Oamenii de stiinta au descoperit ca marile opere de literatura sunt „fractale”
, ,

Oamenii de stiinta au descoperit ca marile opere de literatura sunt „fractale”

Oamenii de stiinta de la Institutul de Fizica Nucleara din Polonia au descoperit ca marile opere literare au o structura fractalica.

Cercetatorii au studiat peste 100 de opere de literatura, inclusiv Finnegan’s Wake, precum si texte de Dickens, Shakespeare, Dumas, Thomas Mann, Umberto Eco, Samuel Beckett, Henry James si multe altele. Ceea ce au descoperit a fost socant: consistenta matematica, chiar si faptul ca au fost structurate ca fractali.

Conform The Guardian:

„Toate lucrarile examinate au aratat similitudine in ceea ce priveste organizarea lungimilor propozitiilor. Unii au fost mai expresivi – aici s-a remarcat Ambasadorii de Henry James – altii cu mult mai putin, ca in cazul romantei franceze din secolul al XVII-lea Artamene ou le Grand Cyrus. Cu toate acestea, corelatiile erau evidente si, prin urmare, aceste texte au avut constructia unui fractal”, a spus dr. Paweł Oświęcimka de la Institutul de Fizica Nucleara al Academiei Poloneze de Stiinte, unul dintre autorii noii lucrari Cuantificarea Originii si a Caracterului Corelatiilor de Perspectiva Larga ale textelor narative.

Cea mai complexa lucrare studiata a fost Finnegan’s Wake de James Joyce, legendarul si binecunoscutul ultim roman al scriitorului irlandez care a nedumerit si fascinat cititorii si literatii de aproape un secol, si care a fost adesea vazut ca un fel de oglinda sau chiar profetie a decaderii constiintei pe care a suferit-o omenirea in secolul al XX-lea. (In carte pare ca se mai prezice, printre altele, si inventia televiziunii; particula de quark a fost numita dupa una dintre frazele lui Joyce, „trei quark-uri pentru Muster Mark”.) Finnegan’s Wake s-a dovedit a fi un „multifractal” complex. sau fractal al fractalilor, depasind cu mult in complexitate matematica orice alta lucrare studiata.

Din nou de la The Guardian:

„Recordul absolut in termeni de multifractalitate s-a dovedit a fi Finnegan’s Wake de James Joyce. Rezultatele analizei noastre asupra acestui text sunt practic multifractalele pur matematice de nedistins de ideale”, a declarat profesorul Stanisław Drożdż, un alt autor al lucrarii, care tocmai a fost publicat in revista de informatica Information Sciences.”

Alte lucrari, desi mai putin complexe, in care cercetatorii au gasit o structura multifractala au fost A Heartbreaking Work of Staggering Genius de Dave Eggers, Hopscotch de Julio Cortazar, The USA Trilogy de John Dos Passos, The Waves de Virginia Wolf, 2666 de Roberto Bolano si, bineinteles, Ulise al lui James Joyce.

Poate satisfacator, dar Ayn Rand nu s-a clasat. (Totusi nici Proust nu a reusit.)

Potrivit cercetatorilor, acest lucru sugereaza ca scriitorii constiintei de fapt „au descoperit” fractalii si multifractalii cu mult inaintea oameniilor de stiinta.

Scriitorul si cercetatorul asupra constiintei, Robert Anton Wilson, care si-a petrecut o mare parte din anii de maturitate cautand modalitati de a-si imbunatati si „delinializa” constiinta – prin intermediul psihedelicelor, semantica generala, Aleister Crowley, Buckminster Fuller, G.I. Gurdjieff si multe alte cai ale ciudateniei – a fost mult timp obsedat de Finnegan’s Wake ca fiind un fel de afirmatie suprema a gandirii cuantice nonliniare.

Iata interviul lui Wilson despre Finnegan’s Wake, pe Maybe Logic:

Da, Finnegan’s Wake este ceea ce eu numesc „Cartea cea buna” si glumesc doar pe jumatate. Pentru mine nu este doar cel mai mare roman scris vreodata, este cel mai mare poem scris vreodata, cea mai mare poveste detectivista scrisa vreodata si cea mai distractiva lucrare din toata literatura si, asa cum spune William York Tindall de la Columbia, este cea mai amuzanta si mai murdara carte din lume. Oamenii sunt intimidati de asta. Daca editorii ar avea doar sensul de a pune pe coperta, „cea mai amuzanta si mai murdara carte din lume – Tindall, Columbia”, s-ar vinde mult mai bine, iar oamenii ar face efortul sa o descifreze.

Mai jos, Robert Anton Wilson citeste din Finnegan’s Wake.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *