fericire, arhetipuri ale fericirii
, , ,

Cele 4 arhetipuri ale fericirii

Last Updated on January 1, 2019 by Patrick

[vc_section][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://upliftconnect.com/wp-content/uploads/2017/04/HappinessArchetypesFeature.jpg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://upliftconnect.com/wp-content/uploads/2017/04/HappinessArchetypesFeature.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_custom_heading text=”Tu de care esti?” font_container=”tag:h3|font_size:24px|text_align:center|line_height:1.8em” use_theme_fonts=”yes” css_animation=”zoomInUp”][mk_padding_divider size=”20″][mk_blockquote font_family=”none”]Cand dansezi, scopul tau nu este sa ajungi intr-un un anumit loc pe ringul de dans, ci să te bucuri de fiecare pas.

Wayne Dyer.[/mk_blockquote][vc_column_text css=”.vc_custom_1546165794724{margin-bottom: 0px !important;}”]Cateodata ne plangem ca nu avem suficient timp ca sa evadam din ocupatia de zi cu zi si sa mergem sa ne tratam cu o vacanta sau cu o ieseala pe undeva. Ne simtim stresati si obositi. Pare ca ne-am pierdut pacea interioara si compasiunea. Nu avem libertatea nici sa fim fericiti, nici sa fim, doar sa existam. Fericire, unde esti tu oare?

De multe ori, cei care locuim in marele oras, avem nevoie sa ne retragem in natura. Astfel ne reincarcam fizic si energetic, animic. In plus, natura ne invata sa fim, dar sa fim constienti.

Daca noi consideram ca nu aven ce ne trebuie si ca avem nevoie sa alergam dupa bani, dupa material, chiar si dupa fericire, sa ne mai gandim. De obicei, ne lipseste recunostinta. Nu suntem recunoscatori pentru viata pe care o avem, pentru cele trei necesitati fundamentale (hrana, adapost si imbracaminte) si consideram ca avem nevoie de mai mult. De aici incepe nefericirea, deoarece „mai mult” face parte din boala zilei de maine, care nu vine niciodata, lasandu-ne mereu goi si infometati, insetati.

Petrecem mult timp plangandu-ne de timp, de lipsuri, de mama, de tata, de sotia, de sotul, de copii, in loc sa ne bucuram de clipa de acum, de clipa cea mai bogata din viata noastra, in care avem totul. In schimb, ne lasam furati de val, dar nu de valul schimbarii constructive, ci distructive care nu lasa nimic in schimb. Aceea este valul iluziei, valul nimicurilor ce ne asalteaza mereu.

Dar speram la viitor, proiectandu-ne inclusiv fericirea, si spunem ca vom fi fericiti, sau vom dobandi fericirea dupa ce ne aranjam material, dupa ce obtinem cutare sau cutare titlu in cariera, dupa ce ne punem la punct familiile, dupa ce le realizam viitorul copiilor nostri. Insa, fericirea, asa cum spunea inteleptul, nu se dobandeste, nu se castiga, ci se traieste. Ca si momentul prezent.

Cu toate acestea, este usor sa cadem in insatisfactii, indiferent cat de buna sau rea este viata noastra.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][mk_image src=”https://upliftconnect.com/wp-content/uploads/2017/04/bored-girl.jpg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://upliftconnect.com/wp-content/uploads/2017/04/bored-girl.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1546168477154{margin-bottom: 0px !important;}”]Uitandu-ne inapoi vedem ca nu am stiut sa fim fericiti. Ne-am amagit cu diferite idei despre fericire si despre cum sa ajungem sa fim fericiti. Cu ele ne-am tinut ocupati in minte si in inima. Si ne-am transformat vietile in masinarii ale scopului, cand, de fapt, ar trebui sa fie doar mijloace si nu scopuri. Este calatoria cea care merita traita si savurata, nu destinatia (care poate sa fie, sau poate sa nu fie).

In cartea sa, Happier („Mai fericit”), Tal Ben-Shahar (profesor la Harvard, cercetator principal si autor) ne defineste patru arhetipuri are fericirii diferite intre ele:

Nihilismul

Nihilistii si-au pierdut bucuria fata de viata; atat in prezent cat si in viitor. Ei nu gasesc nici o placere in viata profesionala sau personala si nu se asteapta la beneficii sau recompense viitoare. Au renuntat si si-au dat demisia fata de soarta.

Hedonismul

Hedonistii traiesc pentru moment si se gandesc ori prea putin, ori deloc la consecintele si planurile de viitor. Nu se mai simt provocati de viitor si de scopuri, lasandu-le adesea nerealizate.

Cursa de soareci

Arhetipul cursei de soareci sacrifica adesea placerile si beneficiile actuale in asteptarea unor recompense viitoare. Practic alearga dupa cai verzi pe pereti. Aceste este, probabil, arhetipul cel mai familiar noua (stabilind in mod constant noi obiective, niciodata multumit, intotdeauna ocupat).[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][mk_image src=”https://upliftconnect.com/wp-content/uploads/2017/04/busy-woman.jpg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://upliftconnect.com/wp-content/uploads/2017/04/busy-woman.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1546169376916{margin-bottom: 0px !important;}”]Nu inseamna ca stabilirea unor obiective clare pentru viitor este o practica gresita. Cu totii avem nevoie de un scop si de o viziune clara. Daca nici macar nu stim ce vrem, cum il putem obtine vreodata? Problema apare atunci cand ne atasam fericirea de rezultate viitoare fara a fi capabili sa vedem si sa apreciem ceea ce este deja benefic in vietile noastre.

Cursa de soareci este numai despre vanatoarea fericirii, urmarind, cum spuneam, iluzii si datorita careia nu ne simtit niciodata impliniti. Cu cat obtinem mai multe, cu atat dorim mai multe: o alta casa, o alta masina, un alt serviciu sau mai multi bani.

Fericirea

Adevarata fericire provine din mentinerea unui echilibru sanatos intre prezent si viitor, atunci cand suntem capabili sa ne bucuram de calatorie si de destinatie, in acelasi timp, concentrandu-ne pe darurile de astazi, precum si pe idealurile, obiectivele si nazuintele noastre.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][mk_blockquote font_family=”none”]Fericirea nu inseamna sa ajungi in varful muntelui si nici sa urci fara rost imprejurul muntelui; fericirea este trairea urcarii catre varf.

Tal Ben-Shahar.[/mk_blockquote][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1546171374115{margin-bottom: 0px !important;}”]Din momentul in care nu ne mai percepem stresati ci binecuvantati, totul se schimba. Iata ce avem de invatat:

1. Fericirea este un verb.

Cercetarile ne arata ca fericirea este conectata 50% cu genele noastre; doar 10% au fost atribuite circumstantelor vietii, iar 40% au fost corelate cu gandurile si comportamentele noastre. De aceea fericirea nu este un substantiv; este un verb. Pentru aceia dintre noi care suntem sanatosi din punct de vedere mental, este o atitudine, o munca interna continua.

Multi oameni se tem sa fie fericiti, caci cred ca o pot pierde intr-o zi, si isi lasa grijile sa le distruga bucuria.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][mk_image src=”https://upliftconnect.com/wp-content/uploads/2017/04/happy-girls.jpg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://upliftconnect.com/wp-content/uploads/2017/04/happy-girls.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1546185885895{margin-bottom: 0px !important;}”]Sa cultivam optimismul si increderea in fluxul vietii! Astfel, ne schimbam atentia de la ceea ce ar putea merge prost, la ceea ce ar putea merge bine (de la partea goala a paharului, la partea plina a paharului, astfel deschizandu-ne porti si oportunitati). Orice ne-am teme, inca nu s-a intamplat. Ne imbratisam viitorul cu curiozitatea autentica a unui copil si alegem sa credem ca ceva minunat ne asteapta – ca traim intr-un Univers primitor si sustinator in care totul se desfasoara perfect si lucrurile se intampla pentru binele nostru.

Daca vedem viata cu negativitate, temandu-ne ca lucruri rele ni s-ar putea intampla, actiunile noastre vor atrage probabil lucrurile pe care incercam sa le evitam. Incetam sa ne mai lasam mintea sa se joace cu noi si sa ne streseze cu temeri inutile, ingrijorari si preocupari cu privire la lucruri care nu s-au intamplat inca.

Sa ne hranim mintea cu ganduri sanatoase, precum:

Viata ma iubeste. Totul este bine in lumea mea. Sunt in siguranta.

Louise Hay.

2. Indulceste-ti viata in fiecare zi.

Am vazut ca multe momente frumoase, sau mici placeri, vin cu un cost redus, ba chiar gratuit.

Daca nu avem timp pentru hobby-urile noastre, ne facem. Citim o carte buna sau ne uitam la un film amuzant care ne aduce bucurie si ras.

Ne intalnim cu oameni care nu judeca, care ne iubesc asa cum suntem. Simplul fapt de a avea o conversatie buna la o ceasca de cafea ne incarca cu o doza mare de energie pozitiva.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][mk_image src=”https://upliftconnect.com/wp-content/uploads/2017/04/guy-red-raincoat.jpg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://upliftconnect.com/wp-content/uploads/2017/04/guy-red-raincoat.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1546186833051{margin-bottom: 0px !important;}”]Aprindem o lumanare sau un betisor parfumat care sa ne stimuleze creativitatea, cum este aroma de iasomie, de exemplu.

Dar sa nu asteptam momentele foarte importante ale anului, precum ziua de nastere, ca sa ne decoram casa cu ceva frumos.

Sa ne facem un obicei de a bea apa chiar si dintr-o cupa de sampanie, la care sa mai adaugam si o lamaie.

O cafea dintr-o ceasca cu o inimioara desenata pe ea, ne aminteste de iubirea universala. Caci nu suntem adusi aici ca sa suferim. Dupa cum spunea Buddha: „Durerea este inevitabila. Suferinta este o optiune.”

Chiar si asternuturile de clasa pe care le tinem de atata timp in dulap, asteptand ocazia speciala, sa le folosim, totusi. Sa nu mai asteptam sa vina oaspetii. Caci a astepta echivaleaza, de multe ori, cu a intarzia. Totul este aici si acum.

3. Creste-ti idealuri, nu regrete!

Nevoia de stabilitate si siguranta (inclusiv la nivel financiar) este o nevoie umana de baza. Nu e de mirare ca pornim in cursa de soareci atunci cand nu avem destui bani! Dar ce este destul? Nu este un calificativ subiectiv, bazat pe nevoile si asteptarile noastre individuale?

Am intalnit multi oameni bogati care erau nemultumiti deoarece ego-ul lor dorea mereu sa aiba mai mult sau sa fie mai bine. E ca atunci cand ne gandim: „Bine, acum am casa asta, dar cand imi pot muta familia intr-una mai mare, atunci voi fi in sfarsit fericit”.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][mk_image src=”https://upliftconnect.com/wp-content/uploads/2017/04/girl-on-wall.jpg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://upliftconnect.com/wp-content/uploads/2017/04/girl-on-wall.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1546187583420{margin-bottom: 0px !important;}”]Un alt motiv pentru care ne proiectam fericirea în viitor este dat de limitarea credintelor noastre (adesea cultural-mostenite) cu privire la banii care ne tin blocati intr-un mod de supravietuire.

Pot sa dau un exemplu personal. Acum multi ani, cand eram foarte tanar, incepusem sa lucrez intr-o companie si sa castig bani. Insa, dat fiind faptul ca am fost crescut intr-o familie cu venituri limitate si o mentalitate de supravietuire, din Europa est-centrala, atunci cand deja aveam bani destui ca sa imi pot permite sa calatoresc sau sa imi cumpar lucruri mai scumpe decat aveam le tratam cu aceeasi limitare cu care am fost crescut. Strangeam bani pentru zilele negre, cum ar veni, atunci cand nu voi mai avea de unde si ma vor ajuta sa supravietuiesc insa, nu eram flexibil.

La cererea unor prieteni de a-i insoti la munte sau la mare, am putut sparge gheata. Noi oportunitati mi s-au deschis si noi relatii. A fost altceva. Dar daca nu acceptam, puteam ramane in coltisorul meu ingust toata viata, traind limitat si nefericit, neimplinit caci (nu-i asa?) suntem fiinte sociale. Nu putem trai izolati sau separati. Auto-cunoasterea ne caracterizeaza. Si nu ne putem auto-cunoaste decat convietuind.

Dar am invatat ca am nevoie sa cunosc lumea, sa dau drumul limitarii fata de bani care, oricum, nu imi aducea prea multi. Acum este diferita povestea insa mai am de invatat. Sunt subcapitole ale lectiei magistrale pe care o am de finalizat pana voi pleca de aici.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][mk_blockquote font_family=”none”]Nu ca vei regreta ceea ce faci in viata, ci vei regreta ceea ce nu faci.

Wayne Dyer.[/mk_blockquote][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1546189094948{margin-bottom: 0px !important;}”]

4. Fa ceea ce-ti place si iubeste ceea ce faci.

Ne petrecem o mare parte din viata noastra la locul de munca. Deci, daca nu suntem multumiti de joburile noastre, nu suntem multumiti de cea mai mare parte a vietii – un alt motiv pentru care unii dintre noi incep cursa de soareci sperand sa fie ceva diferit.

Prea multi oameni isi traiesc pretuitele vieți in modul de supravietuire, precum robotii. Frustrați sau scursi de energie in dimineatile zilelor de luni, asteapta cu nerabdare sfarsitul de saptamana, ca sa se simta vii. Cand suntem multumiti de jobul nostru, nu e nimic in neregula cu dimineata de luni.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][mk_image src=”https://upliftconnect.com/wp-content/uploads/2017/04/girl-loving-job.jpg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://upliftconnect.com/wp-content/uploads/2017/04/girl-loving-job.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1546189084210{margin-bottom: 0px !important;}”]Daca va gasiti blocati intr-un job pe care nu-l indragiti, sa stiti ca aveti intotdeauna de ales sa iesiti din zona de confort si sa lucrati ceva nou. Poate sa nu fie usor sa va schimbati cariera, mai ales daca aveti putina pregatire, iar oamenii depind de voi. Dar este posibil sa faceti ceva in care credeti; ceva care va aduce bucurie si implinire autentica.

Cheia este sa lucrati catre acel ceva nou, in timp ce va cultivati fericirea in viata de zi cu zi si nu cadeti in capcana de a astepta ca viitorul sa va aduca fericirea; si, de asemenea, sa va reamintiti ca indiferent ce se intampla, chiar daca circumstantele nu va sunt niciodata ideale, puteti fi totusi fericit.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][mk_blockquote font_family=”none”]Doua dintre cele mai importante zile din viata ta este atunci cand te nasti si atunci cand ai aflat de ce te-ai nascut.

Mark Twain.[/mk_blockquote][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1546338390554{margin-bottom: 0px !important;}”]

5. Indeparteaza-te de perfectionism.

Pentru mine, a fi un alergator in cursa de soarece este obositor. Nu prea stiam cum sa ma distrez si sa ma relaxez. Eram prea ocupat incercând să fiu perfect si fac totul perfect. Era obositor si m-a facut sa ma simt ca si cum n-as fi fost niciodata suficient de bun sau demn de cele mai bune lucruri pe care le-a oferit viata.

Chiar si atunci cand mi-am gasit vocatia, am avut dificultati in a-mi exprima talentele artistice.

Imi spuneam: „dupa ce-mi voi rezolva problemele de serviciu, atunci imi voi exersa talentele” sau „cand voi avea timp, voi picta, compune, scrie sau practica fotografia”. Dar timpul poate sa nu vina, ti-l faci tu.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][mk_image src=”https://upliftconnect.com/wp-content/uploads/2017/04/corporate-man-city-scape.jpg” image_size=”full” lightbox=”true” custom_lightbox=”https://upliftconnect.com/wp-content/uploads/2017/04/corporate-man-city-scape.jpg” frame_style=”border_shadow” align=”center” animation=”scale-up”][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1546338675060{margin-bottom: 0px !important;}”]Vedeti voi, chiar si cei care iubesc ceea ce fac pot fi intra in cursa de soareci, daca lupta lor este cu nevoia de perfectiune.

In ziua de astazi, vreau sa avansez, sa ma rafinez prin practica si prin iubirea fata de practica, fara un scop anume, ci doar calatoria sa conteze si ma bucur de fiecare pas al calatoriei mele, sarbatorind fiecare lectie noua si orice fel de realizare, indiferent cat de mare sau mica. Astfel, viata merita traita.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][mk_blockquote font_family=”none”]Daca cauti perfectiunea, nu vei fi niciodata multumit.

Lev Tolstoi.[/mk_blockquote][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1546339259511{margin-bottom: 0px !important;}”]

6. Vezi-ti de calatoria ta.

Un alt lucru care ne tine prinsi in cursa de soareci este cand ne comparam cu ceilalti – banii pe care ii castigam, statutul la serviciu, casa in care locuim si asa mai departe.

Dar stiu ca fiecare este in calatoria sa personala, si de fiecare data cand imi petrec timpul comparand ma aflu in casa, in treaba altcuiva si nu in a mea. E ca si cum as trai povestea lor si experienta lor de viata decat s-o traiesc pe a mea.

Am ajuns sa inteleg faptul ca atunci cand imi transfer concentrarea si atentia de la altii catre mine, dintr-odata am mai mult timp si energie sa creez lucruri bune in viata mea. Foarte multi oameni se plang ca nu au destul timp pentru ei insisi. Daca vrei mai mult timp pentru tine, vezi-ti de calatoria ta si vezi ce se intampla.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][mk_blockquote font_family=”none”]A te compara pe tine cu altii, este un act de violenta impotriva sinelui tau autentic.

Iyanla Vanzant.[/mk_blockquote][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1546340055247{margin-bottom: 0px !important;}”]

7. Fii recunoscator!

Acum multi ani, rareori multumeam si imi numaram binecuvantarile. Astazi, recunostinta este bucuria pe care o traiesc in fiecare zi, moment de moment, si chiar daca ma intristez, ma supar, ma maniez, ea este cea care imi insenineaza cerul. Ma concentrez pe ceea ce am, mai mult decat pe ceea ce imi lipseste. Astfel, pot construi, pot creea.

In fiecare zi sunt recunoscator pentru sanatatea mea, pentru familia mea, pentru oamenii pe care ii cunosc, pentru serviciul pe care-l am si pentru talentele cu care inspir oamenii; pentru fluxul de creativitate cu care sunt inzestrat si ma ajuta sa scriu aceste articole si sa contribui la platformele informationale online pe care le-am creat si le sustin (Revista Romania Culturala, Infotimes.ro etc.), pentru oportunitatea de a-mi impartasi cunostintele si experientele mele cu ceilalti; pentru aerul pe care-l respir, pentru natura care ma binecuvanteaza in fiecare zi si pentru soarele care-mi mangaie obrajii.[/vc_column_text][mk_padding_divider size=”20″][mk_blockquote font_family=”none”]Daca singura ta rugaciunea pe care o rostesti este ‘multumesc’, atunci este de ajuns.

Eckhart Tolle.[/mk_blockquote][mk_padding_divider size=”20″][vc_column_text css=”.vc_custom_1546341757657{margin-bottom: 0px !important;}”]S-ar putea sa nu primim intotdeauna ce vrem, dar intotdeauna primim ceea ce avem nevoie, fie bune, fie rele. Sunt lectii! Leacuri, Medicina! De multe ori, vad inceputul zilei ca pe un nou inceput in viata. S-o iau de la capat, nu-mi este teama. Viata este un cadou si mi-am propus sa o traiesc cu bucurie pe cat posibil.

Fericirea nu se dobandeste, fericirea se traieste![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *