I Ching, constiinta, constiinta superioara
, ,

I Ching si accesarea Constiintei Superioare

I Ching, constiinta, constiinta superioara

Intelepciunea Antica – Navigarea in Calatoria Vietii

I Ching este cel mai vechi si cel mai sofisticat sistem de intelepciune a divinatiei din lume. Cunoscuta sub numele de “Cartea Prefacerilor”, este o scriere antica chinezeasca care a fost folosita foarte mult de-a lungul secolelor in Orientul Indepartat.

Bazata pe o serie de 64 de simboluri in 6 instante – cunoscute sub numele de hexagrame – aceasta este un instrument puternic care poate ajuta oamenii sa navigheze in calatoria vietii si este proiectata pentru a ne ajuta sa intelegem si sa lucram cu fortele inconstiente care modeleaza situatiile cu care ne confruntam, mentinandu-ne, in acelasi timp, conectati cu procesul creativ al vietii. Se spune ca I Ching scoate la iveala shen, sau spiritul ajutator (vocea interioara), care ne ghideaza.

I Ching este considerata un microcosmos al unui Univers ce ofera semnificatii simbolice complexe, folosind un tip de divinatie numit “cleromantie” – care este precum aruncarea unor loturi (multimi), in care rezultatul produce numere aparent intamplatoare.

Exista 64 de tipuri principale de situatii care pot fi analizate in cartea I Ching. Acestea ofera indrumari cu privire la situatia noastra actuala, dar nu asupra viitorului. Lucrand cu I Ching ne poate ajuta sa fim clari asupra deciziilor in viata si ne vor spori intuitia. Divinatia ca si instrument, atunci cand este folosita rotunjit, poate deschide psihicul catre inalta inspiratie si ghidare, in timp ce ne invata sa avem incredere in cunoasterea noastra interioara.

I Ching, constiinta, constiinta superioara, divinatie, inspiratie, intelepciune, ghidare

Carl Jung si I Ching

Marele psihoterapeut si psihiatru, fondatorul Psihologiei Analitice, Doctorul Carl Jung a folosit oracolul in sesiunile sale de terapie cu clientii.

Jung a introdus I Ching in lumea vorbitoare de limba engleza la inceputul anilor 1950. Intr-o sincronicitate interesanta, el practica cu oracolul de peste 30 de ani cand l-a cunoscut pe Richard Wilhelm, traducatorul german al cartii, in 1929. Aceasta intalnire de destin a contribuit la construirea unei legaturi a intelegerii psihologice intre Orient si Occident. Jung s-a simtit, de asemenea, validat de Wilhelm prin faptul ca au folosit impreuna puterea vindecatoare a simbolismului alchimic medieval.

Printre cele mai importante lucrari ale lui Jung a fost analiza in profunzime a psihicului pe care a realizat-o si pe care a explicat-o dupa cum urmeaza: “Prin psihic inteleg totalitatea proceselor psihice, atat constiente cat si inconstiente”. Jung a separat conceptul de psihic de conceptul de minte, care este in general limitat la procesele de constiinta. In schimb, el considera ca psihicul si materia fizica sunt relationate. Jung a emis ipoteza ca lumile noastre interioare si exterioare sunt profund conectate si se oglindesc una pe cealalta. Acest lucru da ecou invataturii lui Hermes, Zeul Grec: “Asa cum este sus, este si jos; asa cum este in interior, este si in exterior”.

I Ching, constiinta, constiinta superioara, divinatie, inspiratie, intelepciune, ghidare, Jung, Carl Jung, mandala

De mai bine de treizeci de ani m-am interesat asupra acestei tehnici de oracol, sau metoda de explorare a inconstientului, caci mi s-a parut de o semnificatie neobisnuita.
Carl Jung.

Potrivit lui Jung, evenimentele psihice si acele evenimente care au loc in lumea exterioara, pot sa nu fie coincidente si pot chiar sa aiba o sursa acauzala, dincolo de legea cauzei si a efectului.

I Ching nu descrie schimbarea; participa la, si exprima schimbarea, aratand cum are loc schimbarea deoarece face parte din procesul pe care-l modeleaza. Jung a experimentat folosind metoda antica a consultarii oracolului pentru a vindeca nevroza. Si-a bazat sesiunile pe banuiala ca ceea ce trecea a fi normal era insasi forta care a spulberat personalitatea pacientului, iar incercarea de a fi normal incalca natura noastra interioara.

Jung relata ca doua dintre cele mai puternice moduri de a deveni mai constienti atat de inconstientul individual cat si de ceea ce el numea “inconstientul colectiv” (memoria ancestrala si experienta) este sa acordam atentie viselor noastre pe timp de noapte si sincronicitatilor (evenimente care nu au legatura dar par sa fie relationate prin semnificatie) din timpul zilei. El vedea I Ching-ul ca o modalitate de a cultiva sincronicitatile.

