Conformitatea este calea sigura catre mediocritate
Last Updated on April 3, 2017 by Patrick
Motto: Cei mai buni din lume fac lucrurile diferit.
Stim asta. De aceea se scriu articole despre obiceiurile, rutinele, metodele oamenilor precum Elon Musk, Bill Gates si Steve Jobs. Ii studiem pe larg cu scopul de a ne imbunatati vietile prin micile adaptari pe care le facem. Acesti oameni actioneaza diferit si de aceea sunt cei mai buni in domeniul lor, fapt care ne aduce si noua un mare beneficiu.
Experimentul radical Polgar
Psihologul ungur Laszlo Polgar nu se dadea inapoi de la experimentele radicale. Dupa ce a studiat biografiile a sute de intelectuali, a identificat faptul ca acestia aveau o trasatura comuna – specializarea de timpuri si intensiva intr-un anumit domeniu. Noi numim acest lucru astazi a practica in mod deliberat un anumit lucru. Ca sa-si testeze teoria, si-a propus ca misiune sa-si creasca copiii si sa le transforme in genii.
Spre deosebire de majoritatea barbatilor care isi curteaza viitoarele sotii, Laszlo Polgar i-a cerut mana sotiei sale propunandu-i, de asemenea, sa isi dedice amandoi viata cresterii copiilor supradotati. Sotia sa Klara a fost de acord si asa s-au casatorit.
Sahul a fost sportul pe care l-au ales familia Polgar si l-au cultivat. Si-au masurat de-a lungul timpului progresele si specificitatile lor. Toate cele trei fiice ale lui Laszlo Polgar au fost scolite acasa, cu un accent special pe sah. In timp ce colegii lor se uitau la TV sau se jucau afara, surorile Polgar rezolvau probleme de sah si se perfectionau.
Toate cele trei surori Polgar obtineau rezultate formidabile prin forte proprii. Ele jucau inclusiv cu adversari adulti cand erau adolescente si dominau competitiile de la varste fragede. Cea mai mare dintre surori, Susan, avea sa devina campioana mondiala. Cu toate acestea, cea mai mica dintre surori, Judit Polgar, mergea mai departe ajungand cea mai puternica jucatoare de sah a tuturor timpurilor.
Avea sa devina cel mai tanar mare maestru de sah din toate timpurile – titlu acordat cu aceeasi denumire atat femeilor, cat si barbatilor – la varsta de doar 15 ani. Nu a acceptat sa mearga niciodata pe calea pe care multe jucatoare de top au parcurs-o, aceea de a concura la evenimente separate pentru femei, tintind pentru titlul mondial la feminin. In schimb, Judit Polgar concura in principal cu barbati, jucand impotriva celor mai buni sahisti din lume, caci a lupta doar pentru titlul feminin era prea usor pentru ea.
In ziua de astazi, exista un acord unanim ca Judit Polgar este cea mai buna jucatoare de sah din toate timpurile.
Normalul este Noul Obisnuit
Dar totusi, nu e musai sa fim crescuti de parinti care ar indoi Universul ca sa ne educe sa devenim copii-minune. Ceea ce trebuie sa intelegem este ca cei mai buni in domeniul lor sunt aceia care sunt diferiti nu numai in realizari ci si in obiceiurile lor de zi cu zi. Asa sunt ei, dispusi sa fie diferiti chiar daca ar fi respinsi sau criticati de catre societate. Laszlo Polgar era intr-o lupta permanenta cu autoritatile ungare cu privire la cel mai bun mod de a-si creste copiii.
Din instinct noi ne consideram peste medie. Nu vrem sa fim mediocri. Si totusi, in mod ironic, vrem sa fim normali si sa avem aceleasi puncte comune cu majoritatea oamenilor. Nu vrem sa fim diferiti si sa iesim in evidenta. Avand aceleasi interese si obiceiuri ca si ceilalti din jur ne asigura locul in gramada si faptul ca vom face parte din “grup”. Insa, in mod deliberat, ne pregatim sa fim mediocri.
Dar, care este problema in a fi mediocru? Nu e nimic in neregula cu a avea performante statistic medii. Problema apare atunci cand alegem sa fim mediocri, sa fim ca ceilalti. A fi ca ceilalti este garantia ca niciodata nu ne vom dezvolta in intregime capacitatile si talentele innascute. Prin extensie, niciodata nu vom fi cea mai buna versiune a noastra. Toate acestea ne asigura mediocritatea.
Nu inseamna ca dovedim ca suntem sanatosi daca ne adaptam bine la o societate profund bolnava.
Jiddu Krishnamurti.
Nonconformitatea zilnica
Oscar Wilde a remarcat la un momendat ca “tot ceea ce este popular este gresit”. Este o mantra cu care incerc sa-mi traiesc viata. Evit intotdeauna sa imi petrec timpul cu noutati din domeniul modei sau al celebritatilor. Nu am nici cont de instagram, desi este foarte popular printre ai nostri sa avem. Evit aceste lucru deoarece nu valoreaza mai nimic pentru mine, iar presiunea de grup si dorinta de integrare nu-mi schimba atitudinea.
Sa nu ma intelegeti gresit. Ma uit la anumite seriale pe care majoritatea le vizioneaza, dar nu fac acest lucru pentru ca si ceilalti se uita la ele, ci din considerente proprii.
Ceea ce am trait in mod personal este ca ne aliniem mai bine Vointei Superioare atunci cand evitam sa facem un lucru doar pentru ca este popular. Avem perspective si cadre mentale care sunt diferite de ale acelora cu care ne petrecem foarte mult timpul. Nu suntem presati sau influentati in vreun fel ca sa facem ceva pentru a ne integra in societate. Ajungem sa ne concentram pe ceea ce conteaza cel mai mult; definim ceea ce conteaza cel mai mult.
Sa indraznim sa fim diferiti
Nu va fi usor. Nu vom fi sufletul petrecerii. Ba chiar ne-am putea pierde cativa prieteni pe parcurs. Va trebui sa o luam pe cont propriu. Dar va merita cu siguranta.
In 333 î. Hr., Alexandru cel Mare a incercat sa dezlege faimosul Nod Gordian. Oracolii au profetizat ca cel care va dezlega nodul, va deveni rege al Asiei. Capatele nodului erau ascunse vederii, si astfel ca nimeni nu a fost capabil sa gaseasca o solutie eleganta acestei probleme. Venindu-i randul lui Alexandru cel Mare si negasind capatele ca sa-l dezlege, si-a scos spada si l-a taiat perfect pe jumatate, astfel rezultand capetele necesare.
Exista genii, pionieri in domeniu, care la varsta de 21 de ani, au realizat mai multe decat oricine de-a lungul vietii lor. Nu au mers pe acelasi fagas ca ceilalti.
In ziua de astazi suntem foarte strans conectati unii cu ceilalti, iar nonconformitatea ar avea mari dificultati avand in vedere faptul ca sunt mii de oameni care ne judeca fiecare miscare. Dar, ca si Alexandru cel Mare, va trebui sa fim indrazneti si sa mergem pe drumuri mai putin parcurse. Orice persoana sanatoasa l-ar considera pe Alexandru cel Mare un trisor, iar solutia sa absurda; cu totii vom auzi aceasta eticheta pana cand vom reusi.
Drumul mai putin parcurs
Chris Guillebeau, autorul cartii Arta Nonconformismului, este unul dintre cei care resping trairea unei vieti conventionale. A vizitat 193 de tari inainte de a implini varsta de 35 de ani si a reusit sa nu aiba nici un job full-time. In manifestul sau personal, intitulat Scurt Ghid pentru Dominarea Lumii, Chris vorbeste despre normalizarea mediocritatii. El spune:
Exista si o veste buna in ceea ce priveste normalizarea mediocritatii, si anume atunci cand facem ceva excelent, este atat de neobisnuit ca iesim instantaneu in evidenta. Oamenii sunt uimiti, pentru ca sunt asa de obisnuiti cu ceea ce este suficient de bine ca ceea ce este excelent este cu adevarat rar. Acest lucru poate sa fie in avantajul nostru atunci cand ne decidem sa trecem la un alt nivel si sa depasim asteptarile scazute ale celorlalti din jurul nostru.
Mesajul este clar: a fi neconventionali nu este intotdeauna usor, dar este cu siguranta satisfacator.
Sa mergem mai departe
Sa nu iti fie teama sa fii diferit! Ceea ce te face diferit este ceea ce te face pe tine sa fii tu insuti.
Adopta rutine diferite. Trezeste-te devreme. Fa dusuri reci dimineata. Petrece-ti timpul meditand. Invata lucruri noi si scrie-ti in jurnal despre acestea.
Mai presus de toate, aminteste-ti sa mergi pe drumul mai putin parcurs.
Sursa: Conformity Is The Surest Path To Mediocrity.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!