insecte, fluturi, colaps catastrofal
, ,

Declinul insectelor – un posibil colaps catastrofal al naturii

[mk_image src=”https://cydroneacademy.com/wp-content/uploads/2019/02/fluturi-620×264.jpg” image_size=”medium” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://cydroneacademy.com/wp-content/uploads/2019/02/fluturi-620×264.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″]

Activitatea umana este raspunzatoare de declinul dramatic al populatiei de insecte, 40% dintre specii riscand sa dispara in urmatoarele decenii, conform unui studiu realizat in Australia, citat luni de Press Association. Potrivit analizei globale a declinului insectelor, lumea asista la ”cea mai mare extinctie de pe Pamant” din ultimele milioane de ani, cauzata de pierderea habitatului, utilizarea pesticidelor, boli, specii invazive si schimbari climatice.

Datorita rolului important pe care insectele il joaca in cadrul sistemelor naturale si in existenta altor specii salbatice, „astfel de evenimente nu pot fi ignorate si ar trebui sa conduca la adoptarea unor masuri decisive pentru evitarea unui colaps catastrofal al ecosistemelor naturale”, au avertizat oamenii de stiinta.

Analiza care va fi publicata in jurnalul Biological Conservation a fost efectuata pe 73 de rapoarte realizate anterior asupra populatiilor de insecte din mai multe zone ale globului, inclusiv studii efectuate in Marea Britanie, si a descoperit ca specii ce variaza de la fluturi si albine pana la gandaci de balegar se numara printre cele mai afectate.

Declinul nu afecteaza doar speciile specializate, spre exemplu cele care depind de o anumita planta gazda sau traiesc doar in unele habitate, ci si specii mult mai „generaliste”. Oamenii de stiinta au avertizat ca intensificarea agriculturii in ultimele sase decenii reprezinta „cauza de baza a problemei”, iar utilizarea intensiva si pe scara larga a pesticidelor a avut un impact major.

Cel mai important factor al declinului insectelor este pierderea habitatului si transformarea terenului in zone agricole si urbane. Acest factor cauzator este urmat de poluare, in principal cea cu pesticide si ingrasaminte.

Totodata, insectele sunt afectate de factori biologici, cum ar fi patogenii si speciile non-native, dar si de schimbarile climatice, cresterea temperaturilor putand afecta diversitatea zonelor in care acestea traiesc.

Insectele sunt esentiale pentru sistemele naturale functionale, acestea reprezentand o sursa de hrana pentru alte vietuitoare salbatice precum pasarile, mamiferele si amfibienii, dar au si rol in polenizarea plantelor si reciclarea nutrientilor.

„Concluzia este clara: daca nu modificam modalitatile prin care ne producem hrana, in urmatoarele cateva decenii insectele vor inregistra un declin care se va indrepta spre extinctie”, au subliniat cercetatorii Francisco Sanchez-Bayo de la Universitatea Sydney si Kris Wyckhuys de la Universitatea din Queensland.

„Repercusiunile pentru ecosistemele planetei sunt cel putin catastrofale, insectele constituind inca de la aparitia lor, la finalul erei deviniene, in urma cu aproape 400 de milioane de ani, baza structurala si functionala a multora dintre ecosistemele lumii”, au adaugat specialistii citati de Press Association.

Cercetatorii au facut apel la restaurarea habitatului, reducerea dramatica a utilizarii pesticidelor si implementarea unor schimbari in agricultura pentru a ajuta insectele, printre masurile recomandate numarandu-se plantarea la marginile campurilor a unor fasii bogate in flori sau rotatia culturilor cu trifoi in beneficiul bondarilor.

Sursa: agerpres.ro.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.