta sa gandim pe zeci de ani afacerea noastra, sau mai mult, harnicia ne pune la lucru si ne face productivi, aducandu-ne in flux, cumpatarea ne ajuta sa calculam corect, bine corelati cu nevoile, fara sa facem risipa de capital, altruismul ne ajuta sa ne ingrijim intai de comunitatea noastra, cea care reprezinta afacerea in sine, caci fara ei nu exista afacerea, iar generozitatea ne face sa dam ceea ce noi am vrea sa primim, sa ii ajutam pe ceilalti sa prospere, si nu e vorba numai de bani, ci de toate valorile intr-o afacere.
Chiar si la nivelul profesional al afacerii spiritualitatea este necesara, daca vrem cu adevarat sa construim o afacere durabila. Ea se sustine pe valori reale, nu pe himere de moment, pe pseudo-valori pe care le manifestam doar in anumite momente cu scop numai personal. Cand intelegem ca ceilalti sunt tinta afacerii, scopul si idealul ei, atunci incepem sa crestem, pentru ca-i crestem pe ei, chiar daca doar profesional. Valorile mai sus amintite nu sunt de prisos niciunde. Ele sunt valabile si durabile oriunde si oricand. Fara a fi oameni cred ca nu putem construi nimic care sa tina in timp, de care sa se bucure si zece generatii dupa noi. Altfel suntem doar oportunitati de moment.
Pot sumariza beneficiile unei vieti spirituale asupra mediului de afaceri ale fiecaruia astfel:
1. Cultiva pacea interioara si-ti vei descoperi cu seninatate greselile, daca ele exista, acceptandu-le impacat. Astfel iti poti oferi luxul sa cresti din ele. Odata ajuns la o inaltime deasupra lor, dupa ce le-ai transcens, poti vedea mai bine orizontul de crestere al afacerii tale si cati oameni poti ajuta. Astfel, comunitatea pe care o creezi poate sa devina mai mare si mai prospera, astfel incat banii sa nu mai fie o problema, cheltuielile, investitiile, fiscalitatea, riscurile si toate celelalte nu mai devin obstacole, ci le vei vedea oportunitati de lansare pe rampa catre scopul tau maret.
2. Pastreaza-ti un ideal mare, gandeste mare si vei creste considerabil in asa fel incat sa poti oferi mai multe oportunitati si celorlalti. Cresterea ta vine ca o consecinta a cresterii celorlalti si invers. Situatia castig-castig va aduce ca o forta de nestavilit catre succes. Tu ii hranesti pe ei, ei te hranesc pe tine. Desigur, vor fi si caderi sau coborari, greseli ale tale sau ale altora, dar ele sunt hrana pentru suflet si supliment pentru succes. Fara ele nu creste nimic nici in tine, nici in ceilalti. Oricat de dur ar fi drumul catre calitatea vietii, catre prosperitate, iertarea este liantul si te ajuta sa treci peste obstacole, sa nu staruiesti in ele, ca sa nu stagnezi.
3. Practica eliberarea interioara, atunci cand ierti greselile celorlalti, dar mai ales pe ale tale. De asemenea, elibereaza-te de frica de a gresi, pentru ca pana cand tintesti corect, dai pe langa. Intotdeauna e asa. Si nici trecutul nu te ajuta daca te atasezi de el, caci cu el te vei duce. Daca succesul este inainte, inapoi ar fi inversul lui, nu-i asa? Atunci, catre viitor eliberandu-ne de neajunsurile trecutului!
4. Fii entuziast si pastreaza o atitudine de bucurie si uimire fata de ceea ce vine. Viziunea te ajuta sa vezi clar ceea ce ai de facut, pas cu pas, iar entuziasmul te face sa te apuci de treaba si sa creezi ajungand la acel ritm sau flux continuu in care toate merg ca pe roate.
5. Mediteaza asupra provocarilor fara sa porti ranchiuni, resentimente, tristeti, sau alte tipuri de reactii negative. Cel care incepe cu primul pas, in mod senin mediteaza la fiecare pas pe care-l face. Si vine natural, fara fortare, atunci cand inveti cum sa atingi intelepciunea din rodul reflectiei interioare. Nu uita ca metoda socratica, de exemplu, intotdeauna iti aduce beneficii superioare atunci cand te intrebi daca este adevarat, benefic si util pentru tine si pentru ceilalti din comunitatea ta, din afacerea ta. La acest punct e necesara intotdeauna seninatatea.
6. Lasa-ti Spiritul sa-ti ghideze afacerea plecand de la metoda socratica, ce poate sa insemne si a gandi, simti si actiona corect. O afacere corecta si constienta este cea care aduce beneficii tuturor celor implicati direct si indirect, prosperitate, bunastare si care va ajuta pe toti sa cresteti si interior, dar si exterior (ca o consecinta a cresterii interioare). Desigur ca si calculele si socotelile de zi cu zi isi au locul si rolul lor, dar Spiritul este cel care aduce viziunea mareata. Daca-ti lasi spiritul sa te ghideze, vei avea echilibru in toate, pentru ca El e atoatevazator, atoatecunoscator.
7. Fii recunoscator si vei prospera fara sa te astepti la aceasta. Inseamna sa recunosti ca ai si sa fii multumit. Nevoia de crestere, e adevarat, te scoate din suficientul tau si te proiecteaza in disconfortul dezvoltarii tale ca fiinta umana si a comunitatii tale bazata pe omenie. Iar aceasta din urma este sora geamana cu recunostinta. Omenia inseamna sa-i faci omului ce ti-ai face tie si sa fii recunoscator ca existi, ca ai o viata fizica si sanatate, ca poti creea, ca poti construi si poti da mai departe mostenirea ta.
Ce putem sa spunem despre profit? Este acesta spiritual?
Exista un verb in vocabular numit a profita. Inseamna a castiga de pe seama cuiva sau a ceva anume. Unde exista o suma de bani castigata, avem nevoie sa intelegem ca ea a fost luata din alta parte. Si cand vine un client la noi si ne plateste, acela sau aceea ramane fara acea suma de bani. Banii respectivi sunt la noi. Daca este undeva plin, altundeva trebuie sa fie gol. Asa stau lucrurile cu valorile materiale.
In ceea ce priveste valorile spirituale, care sunt inainte de toate, ele nu se golesc atunci cand le impartasim. Lucrurile stau aici diferit. Lumina se inmulteste atunci cand o impartim, cand o dam si celorlalti, precum flacara care nu se stinge de unde e data mai departe. Asa si cu valorile eterne, nu se risipesc.
Valorile materiale sunt valori finite. Valorile spirituale sunt valori infinite. Odata avute valori spirituale si le dam mai departe, ele se inmultesc. Banii daca-i dam mai departe, nu ramanem cu ei, ii cheltuim, insa ne alegem cu bunuri si servicii care si ele se duc.
Asa stand lucrurile, noi alegem ce sa dam mai departe, caci dintr-o astfel de afacere bazata pe valori reale, ceea ce ramane apartin valorilor reale. Poate ca materialul se duce, dar raman valorile constiintei.
In toate acestea cheia este binele celuilalt: altruismul real. Pe aceasta se construieste in mod real o afacere constienta.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!