David W. Cooney: Este distributismul o forma de capitalism?
,

David W. Cooney: Este distributismul o forma de capitalism?

Last Updated on January 24, 2023 by Patrick

Obisnuiam sa folosesc termenul de „capitalism distributist” pentru a prezenta ideile distributiste, crezand ca acest lucru le va face mai acceptabile pentru capitalisti. Exista un anumit sens in care s-ar putea argumenta ca distributismul este o forma de capitalism. Definitia de baza a capitalismului este proprietatea privata a capitalului productiv. Rationamentul este ca, din moment ce distributismul sustine proprietatea privata a capitalului productiv, acesta este o forma de capitalism.

Problema cu acest proces de gandire este ca foloseste un reductionism extrem care ar face ca distributismul sa fie sinonim cu capitalismul. De altfel, ar face ca si corporatismul fascist sa fie sinonim cu capitalismul, deoarece, chiar si cu mana de control a guvernului, capitalul productiv intr-o economie corporatista fascista este in continuare proprietate privata. Simpla definitie de dictionar care mentioneaza acest aspect de baza nu este suficienta pentru a defini capitalismul.

Rafael Waters

Rafael Waters

Dr. Rafael Waters de la Scoala de Filosofie Aquinas a sustinut ca exista doua forme diferite de capitalism. El a afirmat ca Capitalismul poate fi complet corect, dar ca exista o alta forma care se angajeaza in mod obisnuit in practici nedrepte. El s-a referit la forma justa ca fiind „adevaratul” capitalism, dar ceea ce se intelege in mod obisnuit ca fiind si se numeste capitalism include si accepta ca fiind bune practicile economice pe care el le-a identificat ca fiind nedrepte. Prin urmare, ceea ce el a numit adevarata forma de capitalism este, de fapt, un sistem economic diferit de forma care exista si este practicata in lumea reala sub acest nume.

De aici am putea argumenta ca ceea ce sustin capitalistii de astazi nu este cu adevarat Capitalism, dar atunci discutam despre Capitalismul teoretic in opozitie cu ceea ce se crede in general ca este. Acest lucru nu ar face decat sa incurce discutiile despre capitalism mai mult decat sunt deja. Capitalismul, asa cum este practicat in lumea reala, merge mult dincolo de proprietatea privata a capitalului productiv. Capitalismul, asa cum exista in realitate, include diferite forme de proprietate corporatista, diferite forme de investitii si scheme de finantare, dobanzi, acceptarea lacomiei ca bun obiectiv, uzura, utilizarea capitalului pentru profit, utilizarea capitalului pentru a impiedica concurentii sa faca profit, monopolul, comertul liber, implicarea celor mai inalte niveluri de guvernare si o viziune utilitarista asupra lucratorului.

Orice discutie despre capitalism care reduce termenul la definitia de baza a cuvantului este nerealista. Cu alte cuvinte, sistemul economic care functioneaza de fapt sub numele de capitalism este foarte diferit de definitia de baza a cuvantului si, cu tot respectul pentru Dr. Waters, ceea ce el a descris ca fiind adevaratul capitalism este de fapt un sistem economic diferit care include, de asemenea, proprietatea privata a capitalului, dar care respinge si previne in mod activ practicile nedrepte.

Richard Aleman

Richard Aleman

In scopul dezbaterii situatiei noastre economice actuale, Capitalismul trebuie considerat ca incluzand toate punctele de vedere si practicile acceptate in mod obisnuit ca parte a sistemului, intrucat atat Distributismul, cat si Capitalismul functioneaza pe baza proprietatii private a capitalului productiv, trebuie sa privim dincolo de aceasta radacina comuna si sa realizam ca niciunul dintre aceste sisteme economice nu este definit in totalitate de ea. Richard Aleman a demonstrat perfect acest lucru la cea de-a 29-a conferinta anuala a Societatii Americane Chesterton, unde a spus:

„Distributismul este la fel ca si capitalismul, cu exceptia faptului ca avem diferente in ceea ce priveste natura omului, scopul activitatii economice, uzura, maximizarea bogatiei simbolice, rolul si exercitarea legitima a statului, economia empirica, semnificatia subsidiaritatii, subordonarea economiei fata de stiintele superioare, scopurile noastre, mijloacele noastre, ce sunt banii, ce este bogatia, ce este o piata libera, productia si consumul, reglementarea, comertul liber, legea morala si divina in ordinea sociala si economica si, da, ce inseamna libertatea”.

Cu alte cuvinte, in timp ce distributismul si capitalismul adera la un principiu de baza al proprietatii private a capitalului productiv, exista o vasta prapastie de diferenta care face ca pana si termenul „capitalism distributist” sa fie inselator.

Traducere si adaptare dupa distributistreview.com.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *