oameni politicosi, obiceiuri, obiceiuri puternice, puternic, puternice
,

Obiceiuri Puternice ale Oamenilor Politicosi

oameni politicosi, obiceiuri, obiceiuri puternice, puternic, puternice

Filozoful Arthur Schopenhauer a spus odata ca “politetea este pentru natura umana ceea ce caldura este pentru ceara”. Este adevarat. A fi amabil si atent ii inmoaie pe oameni si ii face maleabili la felul tau de a gandi.

Dar eu vad si un alt inteles. Cred ca mai spune ca a fi amabil cu ceilalti este o parte integranta a ceea ce inseamna sa fii om. Charles Darwin, de asemenea, ar fi de acord si ar sustine ca instinctul nostru de a fi amabili este mai puternic decat instinctul de a fi auto-serviabili.

Oricat de evident ar parea, doar recent neurostiinta a putut sa explice de ce. Cercetarile intreprinse de catre Dacher Keltner la Berkeley au demonstrat ca creierul nostru reactioneaza exact la fel atunci cand ii vedem pe ceilalti oameni in suferinta ca atunci cand ne simtim in suferinta noi insine. Vazand pe altcineva ca experimenteaza durerea ne activeaza, de asemenea, o structura ce se afla adanc in interiorul creierului care este responsabila cu comportamentul de hranire, numita cenusiu periaqueduct.

A fi atenti cu ceilalti este cu siguranta o miscare buna in cariera, dar de asemenea este buna pentru sanatate. Cand iti arati consideratia pentru ceilalti, centrul de recompensa al creierului este declansat, ridicand nivelul de substante chimice care ne fac sa ne simtim bine, precum dopamina, oxitocina si opioidele endogene. Acest lucru te face sa te simti extraordinar, care este aidoma a ceea ce se numeste “apogeul alergatorului” cu tot binele pe care oxitocina il face inimii tale.

A fi amabil cu ceilalti te va duce mult mai departe in viata decat orice colegiu sau titlu profesional.
Marian Wright Edelman.

Totul bine si frumos, dar cat de practic este? Cum poti deveni mai amabil cand ai atat de multe lucruri ce concureaza pentru energia ta mentala limitata? Nu e asa de greu – poti incepe prin a imita obiceiurile oamenilor foarte politicosi.

Fii punctual. Desigur, cateodata se mai intampla, dar sa intarzii mereu la o intalnire arata foarte clar ca tu crezi ca timpul tau este mai important decat al celorlalti, iar acest lucru este pur si simplu nepoliticos. Chiar daca intr-adevar consideri ca timpul tau este mai important, nu trebuie sa arati lumii acest lucru. In schimb, fii cu bagare de seama si fii acolo cand ai spus ca poti.

Fii in mod deliberat empatic. Una este sa simti empatie pentru ceilalti, dar a pune in practica acest lucru este o cu totul alta chestiune. Este excelent a te pune in locul celuilalt – de fapt, este esential – dar acest lucru nu inseamna neaparat a fi amabil. Ca sa fii deliberat empatic, trebuie sa permiti capacitatii tale de a te pune in locul celuilalt sa-ti schimbe actiunile, fie ca inseamna a-ti schimba comportamentul pentru a te adapta sentimentelor lor sau a da concret o mana de ajutor in situatii dificile.

Cere-ti scuze atunci cand e nevoie (si nu, atunci cand nu). Cu totii cunoastem persoane care sunt atat de nesigure sau le este asa de teama sa nu supere pe cineva ca, practic, isi cer scuze chiar si pentru faptul ca respira. In asemenea situatii, scuzele isi pierd sensul. Dar este o chestiune total diferita atunci cand o scuza sincera este intr-adevar necesara. Cand ai gresit, sau chiar si cand crezi ca ai gresit, a cere scuze este o parte esentiala a politetii.

Zambeste des. Fizic, este mai usor sa te incrunti decat sa zambesti – zambetul implicand 42 diversi muschi; cu toate acestea, merita efortul in plus, caci zambetul are un mare efect asupra celorlalti. Oamenii, in mod natural (si inconstient) oglindesc limbajul trupului persoanei cu care vorbesc. Atunci cand zambesti oamenilor, ei inconstient iti vor intoarce favoarea si se simt bine, ca si rezultat.

Fii atent la manierele tale. Multe persoane au ajuns sa creada ca nu numai ca manierele sunt inutile, sunt de nedorit pentru ca sunt false. Acestia cred ca a fi politicos inseamna ca te porti intr-un fel in care nu reflecta, de fapt, ceea ce simti, dar au inteles total invers. “A fi atent la manierele tale” inseamna sa te concentrezi pe felul in care cealalta persoana simte, nu pe felul in care tu simti. Inseamna sa actionezi constient pentru a-i face pe ceilalti sa se simta in largul lor, sa se simta confortabil.

Fii inteligent emotional. Una dintre erorile uriase pe care cultura noastra a imbratisat-o este faptul ca a simti intr-un anumit fel inseamna a actiona in baza acelui sentiment, iar aceasta este pur si simplu gresit, pentru ca exista acest mic lucru numit auto-control. Fie ca ajuti un coleg de serviciu cand esti intr-o criza de timp pentru a intalni termenele, fie a continua sa fi agreabil cu cineva care nu-ti intoarce favoarea, a fi politicos adesea mai inseamna si sa nu faci ceea ce simti.

Incearca sa gasesti o cale prin care toti au de castigat. Multi oameni abordeaza viata ca pe un joc cu o suma nula. Ei au impresia ca cineva trebuie sa castige, pe cand altcineva trebuie sa piarda. Pe de alta parte, oamenii amabili incearca sa gaseasca o cale prin care toti au de castigat. Nu este intotdeauna posibil, dar este scopul lor. Daca vrei sa fii mai amabil, nu te mai gandi ca orice interactiune cu ceilalti este un scenariu in care se castiga si se pierde.

Actioneaza intuitiv cand vine vorba de nevoile celorlalti. Cateodata, poti sa-ti dai seama pur si simplu atunci cand cineva este suparat(a) sau are o zi proasta. In astfel de cazuri, a fi grijuliu inseamna sa-i verifici pentru a vedea daca intuitia ta este corecta. Daca intuitia ta iti spune sa ii ajuti – fa-o; ei vor aprecia grija ta.

Sa recapitulam!

A fi atent si politicos face bine sanatatii tale fizice, mentale, emotionale, carierei tale si tuturor celor de langa tine. Mai mult decat atat, te face sa te simti bine.

Care sunt alte cateva modalitati de a ne arata consideratia pentru ceilalti? Lasati gandurile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos, astfel putem invata unul de la celalalt. :)

Sursa: Powerful Habits of Considerate People.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.