4 pasi pentru a te simti mai bine cu tine insuti
Last Updated on November 16, 2016 by Patrick
Cucerirea convingerilor negative
Ce anume iti confera setimentul valorii de tine insuti?
Datele dintr-un sondaj recent realizat despre bunastare dezvaluie ca parerile pozitive despre sine insusi (sau sentimentele bune fata de sine, o convingere generala a faptului ca suntem buni, fiinte umane valoroase etc.) sunt cel mai bun predictor al fericirii – chiar mai mult decat 19 dintre procesele emotionale precum si recunostinta, ori relatiile personale puternice etc. Parerile pozitive despre sine provin din stima de sine, auto-acceptarea si valoarea de sine, printre altele.
De ce sunt parerile pozitive despre sine esentiale pentru bunastare? Pentru ca aceste pareri nu numai ca afecteaza ceea ce simtim, dar ne afecteaza si gandurile si comportamentul. Atunci cand ne simtim prost, ne comportam in mod inconstient in feluri in care ajung sa confirme credintele noastre. De exemplu, daca consideram ca nu suntem indeajuns de buni pentru o relatie de calitate, un job bun, sau stabilitate financiara, incetam sa mai urmarim aceste obiective cu intensitatea necesara pentru a le atinge, sau ne sabotam pe noi insine pe parcurs.
Deci, cum rupem ciclul negativitatii? Mai jos, evidentiam patru moduri prin care putem incepe sa dezvoltam pareri pozitive despre noi insine si sa incepem sa ne schimbam tiparele vietii.
1. Sa ne descoperim nevoile.
Atunci cand nu ne simtim bine cu noi insine, ne este usor sa gandim ca este ceva fundamental gresit in noi; o simtim adanc inradacinata si de neschimbat. Totusi, in realitate, e posibil ca am esuat in a ne clarifica (si apoi a ne cauta) exact acel lucru ce ne face sa ne simtim o persoana iubita.
Oamenii au tendinta de a nu se simti bine cu ei insisi atunci cand se simt lipsiti de putere in a-si indeplini nevoile – astfel ca putem incepe acest proces prin a descoperi care sunt nevoile noastre. Dar sa fim atenti: este important sa nu incepem sa cerem oamenilor din viata noastra sa ne implineasca orice dorinta. Mai degraba, sa ne clarificam noua insine ce nevoi avem. De ce anume persoane, locuri sau experiente avem nevoie ca sa traim o viata implinita? Care aspecte din viata noastra, daca ne sunt eliminate, ne-ar lasa lipsiti de scopuri? Sa incercam, cu adevarat, sa ne gandim cu atentie la aceste lucruri si sa incercam sa nu luam in considerare nevoile celorlalti inca de pe acum.
Acuma bine, fiecare persoana are nevoi diferite. De exemplu, multi oameni simt nevoia de a avea copii; este unul din acele lucruri pe care ei simt ca trebuie sa le indeplineasca pentru a se simti integri. Alti oameni simt nevoia sa calatoreasca, Eu, personal, simt nevoia sa iubesc ceea ce fac pentru a-mi castiga existenta. Fara acest lucru, viata mea mi-ar fi lipsita de sens. Dar fiecare e diferit.
Daca va este greu sa va descoperiti nevoile, cred ca este de ajuns si sa reflectati la momentele din viata voastra cand nu ati prosperat. Ce va lipsea?
2. Sa traim in mod autentic.
Bun, si acum ca ne-am dat seama care sunt nevoile noastre, iar daca ni le indeplinim, urmatorul pas este usor. Doar sa le pastram in minte si sa nu ne abatem prea departe de la a trai viata care este autentic a noastra.
Dar daca nu ne indeplinim nevoile? E necesar sa incepem sa ne gandim la modul in care ni le vom exprima, cum vom incepe sa ne cream o viata care raspunde nevoilor noastre si ce vom face daca oamenii din viata noastra nu raspund acestor nevoi.
Acest pas a fost, cu adevarat, foarte greu pentru mine. Am descoperit ca unele din nevoile mele de baza nu imi erau indeplinite. A fost mai usor, in multe feluri, de a ma lasa doar purtat de val decat sa fiu mai direct in legatura cu ceea ce aveam nevoie si exact cu ceea ce s-ar intampla pe viitor daca aceste nevoi nu mi-ar fi satisfacute. Am trasat niste linii inspaimantatoare in nisip si mi-am clarificat, mai exact, care mi-ar fi acei factori care mi-ar ingreuna relatiile si viata profesionala. In acelasi timp, mi-am dat seama ca mi-am fortat norocul ca sa imi indeplinesc nevoile chiar daca nu au fost asa de importante. Mi-am prioritizat, concentrat si mi-am exprimat necesitatile cu onestitate brutala si nu am mai tinut cont de celelalte lucruri.
E curios cum a lupta pentru tine insuti si a-ti trai viata care in mod autentic iti apartine genereaza pareri pozitive despre sine. Am acum mai multe pareri pozitive despre mine insumi datorita faptului ca am luptat pentru ceea ce conteaza pentru mine. A fost teribil a ma pune in prima linie, dar a meritat.
3. Sa ne iertam pe noi insine.
Acum ca intelegem care ne sunt nevoile si avem un plan pentru a le indeplini, suntem pe drumul de a simti acea auto-certitudine care vine din faptul de a avea control asupra propriei noastre vieti. Ne miscam in directia cea buna. Dar cum ramane cu acele greseli din trecut, nu? Le stiti, acele lucruri de care nu suntem mandri… Aproape cu totii am spus ceva jignitor, am uitat un eveniment important, sau am tradat pe cineva pe care iubeam.
4. Sa ne sarbatorim ciudateniile.
Fiecare dintre noi este unic. Atunci cand ne pretuim excentricitatile si ne sarbatorim slabiciunile, incepem sa dezvoltam o apreciere profunda pentru noi insine pentru ceea ce suntem. In loc sa ne concentram pe tot ceea ce este gresit in noi, a ne sarbatori pe noi insine cu tot ceea ce avem bun si rau ne permite sa exprimam satisfactia profunda de a fi in mod unic noi insine. Sa practicam, deci, aceasta sarbatorire de noi insine prin a ne accepta rasul incomod sau prin a glumi despre faptul ca nu reusim sa retinem numele persoanelor etc.
In timp ce ne sarbatorim ciudateniile sa nu uitam sa crestem in continuare. Sa ne tinem ochii si urechile deschise la oamenii in care avem incredere. Sa ii ascultam atunci cand ne spun ca avem sa lucram cu noi insine. Astfel ca nu ne fac rai, ci pur si simplu umani. Oamenii la care tinem vor fi cei care ne ajuta sa facem distinctia dintre defectele care au nevoie de acceptare si defectele care au nevoie sa fie reparate. Sa nu uitam ca ne dorim ca si ceilalti sa isi indeplineasca nevoile. Acest aspect este crucial si ne tine sa nu alunecam din auto-apreciere in auto-suficienta.
In concluzie, acceptarea de sine insusi necesita efort. Insa, schimbandu-ne parerea despre noi, ne putem schimba vietile.
Sursa: Four Steps to Feeling Better About Yourself.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!