Neurostiinta cantatului

Last Updated on January 3, 2017 by Patrick

neuroștiință, neurostiinta, muzica, muzică

Cand cantam impreuna ne armonizam bataile inimii

Neurostiinta cantatului ne arata ca, atunci cand cantam, neurotransmitatorii nostri se conecteaza intr-un mod nou si diferit. Se declanseaza lobul temporal drept al creierului nostru, elibereaza endorfine care ne faciliteaza inteligenta, sanatatea fizica, suntem mai fericiti si creativi. Atunci cand cantam impreuna cu alte persoane, aceste efecte se amplifica.

Cantatul ne face foarte mult bine, iar cercetarile recente in acest sens arata faptul ca a canta in grup este antrenant si chiar transformator.

Starea benefica pe care o avem atunci cand cantam in grup este ca un fel de recompensa spirituala pentru faptul ca ne adunam si colaboram. De asemenea, cercetarile arata muzica pe care o facem impreuna a evoluat ca o unealta a vietii sociale. Multe triburi cantau impreuna si dansau ca sa dezvolte loialitate intre ei, sa transmita informatii vitale si sa alunge dusmaniile.

neuroștiință, neurostiinta, muzica, muzică

Cantatul in grup a făcut parte din traditiile tribale de mii de ani.

Stiinta vine in sprijinul cantatului

Abia recent s-a descoperit faptul ca a canta in grup declanseaza eliberarea in fiecare dintre noi a serotoninei si oxitocinei, hormonii solidaritatii, si ne sincronizeaza bataile inimii.

Cantatul in grup stimuleaza, literalmente, comunitatea sa transceanda abordarea de tip “fiecare pentru el”. Cei care canta impreuna isi construisc legaturi puternice si prospera.

In cartea sa, Armonia Imperfecta: Sa gasim fericirea cantand impreuna cu ceilalti, Stacy Horn spune:

Cantatul este o infuzie a calmului perfect, care linisteste nervii și inalta spiritul.

neuroștiință, neurostiinta, muzica, muzică

Cantatul in grup ne aduce fericire si ne conecteaza profund unul cu celalalt.

Cantand impreuna ne face mai fericiti

Timp de un deceniu, stiinta a lucrat din greu pentru a ne explica de ce cantatul are un efect atat de linistitor dar si energizant asupra oamenilor. Nenumarate studii ne demonstreaza ca atunci cand cantam, corpul nostru elibereaza endorfine si oxitocina care, la randul sau, amelioreaza anxietatea si stresul, si care sunt in legatura cu sentimentele de incredere si relationare.

Cantatul ii ajuta pe oamenii cu depresie diminuandu-le sentimentele de singuratate, dandu-le senzatia de relaxare, fericire si relationare. Mai mult, beneficiile cantatului in mod constant au caracter cumulativ. Oamenii care canta au un nivel redus de cortizol, indicandu-le un nivel mai mic de stres.

Sophia Efthimiou, cantareata din Marea Britanie, profesoara de canto si lider de cor, descrie cantatul ca fiind un proces de controlare constienta a respiratiei si a laringelui, dezvoltand si sustinand anumite tonalitati imbinandu-le cu ritm si poezie in procesul de creare a melodiilor.

Intr-un cadru de grup, fiecare membru simte vibratia muzicala miscandu-se prin corp. Bataile inimii se sincronizeaza. Sophia mai explica:

Pur si simplu formam un singur ritm cardiac.

neuroștiință, neurostiinta, muzica, muzică

Cand cantam impreuna, bataile inimii se sincronizeaza astfel incat sa bata ca o singura inima.

Oricine poate sa cante

Unul dintre cele mai mari beneficii pe care le are cantatul este acela ca, chiar daca nu cantam prea bine, simtim orisicum avantajele. Un anumit studiu a aratat ca:

Cantatul in grup poate sa ne faca sa ne simtim implinitii, avand chiar efecte terapeutice, chiar si atunci cand sunetul produs de instrumentul vocal este de o calitate mediocra.

Tanie de Jong, cantareata si fondatoare a grupului Creativity Australia, si-a pus in valoare in mod eficient capacitatea de a canta in grup astfel incat sa eleveze pe fiecare membru al grupului, sa progreseze, indiferent de capacitatea sa.

Proiectul organizatiei, Intr-o Singura Voce, aduce o diversitate de oameni impreuna pentru a canta. Euforia grupului pune in valoare creativitatea naturala a oamenilor, declansata de sesiunea de canto, pentru a ridica nivelul sprijinului comunitar, a relatiilor si a oportunitatilor. Tania spune:

Unul dintre cele mai mari beneficii ale cantatului este faptul ca ne activeaza partea dreapta a creierului. Este partea responsabila cu intuitia, imaginatia si toate functiile noastre creative. Ne conecteaza cu lumea posibilitatilor. In viata moderna suntem in mod constant bombardati cu foarte multe informatii pe care le procesam si le analizam. Astfel ca ne-am format tendinta de a ramane blocati in partea stanga a creierului. Asadar, este fundamental necesar sa ne hranim atributele umane care ne deosebesc de masinile mecanice. Cel mai bun mod de a face acest lucru este sa cantam.

neuroștiință, neurostiinta, muzica, muzică

Daca avem o voce, nimic nu ne poate opri sa cantam din toata inima.

Sa cantam oriunde si oricand

Aceste beneficii sunt gratuite si accesibile tuturor. Cu totii avem o voce. Cu totii putem canta, chiar daca nu credem ca putem.

Erau vremuri in care cu totii obisnuiam sa cantam. Cantam la biserica, in jurul focului de tabara, la scoala. In timp ce cantatul in grup reinvie, foarte putini dintre noi mai cantam. La un anumit moment dat, cineva ne-a spus sa tacem si ne-a judecat pentru vocea imperfecta pe care o aveam. Sophia Efthimiou spune: “cantatul este foarte personal, o expresie a sunetului care vine dinlauntrul nostru; nu avem ce sa facem si luam criticile ca pe un afront personal, iar acestea ne raman”.

Cu toate acestea, oamenii care afirma ca nu pot canta pentru ca sunt afoni au cele mai mici sanse sa-si gaseasca si sa-si foloseasca vocea in cantat.

Afonia este relativ rara, iar acest lucru inseamna a nu recunoaste un cantec. Daca putem sa recunoastem un cantec, inseamna ca nu suntem afoni, ci doar ca suntem neantrenati. Sophia clarifica:

Atunci cand vocea noastra canta o nota falsa, ne simtim teribil ca si cand ar fi o reflectare a valorii noastre de sine. Asadar, daca putem vorbi, putem canta.

neuroștiință, neurostiinta, muzica, muzică

Toata lumea poate sa cante, asa ca sa lasam melodiile sa curga oriunde ne-am afla.

Sa ne ridicam vocea

Cantareata de opera din Statele Unite, Katie Kat, doreste sa ne incurajeze pe fiecare sa cantam mult mai des, indiferent de abilitatile noastre vizibile.

Cantatul sporeste constiinta de sine, increderea in sine si capacitatea noastra de a comunica cu ceilalti. Reduce stresul, ne reconforteaza si ne ajuta sa ne cream identitatea si sa influentam lumea.

Cand cantam, vibratiile muzicale trec prin noi, modificandu-ne starea fizica si emotionala. Cantatul este vechi de cand lumea si Pamantul. Este antic, innascut si se afla in interiorul nostru al tuturor. Chiar este una dintre cele mai inaltatoare terapii pe care ne-o putem aplica. Katie continua:

Totusi, societatea are viziuni denaturate asupra valorilor cantatului. Cantatul a ajuns un lucru rezervat elitelor talentate sau starurilor prolifice, cu producatorii lor, manageri si concerte – lasandu-ne pe noi, ceilalti, singuri cu criticile noastre distructive asupra propriilor noastre voci.

Ea sustine ca a canta este instinctiv si astfel, necesar pentru existenta noastra. Nu e nevoie sa fim cantareti nemaipomeniti pentru a beneficia de avantajele biologice de baza ale cantatului, iar odata cu practica beneficiile cresc.

neuroștiință, neurostiinta, muzica, muzică

Cantatul intr-un grup aduce bucurie oamenilor de orice varsta.

Cantatul creeaza conexiuni

Autorul articolului original, Cassandra Sheppard, are amintiri dragi despre bunica sa care canta pe tot parcursul zilei si despre sesiunile de lunga durata, de cantat in grup cu prietenii ei.

Una din amintirile sale preferate in acest sens este vechea traditie scotiana din Ajun de Anul Nou cand cantau Auld Lang Syne. Bunica ei impreuna cu prietenii ei stateau intr-un cerc mare chiar inainte de miezul noptii. Cu totii se tineau de maini, iar apoi, la inceputul ultimului vers isi treceau bratele pe langa ei astfel incat mana stanga tinea de mana pe cel din dreapta, iar mana dreapta pe cel din stanga. Cand se termina cantecul, fiecare mergeau rapid spre centru inca tinandu-se de maini. Era frumos, distractiv, iar pe vremea aceea, ca tanara fata, se simtea in siguranta, inclusa si iubita in interiorul acelui cerc al cantarii.

Expresia “Auld Lang Syne” se traduce “de dragul vremurilor de altadata”. Cantecul este intru totul despre mentinerea vechilor prietenii si a privi inapoi asupra evenimentelor anului.

Este o traditie care merita sa fie reinviata, tinand seama de beneficiile cantatului in grup.

Sursa: The Neuroscience of Singing.

Save

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *