tinerii citesc mai putin, carti digitale
, , ,

Jean Twenge – De ce este important ca tinerii citesc mai putin?

Cei mai multi dintre noi petrecem azi mult mai mult timp cu mediile digitale decat acum un deceniu. Dar tinerii din ziua de azi au ajuns la maturitate cu smartphone-uri in buzunare. In comparatie cu cei de acum cateva decenii, modul in care interactioneaza cu mediile traditionale, cum ar fi cartile si filmele, este fundamental diferit.

Eu si coautorii mei am analizat sondaje reprezentative la nivel national cu privire la peste un milion de adolescenti din SUA, colectate incepand cu 1976, si am descoperit o schimbare aproape seismica in modul in care adolescentii isi petrec timpul liber.

Din ce in ce mai mult, cartile par sa se umple de praf.

Totul se rezuma la ecrane

Pana in 2016, elevul mediu de clasa a 12-a a declarat ca petrecea un numar impresionant de sase ore pe zi trimitand mesaje, pe retelele de socializare si online in timpul liber. Si acestea sunt doar trei activitati; daca ar fi incluse si alte activitati media digitale, aceasta estimare ar creste cu siguranta.

Adolescentii nu au petrecut intotdeauna atat de mult timp cu mediile digitale. Timpul petrecut online s-a dublat din 2006, iar utilizarea social media a trecut de la o activitate periodica la una zilnica. In 2016, aproape noua din 10 fete de clasa a 12-a au declarat ca au vizitat zilnic site-uri de socializare.

Intre timp, timpul petrecut jucand jocuri video a crescut de la mai putin de o ora pe zi la o ora si jumatate in medie. Una din 10 eleve de clasa a 8-a din 2016 a petrecut 40 de ore pe saptamana sau mai mult jucand jocuri – un angajament de timp echivalent cu un loc de munca cu norma intreaga.

Cu atat de putin timp zilnic, nu cumva ceva trebuie sa cedeze?

Poate ca nu. Multi cercetatori au insistat asupra faptului ca timpul petrecut online nu inlocuieste timpul petrecut interactionand cu mass-media traditionale. Unii oameni sunt pur si simplu mai interesati de mass-media si de divertisment, subliniaza acestia, astfel incat mai mult timp petrecut cu un tip de mass-media nu inseamna neaparat mai putin cu celalalt.

Cu toate acestea, nu ne spune prea multe despre ceea ce se intampla la nivelul unei intregi grupari de persoane atunci cand timpul petrecut in mass-media digitala creste si creste. Este ceea ce ne pot spune sondajele mari efectuate pe parcursul mai multor ani.

Filmele si cartile sunt lasate pe marginea drumului

In timp ce 70% dintre elevii din clasele a 8-a si a 10-a mergeau la film o data pe luna sau mai mult, acum doar jumatate dintre ei mai merg la film. Vizitele la film au fost la fel de populare de la sfarsitul anilor 1970 pana la mijlocul anilor 2000, ceea ce sugereaza ca nu Blockbuster video si VCR-urile au ucis mersul la film.

Dar dupa 2007 – cand Netflix si-a introdus serviciul de streaming video – mersul la cinema a inceput sa isi piarda din atractivitate. Din ce in ce mai mult, vizionarea unui film a devenit o experienta solitara. Acest lucru se potriveste cu un model mai larg: intr-o alta analiza, am constatat ca adolescentii de astazi ies cu prietenii lor mult mai putin decat o faceau generatiile anterioare.

Dar tendintele in materie de vizionare de filme palesc in comparatie cu cea mai mare schimbare pe care am constatat-o: un declin enorm in ceea ce priveste lectura. In 1980, 60% dintre elevii de clasa a 12-a au declarat ca au citit zilnic o carte, un ziar sau o revista care nu era destinata scolii.

In 2016, doar 16% au facut acest lucru – o scadere uriasa, chiar daca cartea, ziarul sau revista ar putea fi una citita pe un dispozitiv digital (intrebarea din sondaj nu specifica formatul).

Numarul elevilor de clasa a 12-a care au declarat ca nu au citit nici o carte de placere in ultimul an aproape s-a triplat, ajungand la unul din trei in 2016. Pentru iGen – generatia nascuta dupa 1995 care si-a petrecut intreaga adolescenta cu smartphone-uri – cartile, ziarele si revistele au o prezenta din ce in ce mai redusa in viata lor de zi cu zi.

Bineinteles, adolescentii inca mai citesc. Dar ei citesc texte scurte si subtitrari de pe Instagram, nu articole lungi care exploreaza teme profunde si care necesita gandire critica si reflectie. Poate ca, drept rezultat, scorurile la citire la testele standardizate in 2016 au fost cele mai mici dintotdeauna de cand a inceput sa se tina evidenta in 1972.

Nu este de bun augur nici pentru tranzitia lor la facultate. Imaginati-va ca treceti de la a citi subtitrari de doua fraze la a incerca sa cititi chiar si cinci pagini dintr-un manual universitar de 800 de pagini dintr-odata. Citirea si intelegerea cartilor si capitolelor mai lungi necesita exercitiu, iar adolescentii nu au parte de acest exercitiu.

In urma cu cativa ani, un studiu realizat de Pew Research Center a aratat ca tinerii citesc mai multe carti decat persoanele mai in varsta. Dar acest studiu a inclus carti pentru scoala si nu a tinut cont de varsta. Cand ne uitam la cititul de placere de-a lungul timpului, generatia iGen citeste mult mai putin decat generatiile anterioare.

Calea de urmat

Deci, ar trebui sa smulgem smartphone-urile din mainile iGen si sa le inlocuim cu carti de hartie?

Probabil ca nu: smartphone-urile sunt principala forma de comunicare sociala a adolescentilor.

Cu toate acestea, asta nu inseamna ca trebuie sa fie in permanenta pe ele. Datele care leaga timpul excesiv petrecut cu mediile digitale de problemele de sanatate mintala sugereaza o limita de doua ore pe zi de timp liber petrecut cu ecranele, o restrictie care va permite, de asemenea, timp pentru alte activitati – cum ar fi mersul la film cu prietenii sau cititul.

Dintre tendintele pe care le-am constatat, scaderea pronuntata a lecturii este probabil sa aiba cel mai mare impact negativ. Citirea cartilor si a articolelor mai lungi este una dintre cele mai bune modalitati de a invata sa gandesti critic, sa intelegi probleme complexe si sa separi realitatea de fictiune. Este esential pentru a fi un alegator informat, un cetatean implicat, un student de succes la facultate si un angajat productiv.

Daca publicatiile tiparite incep sa moara, multe lucruri vor disparea odata cu ele.

Traducere si adaptare dupa theconversation.com.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.