Interdisciplinaritatea se opune specialitatii
Last Updated on May 1, 2018 by Patrick
Interdisciplinaritatea se opune specialitatii – ce inseamna interdisciplinaritate?
As vrea sa dau o definitie altfel decat cea din dictionar. Sa mergem etimologic. Inter-, intern, interior, intim etc. si disciplina sunt componentele acestui cuvant compus. Ce inseamna este scopul acestei dizertatii. Ceea ce este interior, launtric, intim, apartine constiintei umane, iar disciplina este organizarea si filozofia de lucru plus modus operandi ale sale in orice domeniu. Aici este cheia, caci interdisciplinaritatea inseamna studierea si practicarea, sau studierea prin practicare (si vice versa), disciplinelor sau domeniilor de activitate umana, de la arta, la tehnica, stiinta, de la filozofie la politica, economie, matematica etc., impreuna. Nici una fara cealalta.
Pentru a prospera, a trece dincolo de stadiul de supravietuire, de mentinere macar a metabolismului bazal, este nevoie de cunoasterea integrala a mai multor domenii. Fiind intergrale inseamna ca sunt impreuna si lucreaza dimpreuna la stabilirea prosperitatii, se integreaza unele cu altele, sunt intregi si reprezinta un tot unitar, un intreg. Pentru aceasta este nevoie sa se cunoasca matematica, economie, fizica, geografie, chimie, geologie, mai multe lucruri din acestea, si fiecare le contine pe fiecare. Aceasta inseamna interdisciplinaritate. Una nu poate fara cealalta. Nu putem cunoaste economie fara matematica, fara geografie, fara fizica, deoarece este vorba despre economie fizica, economie energetica, calcule matematice se vor fi facut sau sunt de facut etc. Exemplu: expertii de la NASA au nevoie de matematica pentru a construi nave spatiale etc. Intelegem toate aceste lucruri, cel putin intelectual adica ne amintim ca asa este. Insa interdisciplinaritatea se opune specialitatii.
Cel care practica interdisciplinaritatea nu se infatueaza, nu este plin de el insusi, se autodisciplineaza interior. Cel care practica specialitatea ajunge, in cele din urma, sa se infatueze cu ceea ce cunoaste (am observat cazuri nenumarate.. toti specialistii pe care i-am intalnit, pe care i-am si cunoscut, erau plini de ei insisi), sa fie plin de orgoliu. Se considera special daca stie acele lucruri si nu ai voie sa-l contrazici in specialitatea lui. Pe cand interdisciplinarul pleaca urechea si asculta tot, insa nu pune in aplicare ce i se spune pana nu intelege. Nu este prost si nici nu se lasa dus de orice val care l-ar purta in apele vietii.
Uneori sunt multe discipline intr-un domeniu de studiu, intr-un macrodomeniu, si chiar multitudinea disciplinelor fac un tot integral, indiferent care este numarul lor. Nu cantitatea conteaza, totusi, ci calitatea, ca intotdeauna si oricand, oriunde. Calitatea reprezinta notele inalte, nivelul vibratoriu inalt al activitatilor, iar cantitatea reprezinta rezultatul calitatii, ceea ce ramane in urma, acel cat, acel rest al calculului, resursa care se distribuie. Calitatea inseamna energia, iar cantitatea inseamna masa, materia.
Ce inseamna specialitate?
La scoala, la universitate, elevii si studentii se specializeaza pe un anumit domeniu. Geograful, daca nu cunoaste si geologie (insusi faptul ca numele acestor doua discipline incepe cu prefixul -geo) nu va stii ce este aceea o stanca si nici din ce sunt compusi muntii, sau solurile aluvionare, dar va stii sa le gaseasca (oare?). A descrie pamantul, de aici provine numele de geografie, nu inseamna a-l desena sau a-l stii sa-l desenam, ci inseamna sa il si explicam. Aceasta deja impune si alte lucruri decat simpla cartografiere. Mai este nevoie si de speologie, de fizica, de astronomie, daca se iese cu explicatiile in afara atmosferei terestre etc. Acesta este un exemplu. Cei din scoli si facultati, atat invataceii cat si invatatii, dascalii, invatatorii sau profesorii considera ca specialitatea este si trebuie sa ramana una singura. Ei cred ca este doar un singur domeniu, precum cel de profesor, analist programator, farmacist, cizmar, senator sau avocat, medic ori motostivuitorist. Catusi de putin este asa. Chiar am putea sa invatam daca nu am cunoaste limba si gramatica materna? Am putea sa citim, sa scriem fara a le cunoaste? Interdisciplinaritatea se opune specialitatii.
De altfel, nu putem da o definitie specialitatii deoarece nu exista. A fi special este precum a spune ca ficatul este special si inima este speciala. Oare corpul uman este special? Acest special instiga la comparatie. Special fata de? Nu exista special, exista responsabil. Ti se dau anumite valori, cu alte cuvinte Universul investeste in tine anumite lucruri, iar tu te infatuezi crezand ca te crede special. Pleci intotdeauna de la prezumtia ca esti o fiinta josnica, de joasa speta si ca nu meriti nimic. Apoi cand primesti spui: “Mie? Ce am eu special? De ce sunt eu special?” si pana la urma “Mama, ce special sunt!” in loc sa te intrebi “Care eu?”. Nu exista eu in interdisciplinaritate. Nu exista al meu, al tau, ci doar responsabilitate. Interdisciplinarul este un om cu vocatie, cu chemare (am putea spune speciala?), cu alte cuvinte i se cere.. pardon, Universul ii cere (ficatului, inimii sale, intestinelor sale) sa isi faca treaba. Acelea sunt valorile si cu ele se pune pe treaba. Toti care au fost oameni cu vocatie, toti care s-au jertfit pentru omenire, au avut aceasta chemare, iar vocea lor interioara a devenit strigat interior caci, in anumite locuri si timpuri, unii, altii o luau razna dezechilibrand balanta cosmica. Astfel ca nu au mai putut suporta si au pornit pe treaba (a se vedea viata lui Mahatma Gandhi, Maica Tereza, dr. Vandana Shiva etc.). Unii inca mai sunt in viata, altii au plecat de langa noi de ceva timp. Insa, chestiunea ramane aceeasi intotdeauna.
Nu strica studiul, evident. Inainte de toate, ei se apuca si studiaza. Interdisciplinarul studiaza ceea ce-l cheama inima. Veti vedea, daca nu deja, oameni care studiaza lucruri care aparent nu au de-a face cu ei. Ei va pot raspunde ca este pentru viitor. Insa viitorul este incert, nu e asa? Nu. Viitorul ti-l faci. Cum iti asterni asa vei dormi. Este o vorba de intelepciune. Viitorul ti-l cladesti pe vointa. Fa ceea ce vrei si acela va fi viitorul tau. Aceasta este explicatia.
Toti oamenii geniali, sa-i numim astfel, au fost specializati in mai multe domenii, iar cand spunem aceasta folosim un limbaj separatist si usor ignorant. Corect este sa spunem ca sunt interdisciplinari. Acestia au un status social special si sunt vazuti atat de catre oamenii de rand cat si de catre intelectuali, de la cei mediocri pana la eruditi, ca fiind elite. Am folosit iarasi cuvantul special dar nu degeaba. Vreau sa ma apropii de nivelul de intelegere comun tuturor si vreau sa il ridic totusi. Sunt vazuti ca fiind speciali de aceia care inca se considera unidisciplinari pe ei insisi, de asemenea pe ceilalti, insa realitatea este ca acei oameni de elita sunt intotdeauna experti in mai multe domenii, ca sa spunem asa. Ei activeaza in mai mult de un domeniu. Oricum, nu exista un domeniu. Haideti sa nu incepem sa le separam! Nu exista matematician, nici artist, nici filozof! Dar exista intelepti. Cum suna aceasta?
Dar totusi, actorul are nevoie sa cunoasca istoria dramaturgiei, la fel ca oricare artist istoria artei, iar medicul istoria medicinei, ori chimie, daca vrea sa stie ce este o proteina, de exemplu. Nu se poate altfel, chiar daca, de exemplu, acestia din urma se specializeaza pe un domeniu al medicinei, ca sa spunem asa. Dar medicina reala trateaza ochiul impreuna cu capul, iar capul impreuna cu gatul, toracele, abdomenul, ce sa mai.. tot corpul. Totul unitar. Totul este Unul si are parti componente, nu-i asa? La fel, mecanicul auto cunoaste cum sa manevreze metalele, cunoaste strungarie, altfel ce-ar face cand ar avea nevoie sa inlocuiasca un surub si nu are de unde sa si-l procure? De ce nu si l-ar face? Cunoaste si chimie, macar putina. Stie care este diferenta dintre hidraulic si pneumatic, de exemplu. Stie care este diferenta dintre benzina si motorina, de alt exemplu. Altfel?
Iata! Nu exista specialitate. Caci ne punem sa ne specializam pe un domeniu ca avem nevoie de altul ca sa-l intelegem pe primul. Pana la urma ce studiem? Chimie sau fizica? Astronomie sau astrologie? Geografie sau geologie, economie, matematica etc.?
Interdisciplinaritatea anuleaza specialitatea!
Numai bine si spor la treaba!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!