In Jurnalul Psihologiei Analitice sunt scrise urmatoarele:

Traditia alchimica Taoista este bazata pe premisa ca experienta psihologica a lui Tao poate fi realizata prin mijloace mentale si fiziologice, precum respiratia si tehnicile meditative, gimnastica, regimurile dietetice, precum posturile, consumul de plante medicinale si minerale, si practicile sexuale speciale. Aceasta traditie include I Ching si medicina traditionala chineza in opusul alchimic. Alchimia Taoista presupune primordialitatea corpului fizic in procesul de auto-realizare. Fortele psihologice si cosmice ale trigramelor din I Ching sunt depozitate in organele interne ale corpului si sunt materialul de baza pentru experimentarea lui Tao. Organele interne sunt fundamentul corpurilor materiale si subtile, iar prin cultivare, corpul se spiritualizeaza precum spiritul se incorporeaza.

I Ching, constiinta, constiinta superioara, divinatie, inspiratie, intelepciune, ghidare, Jung, Carl Jung, vise, tao

Ascultand mesajele viselor noastre si trezind imaginatia, putem reintegra diferitele noastre parti.

I Ching ca reprezentare simbolica a Psihicului

Carl Jung a avut o influenta extraordinara asupra psihologiei moderne. Ii putem multumi pentru concepte precum extrovertire si introvertire, arhetipuri, analiza moderna a viselor, inconstientul colectiv, si multe altele. Jung a creat modelul psihicului, care este cunoscut si sub numele de modelul clasic sau standard al psihicului.

El considera ca fiinta umana este launtric intreaga, dar cei mai multi dintre noi am pierdut contactul cu parti importante din noi insine. Ascultand mesajele viselor noastre si trezind imaginatia, putem sa luam contactul si sa ne reintegram diversele noastre parti. Scopul vietii este procesul exprimarii si armonizarii diferitelor componente ale psihicului.

Spre deosebire de modelul clasic al psihicului de la Jung, cu patru functii psihologice (reprezentand patru principii ale constiintei: gandirea, simtirea, intuitia si senzatia), hexagrama din I Ching are 6 elemente. Primul si ultimul element ale hexagramei reprezinta partea inca inconstienta a psihicului. Primul element al hexagramei este zona inferioara pamanteasca, partea subterana a psihicului. Al saselea element este zona superioara cereasca, partea spirituala a psihicului.

Cartea Prefacerilor, sau I Ching, este reprezentarea simbolica a dinamicii psihicului, care include si modelul psihicului vazut, nu atat in aspectul structural de mandala, cat din punct de vedere al aspectului transformational dinamic.
Ivan Dugic.

I Ching, constiinta, constiinta superioara, divinatie, inspiratie, intelepciune, ghidare, Jung, Carl Jung, vise, tao, simbolic, simbolism

Cum ne pot imbunatatii viata principiile I Ching

I Ching este un instrument care ne confera puterea si ne ajuta sa ne gasim raspunsuri, readucandu-ne cheile psihicului. Ne este un canal de legatura cu mintea subconstienta si constiinta superioara pentru a ne revela raspunsuri la intrebarile pe care le avem.

Ne ajuta sa observam tiparele din viata noastra si sa ne cunoastem mai bine. Prin intermediul hexagramelor, Cartea Prefacerilor ne reveleaza starea subconstienta a mintii, situatia noastra actuala si mediul exterior, precum si rezultatul asteptat. Capabila sa actioneze ca o legatura mecanica intre subconstientul nostru, spiritul si constiinta treaza, I Ching este un sistem inovativ si cu multe nivele.

I Ching pare a fi o psihologie avansata, reflectand adevarul nostru launtric cel mai profund, unind intelepciunea antica si psihologia occidentala. Ne reveleaza mari rezerve de gratie si putere care ne sunt disponibile, si cultiva in noi insine capacitatea de a ne bucura de viata in mod spontan, dandu-ne si ceea ce avem nevoie pentru viitor.

Jung a numit psihoterapia ca fiind “vindecarea sufletelor”, si a gasit multa intelepciune in Oracolul Chinezesc pe care a ajuns sa-l cunoasca atat de intim.

I Ching nu-si ofera dovezi si rezultate; nu se lauda pe sine si nici nu este usor de abordat. Ca o parte a naturii, asteapta pana cand este descoperita. Nu ofera nici fapte, nici putere, dar pentru iubitorii de auto-cunoastere, ai intelepciunii – daca exista acestia – pare a fi cartea potrivita. Unei persoane spiritul sau apare atat de clar precum ziua; alteia, fantomatica precum crepusculul; unei a treia, intunecata precum noaptea. Cel care nu este multumit de ea nu e nevoit s-o foloseasca, iar cel care ii este impotriva nu este obligat sa o gaseasca adevarata. Las-o sa mearga mai departe in lume pentru beneficiul celor care ii pot discerne sensul!
Carl Jung.

Sursa: Using the I Ching to Access Your Higher Consciousness.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.