Astronomii descopera al doilea sistem stelar de tip „Tatooine” cu mai multe planete care orbiteaza in jurul mai multor sori
,

Astronomii descopera al doilea sistem stelar de tip „Tatooine” cu mai multe planete care orbiteaza in jurul mai multor sori

Last Updated on June 17, 2023 by Patrick

Pentru a doua oara in istorie, astronomii au descoperit mai multe „lumi Tatooine”, adica exoplanete care orbiteaza in jurul unei perechi de stele, in acelasi sistem stelar. Descoperirea este o dovada in plus ca aceste planete asemanatoare cu cele din Razboiul Stelelor sunt mai frecvente decat credeau oamenii de stiinta pana acum.

Lumile Tatooine, sau planetele circumbinare, sunt exoplanete care exista in sisteme stelare cu doua stele, cunoscute si sub numele de sisteme stelare binare. Prin urmare, un observator aflat pe suprafata uneia dintre aceste planete ar vedea doi sori pe cer si ar avea parte de o pereche de apusuri de soare, exact ca Luke Skywalker pe planeta fictiva Tatooine.

Prima planeta circumbinara, cunoscuta sub numele de Kepler-16b, a fost descoperita in 2011. Aceasta a fost urmata indeaproape de descoperirea a inca doua exemple, Kepler-34b si Kepler-35b, in 2012…. De atunci, au fost descoperite in total 14 lumi circumbinare diferite. (Telescopul spatial Kepler al NASA, care a fost scos din uz in 2018, a fost folosit pentru a detecta majoritatea acestor lumi Tatooine).

Intr-un nou studiu, publicat pe 12 iunie in revista Nature Astronomy, astronomii si-au concentrat telescoapele de pe Pamant asupra BEBOP-1, un sistem stelar aflat la aproximativ 1.320 de ani-lumina de planeta noastra. Echipa a incercat sa studieze BEBOP-1b, o planeta circumbinara descoperita pentru prima data in 2020. Dar, in schimb, au detectat o noua planeta circumbinara BEBOP-1c – a 15-a lume Tatooine cunoscuta. Acest lucru face ca BEBOP-1 sa fie, de asemenea, un sistem circumbinar multiplanetar (MCS). (Numele BEBOP vine de la proiectul „Binaries Escorted By Orbiting Planets”, care a descoperit sistemul stelar).

sistem stelar tatooine, tatooine, sistem stelar

O reprezentare digitala a singurului sistem circumbinar multiplanetar confirmat, Kepler 47. (Credit imagine: NASA/JPL Caltech/T. Pyle)

Datele cercetatorilor sugereaza ca nou-descoperita BEBOP-1c este de aproximativ 65 de ori mai masiva decat Pamantul, sau de aproximativ cinci ori mai putin masiva decat Jupiter, au scris cercetatorii intr-un comunicat. BEBOP-1b, cunoscut anterior, are aproximativ aceeasi marime ca Saturn.

BEBOP-1 este al doilea MCS cunoscut. Primul, Kepler-47, a fost descoperit in 2012 si are trei exoplanete.

In trecut, se presupunea ca planetele circumbinare sunt extrem de rare din cauza complexitatii gravitationale a orbitelor lor potentiale. Dar recentul val de descoperiri ale acestor lumi arata ca nu este doar posibil, ci si surprinzator de comun. Avand in vedere ca, pana la jumatate din stelele de marimea Soarelui nostru din Calea Lactee se formeaza in perechi, ar putea exista mii de astfel de lumi in galaxia noastra care asteapta sa fie descoperite. Dovezile din trecut au sugerat chiar ca soarele nostru ar fi putut face parte dintr-un sistem binar inainte de formarea sistemului solar.

sistem stelar tatooine, tatooine, sistem stelar

Apus pe Tatooine, Star Wars.

In 2021, cercetatorii au descoperit si prima „planeta circumtripla” care orbiteaza in jurul a 3 sori intr-un singur sistem, cunoscuta sub numele de GW Orionis.

Echipa va continua sa studieze sistemul BEBOP-1 pentru a afla mai multe despre modul in care se formeaza planetele circumbinare. Exista, de asemenea, posibilitatea ca sistemul BEBOP-1 sa contina si mai multe planete care asteapta sa fie detectate. Cercetatorii spera sa poata folosi in viitor Telescopul spatial James Webb de ultima generatie pentru a observa mai indeaproape acest sistem si a afla acest lucru.

Traducere si adaptere de pe livescience.com.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *