Cele 9 principii ale artei si culturii japoneze
, ,

Cele 9 principii ale artei si culturii japoneze

De mult m-a fascinat arta si cultura japoneza, in general. Are o savoare de liniste si transcendenta. Te scoate din cotidianul agitat si te initiaza intr-o lume unde este mai multa liniste si mai putina muzica, unde totul este minimal si evident in acelasi timp.

Mi-a placut cum s-a cultivat estetica in mod intens, sau mai bine spus in mod indelung si constant. Japonezii sunt cei care au dat o nota aparte esteticii si au dus-o la excelenta. Cultura japoneza a imbinat perfect arta cu filozofia momentaneitatii, practic facandu-le sa fie una si aceeasi.

Exista 9 principii pe care se bazeaza intreaga estetica japoneza si de altfel, sunt 9 principii-ghid pentru o viata intreaga traita simplu, frumos, bogat, dar si modest. O viata de artist si arta de a trai.

wabi sabi, arta japoneza, cultura japoneza

1. Wabi-sabi (imperfect).

V-ati putea imagina o viata perfecta? V-ati putea imagina cum toate lucrurile ar fi perfecte? V-ati putea imagina un film cu actori perfecti, oamenii de pe strada, prieteni, vecini, rude, familie perfecta? Imperfectiunea face ca viata sa fie interesanta. Aici intra conceptul de wabi-sabi care include si impermanenta, inconsistenta. De exemplu, sakura (florile de cires) sunt frumoase pentru ca nu tin pentru totdeauna.

miyabi, arta japoneza, cultura japoneza

2. Miyabi (elegant).

Miyabi se mai traduce si ca „cel care frange inimile”. Se refera la eliminarea oricarui lucru vulgar. Injuraturile fac filmul mai bun? Conform lui miyabi, nu.

shibui, arta japoneza, cultura japoneza

3. Shibui (subtil).

Shibui inseamna simplu, subtil, discret. Se refera la faptul ca lucrurile sunt mai frumoase atunci cand vorbesc de la sine, cand nu fac prea mult zgomot si nu sunt prea evidente.

iki, arta japoneza, cultura japoneza

4. Iki (original).

Iki este unicitatea. De multe ori, cultura japoneza nu sarbatoreste unicitatea. Cum spune zicala japoneza: „Cuiul care sta infipt in sus, e batut in jos.” Cu alte cuvinte, a interpreta mai bine termenul iki spune „unicitate rafinata”.

Iki poate fi acel personaj super-tare din film care are stil si rafinament. Un soi de Clint Eastwood din filmele cu cowboy. Nimeni nu mai e ca el, dar e natural.

jo-ha-kyu, arta japoneza, cultura japoneza

5. Jo-Ha-Kyu (incet, repede, oprit).

Jo-Ha-Kyu este un ritm care se traduce asa: incepe incet, accelereaza si opreste-te subit. Acest mod estetic este folosit in artele traditionale japoneze precum ceremonia ceaiului, care este cea mai graitoare. Si cand mergem sa alergam, ideal ar fi sa o luam incet, apoi sa acceleram, iar cand ne oprim subit, indicat este sa observam cum corpul isi revine la normal. Asa am observat la un moment dat la un alergator in parc, acest mod de a alerga, incepand usurel, mladios, ca sa incalzeasca toate incheieturile, apoi, dupa cateva ore l-am observat ca alerga chiar foarte tare si la scurt timp s-a oprit ca sa se odihneasca. Dar mi-a placut cum a inceput.

Acest tempo este larg folosit in artele martiale japoneze.

yugen, arta japoneza, cultura japoneza

6. Yugen (misterios).

Yugen ne spune ca viata este plictisitoare atunci cand stim totul despre ea. Mai avem nevoie de ceva rezervat – misterul. V-ati uitat vreodata la un film in care nu se explica totul? Acesta este yugen.

De unde vine furtuna? De undeva sau de nicaieri? Dar un apus de soare? Dar hai sa ne bucuram de lumina, de umbre, de peisaj, de culori, de mister!

geido, arta japoneza, cultura japoneza

7. Geido (disciplinat si etic).

Ati observat ca artele martiale japoneze (de altfel, oricare arta traditionala) sunt foarte disciplinate? Etica si disciplina le fac mai atractive, altfel nu ne-ar mai fi placut.

Daca nu exista o disciplina in arta sau viata, nu exista un mod de a trai. Haosul nu este disciplinat si nu construieste nimic. Creatia este disciplinata. O floare este disciplinata. Nu poti trece de la pasul unu la pasul zece fara a le face pe celelalte opt. Chiar si saltul la pasul zece este tot pasul doi, dar mai mare. Pana atunci, cum te disciplinezi sa faci performanta de a sari atat de mult? Facand ceilalti pasi, fiecare. Natura nu face salturi.

ensou, arta japoneza, cultura japoneza

8. Ensou (vid).

Ensou este un concept zen, de aceasta data. Este reprezentat adesea de un cerc. Poate sa insemne infinitatea sau nimicnicia.  Cam dificil de explicat si merita meditat la acest aspect.

Am spune ca are un inceput, dar nu are. Este un cerc, insa imperfect, pentru ca e precum Creatia. Este un cerc uman, adica facut de mana omului. Este vidul vazut de om, inteles de om, facut de om. Este un haos organizat, disciplinat, ca mai inainte, dar e baza a tot ce e creat.

kawaii, arta japoneza, cultura japoneza

9. Kawaii (dragalas).

Acesta este un concept la care merita meditat, pentru ca scapa intelegerii daca ne gandim prea mult la el. Kawaii e adesea dragalas, dar istet, inseamna copilaros, dar inteligent, ascutit (precum barbiile artei manga), iscusit, dar dezinvolt. Se spune ca a fost inca de la inceputurile esteticii japoneze, iar altii spun ca este un concept nou care se cultiva recent. Orisicum, a devenit cel mai popular concept artistic japonez in zilele noastre. Stilurile manga si anime sunt bazate pe kawaii.

Nu stiu daca e un concept nou, sau vechi. Cert e ca orice forma de arta se simplifica in cele din urma, dar nu-si pierde din estetica, la fel ca si viata care se simplifica la sfarsitul ei. Mai ales ca trece prin ceea ce se numeste wabi-sabi, imperfectiunea. Si asa se inchide cercul magic care uneste cerul cu pamantul, in norocosul concept al lui 8, Ensou.

Vedeti, acestea au legatura unele cu altele. Sunt 9 principii ale artei, sunt 9 luni de gestatie a fiintei umane in pantecul mamei, sunt 9 etape ale vietii. Este viata traita ca o arta si arta vietii.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *